Toolkit Transformative Interfaces

by Danielle Roberts, docent

Kan een toolkit zowel ontwerpers als niet ontwerpers ondersteunen in het toegankelijk maken van transcendente in het alledaagse?

Tijdens de master Crossover Creativity van de HKU heeft Danielle twee jaar lang onderzoek gedaan naar of en hoe technologie het alledaagse en het transcendente kan samenbrengen. Dit geresulteerde in een framework voor het ontwerpen van transformatieve interfaces. Dit framework wordt vertaald naar een toolkit. Deze moet zowel ontwerpers als niet ontwerpers in staat stellen alledaagse rituelen en technologie in te zetten om zelftranscendentie in het dagelijks leven uitnodigen.

Model voor het ontwikkelen van transformatieve interfaces voor alledag

Momenteel onderzoekt Danielle of de toolkit kan worden vormgegeven als een cursus. Hierbij wordt blended learning ingezet om in de vorm van online kennisclips en offline of live workshops. Deze vorm stelt studenten van verschillende disciplines in staat om deel te nemen en samen te werken.

De kennisclips kunnen flexibel worden ingezet voor workshops op maat in het kader van interdisciplinaire samenwerking (GET-lab) of persoonlijke ontwikkeling (Avans Extra).

Studenten in het onderzoeksab maken gebruik van werkbladen en modellen uit de toolkit.

De studenten gaan opzoek naar een eigen invulling van de onderzoeksvraag: Kan door middel van technologie een zelftranscendente ervaring worden uitgenodigd in het dagelijks leven?

Welke zelftranscendente ervaring willen ze oproepen, in welke context en welke technologie kan dit mogelijk maken? De toolkit in ontwikkeling helpt studenten inzicht te krijgen in de onderzoek-concepten en hoe ze deze kunnen vertalen naar interactieve en embodied prototypen. De nadruk ligt hierbij op het oproepen en meten van de zelftranscendente ervaring, minder op een technisch werkend product.

Sceenshot uit cursus in ontwikkeling
Ingevuld werkblad van student
Model voor het werken met biosignalen

Dit project is onderdeel van het lab: Transcendentie, het alledaagse en technologie

Ga naar het lab →