Stichting Kletsmajoor

By Belle Zwaans

Enerzijds heb je ouderen die soms behoorlijk eenzaam kunnen zijn en anderzijds jongeren die een zinvolle invulling willen geven aan hun stage en minder stress willen ervaren. Hoe breng je deze twee groepen samen, op een pakkende wijze en met een digitale toepassing? Dat was de opdracht die ik kreeg van Stichting Kletsmajoor.

2020 | Graduation Work

imac-1

" Het inspirerende van Stichting Kletsmajoor is dat zij het voor elkaar krijgen om niet één kwetsbare groep te helpen in de stad, maar zij combineren twee kwetsbare groepen en helpen hen allebei!"

Miriam Haagh, Wethouder Zorg gemeente Breda.

Hoe breng je op een leuke manier oude en jonge mensen samen?


Het idee de ‘Why’, was er, en van de ‘What’ was de doelstelling duidelijk. De ‘How’ was echter nog niet uitgedacht, wat was er nodig om deze stap te zetten?


Hier ben ik mee aan de slag gegaan door uitgebreid onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een gebruiksvriendelijke, informatieve en overtuigende website voor verschillende doelgroepen. Hiervoor heb ik een eco-systeem bedacht achter de website waarmee ik duidelijk maak wie en wat er van belang is, hoe de doelgroepen te bereiken zijn en wat ze willen. Dit heeft geresulteerd in een prototype van de website. Deze is uitgebreid getest en de resultaten daarvan zijn toegepast.


Het filmpje wat je ziet als je de website opent, verteld in één oogopslag wat het belang is van de koppeling tussen eenzame ouderen en jonge mensen die stage lopen.


De website is zo vorm gegeven dat de doelgroepen gestimuleerd worden zich aan te melden. Verder is de website praktisch in gebruik, dit zie je onder andere terug in de activiteiten agenda, die eenvoudig te gebruiken is. Er is daarnaast gekeken naar de meest toegankelijke vorm van contact tussen de Stichting en de doelgroepen met als resultaat een chat-scherm. 


Voor bedrijven wordt het duidelijk wat voor hen de meerwaarde is om zich te verbinden aan Stichting Kletsmajoor namelijk de maatschappelijke betrokkenheid. De website laat bedrijven namelijk inzien dat je door het inzetten van stagiaires als vrijwilligers, je hier veel voor terug krijgt. Wij zijn er van overtuigd dat ieder bedrijf de inzet van stagiaires binnen hun organisatie beter kan benutten door de stagiaires een aantal uur per week in te zetten bij Stichting Kletsmajoor.


Stagiaires waarvan de meeste millennials zijn staan bekend om het feit dat ze graag waarde willen toevoegen aan de maatschappij. Echte waarde, handjes uit de mouwen en wat doen! Wanneer wij hen deze mogelijkheid geven, gaat de wereld er gegarandeerd een stukje mooier uitzien.  


Aangetoond is dat in Nederland dat een deel van de ouderen boven de 70 zich wel eens sociaal eenzaam voelt. Wist je dat 3 op de 4 studenten een te hoge werkdruk ervaren? Hoe mooi is het dat we deze twee doelgroepen aanpakken met één oplossing: het samenbrengen van ouderen en stagiaires!


PSD-1-1
eco-systeem-1
qr-code-1
FFFFFF-1
FFFFFF-1
CMD_Logo_Zwart-1

We believe the wicked problems of today can't be solved by traditional design methods. That's why our practice is interdisciplinary, multisensorial and more than human-centered.

Visit

Lovensdijkstraat 61

4818 AJ Breda, NL

Google Maps

Contact

+31 06 848 109 92 (whatsapp)

info.cmd.breda@avans.nl

© 2020 Communication and Multimedia Design Breda