FitMaatjes

by Thomas Overman & Tim Verdeijen

Hoe kun je jongeren en jongvolwassenen de stap laten zetten naar het beoefenen van fitness en hen op een manier onderwijzen zodat ze op eigen kracht verder kunnen gaan?”

Fitness | Connecties | Samen | Vooruitgang | Motivatie

Steeds meer jongeren zijn zich bewust van hun gezondheid en willen meer gaan sporten, echter voor velen geld dat de drempel om te beginnen met sporten erg hoog ligt. Dit komt vooral omdat de meesten niet weten waar ze moeten beginnen. Ook kan voor iemand die voor het eerst de sportschool in loopt alles erg intimiderend overkomen. Er valt nou eenmaal veel te leren als je voor het eerst een sportschool binnenloopt. De onzekerheid en overvloed aan informatie houd jongeren tegen of ze besluiten om toch later te beginnen dan ze eigenlijk van plan waren.

Ondanks dat velen in de sportschool in hetzelfde schuitje staan of er ervaren sporters zijn die er altijd voor open staan om nieuwelingen advies en tips te geven, wordt deze mogelijke hulp en extra motivatie door (vrijwel) alle sportscholen niet ingezet.

Hierom zijn wij Fitmaatjes gestart, een platform waar ieder beginnend sporter iemand in zijn/haar omgeving kan vinden om de eerste weken mee te sporten, de basis te leren en om zo zelfstandig verder te kunnen. Momenteel is er zowel regionaal als landelijk geen platform dat mogelijkheden biedt om de kennis die de leden van de sportschool hebben in te zetten voor nieuwe leden/sporters.

Het is een platform waar trainingsmaatjes (ook wel personal trainers) zichzelf aanmelden om beginnend sporters te helpen. Deze trainingsmaatjes zijn bij hun sportschool geverifieerd, dit betekent dat iedereen die bij dezelfde sportschool zit via het Fitmaatjes platform contact kan opnemen om met hen te beginnen aan hun sportcarrière.

Verder biedt het Fitmaatjes platform ook de mogelijkheid een gymmaatje te vinden (ook wel gymbuddy genoemd). Zo kunnen sporters die niet alleen willen sporten ook makkelijk andere sporters vinden. Samen gaan ze dan werken aan hun fitnessdoelen, terwijl ze nieuwe connecties en vriendschappen opbouwen.

Natuurlijk is niet elke vorm van sport hetzelfde en zullen mensen ook verschillende drijfveren hebben om te beginnen met sporten, hierom hebben we de focus opgesplitst in de 4 meest voorkomende redenen om te beginnen met sport:

  • Afvallen
  • Cardio
  • Krachttraining
  • Mentale gezondheid

Omdat deze takken van sport verschillen is het ook van belang dat deze mensen op verschillende manier benaderd worden en ook toenadering kunnen zoeken naar de desbetreffende gym- en trainingsmaatjes. In het contact leggen met deze sporters hebben we gebruik gemaakt van het sociaal media platform Instagram. Hierop worden nieuwtjes, competities, evenementen en progressies van de gebruikers gedeeld. Met elke post een focus op een bepaalde vorm van sport. Op deze manier kunnen de Fitmaatjes duidelijk beeld krijgen van wat er op het platform speelt, wat er haalbaar is en welke evenementen de maatjes samen aan deel kunnen nemen.

Op zowel de Instagram als op het platform zijn er voor de verschillende manieren van sport verschillende kenmerken gegeven:

  • Afvallen > Samen slanker (Groen)
  • Cardio > Samen een stap verder (Geel)
  • Krachttraining > Samen sterker (Rood)
  • Mentale gezondheid > Samen mentaal sterk (Lichtblauw)
    Op deze manier kunnen de gebruikers direct een link leggen tussen welke manier van sport hun aan spreekt en waar zij op het platform maatjes kunnen vinden die voor hun dezelfde doelen hebben.

Mochten mensen niet weten waar ze moeten beginnen met sporten, maar willen ze dit wel samen doen is er nog een "samen beginnen met fitness" knop.

Link naar het Fitmaatjes platform:
https://www.exploreyourbody.nl/