AppFuse

by Mathijs van Kemenade

Hoe kan creatieve software beter vind- en bruikbaar gemaakt worden voor eindgebruikers zonder technische ervaring?

Tech | UX | 2023 Graduation | Application | Web-development

Je idee├źn digitaal uitwerken zou toegankelijk moeten zijn. Toch heb je al snel meerdere digitale vaardigheden nodig om een poster, video of tekening te maken. AppFuse lost dit probleem op door het vinden en leren van software met elkaar te verbinden.

Context

Hobbyisten en creatievelingen met beperkte digitale informatievaardigheden hebben moeite met het vinden, kiezen en gebruiken van digitale tools. Uit mijn onderzoek blijkt dat veel van deze mensen goed overweg kunnen met fysieke media maar ondersteuning nodig hebben bij het gebruik van de digitale tegenhangers.

Ook blijkt dat gebruikers wel degelijk geïnteresseerd zijn in digitale tools. Het is alleen een te grote stap om zelf een applicatie te vinden en leren gebruiken. Door de enorme hoeveelheid uiteenlopende zoekresultaten en meningen weten zij niet welk programma geschikt is. Gebruikers missen een overzicht van digitale tools die aansluiten op hun vraag.

Ontwerp

AppFuse is een platform gericht op het verbinden van applicaties, hulpmateriaal en inspiratie.

De website biedt verschillende manieren om gebruikers aan applicaties te helpen. Hoofdinteracties zijn ontwikkeld op basis van onderzoek naar de verwachtingen en krachten van de eindgebruiker.

De zoekfunctie werkt vanuit een statement gebaseerd op het product dat gebruikers willen maken. Gebruikers vullen hun gewenste eindproduct in, en de website laat de tools zien om dit te maken.

Verder kan men foto's en video's bekijken van het werk van anderen. Wanneer ze iets vinden dat hen aanspreekt kunnen ze gemakkelijk bekijken welke software hiervoor gebruikt is.

Het software-overzicht geeft gebruikers de mogelijkheid om applicaties met elkaar te vergelijken en bewaren. Vanuit deze pagina kan men de software aanschaffen en bijpassend hulpmateriaal bekijken.

Het hulpmateriaal kan gebruikers die overstappen van andere software meer informatie geven over de technische mogelijkheden. Beginners worden op weg geholpen met tutorial-videos en projecten gericht op kennismaken met de applicatie.

Alle hoofdfuncties van de website vereisen geen account en kunnen volledig vrijblijvend gebruikt worden. Pas wanneer men dingen wil bewaren of vastleggen wordt gevraagd in te loggen.

Positionering

Mijn doel als tech-hobbyist en webdeveloper is het gebruik van open-source tools makkelijker maken voor beginnende gebruikers. Het werd tijdens dit project door middel van interviews duidelijk dat open-source jammer genoeg geen factor is in het keuzeproces van mijn doelgroep. Wel werd het duidelijk dat mijn gebruikers moeite hebben met digitale informatievaardigheden. Hierom heb ik besloten om mijn focus te richten op het verbinden van de gebruiker aan zowel open- als closed-source applicaties.

Om mijzelf technisch uit te dagen heb ik besloten de website daadwerkelijk te ontwikkelen. Via de bovenstaande knop is een proefversie beschikbaar.

De code van deze website is uiteraard open-source en beschikbaar via gitlab.