Het Tijdkompas

by Tycho Reijnhoudt

Hoe kun je mensen inzicht geven in de waarde van tijd zodanig dat ze gaan nadenken over hoe ze hun tijd indelen?

Graduation | 2023 | Tijd magangement | Tijd Schaarste | Inzicht in tijd | Toolkit

Het Tijdkompas is een toolkit die mensen het gevoel van schaarste in tijd laat ervaren en helpt kritisch te kijken naar hun tijdsindeling. Het dient als tik op de schouder om even stil te staan bij het onderwerp tijd en de waarde die het heeft.

Het probleem

Tijdens mijn onderzoek ben ik veel mensen tegengekomen met hetzelfde probleem: het managen van tijd. Tijdsmanagement is een essentieel onderdeel van ons leven. Het is iets wat ons dagelijks bezighoudt. Slechte tijdsmanagement heeft negatieve gevolgen voor je welzijn. Het uit zich in: Niet lekker in je vel zitten, geen energie hebben, een burn-out, je niet nuttig voelen en het gevoel hebben dat je geen tijd hebt. Hoe kan ik als ontwerper daar iets in bijdragen/veranderen? Je planning is namelijk iets waar je invloed op hebt, het is iets wat bijdraagt aan je geluksgevoel. Wanneer je een to-do lijstje afmaakt of een doel bereikt maakt je brein kleine beetjes dopamine aan, dit hormoon veroorzaakt genot en blijdschap. Naar schatting is 40% van de mate waarin wij geluk kunnen ervaren bepalend door ons eigen gedrag (Bormans, 2012).

Velen van ons zitten vast in onze dagelijkse bezigheden en gewoontes en staan niet stil bij tijd, de schaarste ervan en welke waarde het eigenlijk heeft. De top 10 lijsten met tips en tricks voor planning zijn bij iedereen wel bekend maar velen zijn op zoek naar een manier of methode die bij hen aansluit/past. Kun je schaarste van tijd beleefbaar maken? Hoeveel tijd heb je eigenlijk en hoe ziet je week er nu daadwerkelijk uit? Dit zijn vragen die mij de afgelopen maanden bezig hebben gehouden.

Bestaande apps en planning tools geven de mogelijkheid je dag, week en maand in te plannen. Ze werken mee aan de continuïteit van tijd het dagelijkse ritme wat alsmaar doorgaat. Ik wil het probleem van tijdsmanagement en planning ook niet oplossen maar mensen de schaarste van tijd laten ervaren en kritisch laten kijken naar hun tijdindeling. Ik wil dat ze zichzelf de vraag stellen of ze hiermee tevreden zijn.

Het Tijdkompas

Voor deze doelgroep die niet tevreden is met hun tijdsindeling of die de problemen hierboven ervaart heb ik Het Tijdkompas ontworpen. Een toolkit wat tijd inzichtelijk en fysiek maakt en hun de schaarste van tijd laat ervaren. De toolkit is online verkrijgbaar en als hulpmiddel die bijvoorbeeld werkgevers of slb’ers mee kunnen geven.

Het Tijdkompas is ontworpen als interventie waarbij je stil gaat staan bij je dagelijkse bezigheden. Het bestaat uit verschillende onderdelen die tijd-schaarste laten ervaren, ze inzicht geeft in hun tijdsbesteding en ze laat reflecteren hierop. Het dient als tikje op de schouder van levens die maar door gaan en als het ware in autopiloot staan.

Het Kompas bestaat uit de volgende onderdelen:

1.De aftelkalender
De eerst confrontatie met tijd-schaarste.

2.Het Lint
Een introductie opdracht die naast tijd-schaarste de gebruiker ook bekend maakt met het lint.

3.De weekplanning
Toepassing van het lint gedurende een week.

4.Het overzicht
Dit confronteert de gebruiker met hun eigen tijd en maakt de week inzichtelijk.

5.Het vervolg
De start van veranderingen in hun tijdsindeling.

Het tijdkompas is zo ontworpen dat de gebruiker het als startpunt kan gebruiken om veranderingen in hun level en of planning te gaan maken nadat ze het hebben doorlopen. Het geeft gebruikers inzicht in waar de struikelpunten zitten in hun planning en confronteert ze met hun tijdsbesteding.

De toolkit kan na gebruik meermaals ingezet worden om veranderingen in je planning te testen door de eenvoud ervan. Daarnaast is er is ook een bestand beschikbaar om nieuwe linten uit te printen voor wanneer gebruikers het nog een keer willen doorlopen.