Living Apart Together

By Sjariefa Ngoesmin

Ouder worden doen we allen op ons eigen tempo. Ouderen hebben hierdoor vaak niet dezelfde gezondheidskwesties als hun partner. De relatie van deze ouderen wordt verstoord als de zieke partner in het verpleeghuis wordt opgenomen. Het gemis is nauwelijks te verzachten. Met de Living Apart Together wordt er een mogelijkheid aangeboden om in deze nieuwe leefsituatie toch samen te zijn. 

Human | 2020 | Graduation Work | sjariefangoesmin@gmail.com | www.sjariefangoesmin.nl 

"Omdat ze al zolang samen zijn, kunnen ze niet zonder elkaar."

Tinneke de Vries - wijkverpleegkundige van de Lange Wei

In 2019 zijn er ruim 115 duizend ouderen in het verpleeghuis opgenomen. Veel van deze ouderen hebben hun partner moeten achterlaten in hun vertrouwde thuis.  In deze situatie denkt men snel aan de zieke partner in het verpleeghuis. Terwijl de gezonde partner het thuis het net zo zwaar of soms wel zwaarder heeft. De emotionele impact van de separatie is vergelijkbaar met het rouwproces na het overlijden van een dierbare. Met mijn project wil ik aandacht geven aan deze ouderen die thuis blijven wonen.

Wanneer een echtpaar al heel lang samen is dan zijn bepaald gewoontes en taken gesleten in de dagelijks routine. Als een partner wegvalt, dan is het lastig om opeens alles alleen te doen. Als de oude routines of  taken niet afgerond of gedaan worden, kan de gezonde partner mentale en fysieke klachten krijgen. Hij of zij kan een verminderde eetlust krijgen, zich eenzaam voelen of niet lekker in zijn of haar vel zitten. 

Met de service Living Apart Together ofwel LAT, blijven de ouderen van een afstand met elkaar in verbinding door middel van audio. Op deze manier blijft de aanwezigheid van de zieke partner bestaande in het huis. De zieke partner in het verpleeghuis kan met een druk op de knop via de LAT audioberichten achterlaten voor hun partner thuis. Deze berichten worden en zijn de volgende dag tijdens een zelfgekozen handeling te beluisteren bij de gezonde partner thuis. 

De interface van LAT is volledig ingericht op de interactie met ouderen. In het huis bestaat de LAT uit een bewegingssensor en een LAT speaker. De bewegingssensor wordt geplaatst in de looproute naar de gewenste routine. (Bijvoorbeeld aan de bedrand, in de deuropening of in de gang). Als de bewegingssensor beweging detecteert in de ingestelde tijdsframe dan stuurt deze een sein naar de LAT speaker. Er wordt dan een bijpassende ambiance afgespeeld om de partner te enthousiasmeren voor de routine. Als de partner klaar is voor het routine, dan kan de partner met een simpele druk op de knop de audioberichten activeren die de zieke partner heeft achtergelaten.

Door het gebruik van een vertraging van een dag in de audioberichten, kijkt de partner steeds uit naar de volgende dag om de berichten te luisteren. De partner kan op deze manier met behulp van de LAT toch nog samen de vertrouwde routine doorlopen.


martienlat1-1
lydialat2-1
Tabloid_LAT_versie2-1
Blank book or magazine template mockup vector
Premium mobile phone screen mockup template
CMD_Logo_Zwart-1

We believe the wicked problems of today can't be solved by traditional design methods. That's why our practice is interdisciplinary, multisensorial and more than human-centered.

Visit

Lovensdijkstraat 61

4818 AJ Breda, NL

Google Maps

Contact

+31 06 848 109 92 (whatsapp)

info.cmd.breda@avans.nl

© 2020 Communication and Multimedia Design Breda