Word je eigen coach

by Eva Boonman

Hoe kan een kleine ondernemer geholpen worden met zelfreflectie om zo hun eigen coach te worden om zo hun bedrijf te verbeteren of te laten groeien?

Word je eigen coach | 2022 | afstuderen

Veel mensen zullen het wel herkennen. STRESS! Ondernemers hebben ook last van enorme druk. Word je eigen coach helpt hierbij door de ondernemers zichzelf te laten coachen. Coachen is voornamelijk een kwestie van de juiste vragen stellen. De coachee heeft zelf alle antwoorden al.

Een ondernemer moet veel beslissingen maken, nemen we nieuwe mensen aan, wat voor nieuw product gaan we maken, waar moeten we de focus leggen etc. Deze beslissingen moet goed over nagedacht worden anders kan het in het ergste geval een faillissement betekenen. Dat is natuurlijk het laatste wat een ondernemer wilt. Dus hij gaat achter zijn bureau zitten en proberen uit te zoeken wat de beste keuze is en wat er allemaal moet gebeuren om het op orde te krijgen. Het voelt allemaal overweldigend omdat er zoveel keuzes gemaakt moeten worden en zoveel gedaan moet worden. Deze stress kan zelfs gevoeld worden in het borstkas. Dat is altijd een slecht teken. Maar hij moet toch doorgaan om voor zijn familie te zorgen en de vaste lasten te kunnen blijven betalen terwijl de druk in de borstkas groeit. Een coach inschakelen zou een goed idee zijn. Dit kan helpen met de gedachte op een rijtje zetten en goed over de situatie na te denken. Maar eigenlijk is er niet genoeg geld voor een coach en op Facebook je problemen en zorgen gaan delen is ook niet wat de meeste mensen willen.

Word je eigen coach helpt hierbij door de ondernemers zichzelf te laten coachen. De methode stelt vragen waar de ondernemer over moet nadenken of actie op moet ondernemen wat zo zijn bedrijf kan helpen. Alle beslissingen die dan worden genomen zijn goed over nagedacht waardoor er betere keuzes gemaakt worden.

Hoe kan een kleine ondernemer geholpen worden met zelfreflectie om zo hun eigen coach te worden om hun bedrijf te verbeteren of te laten groeien?

Het gaat hier vooral om ondernemers met een eenmanszaak of kleine bedrijven. Deze mensen doen vaak nog veel zelf en hebben dus verschillende rollen in het bedrijf. Om het specifieker te maken is er gekozen voor de doelgroep ontplooiers aangezien dat een doelgroep is die opzoek is naar persoonlijke groei, uitdagingen en orde kan brengen in chaos. ‘De leefstijlvinder’ zou deze doelgroep inzichtzoekers noemen. Ze zijn dus zelf al opzoek naar inzichten.

ik wil ook ontzettend graag een eigen bedrijf beginnen. Een onderneming beginnen of het hebben van een onderneming kan ontzettend stressvol zijn en is daardoor niet altijd een prettige ervaring. Daarom wil ik ondernemers helpen met hun onderneming en misschien ook een beetje stress wegnemen waardoor ondernemen weer leuker wordt.

Coachen moet gedaan worden bij rust. Iemand verplichten te gaan reflecteren heeft geen enkele zin. Maar er zijn wel momenten voor een ondernemer dat het heel belangrijk is om te reflecteren. Bijvoorbeeld op het moment dat de onderneming uitgebreid moet worden of er een wens is om de onderneming te laten groeien. Het bedrijf moet namelijk wel op de goede plekken uitbreiden en groeien. Iemand voor administratie aannemen terwijl je eigenlijk beter iemand voor de sales kan gebruiken is wel een belangrijk verschil. Of als je niet goed weet wat het imago is van je eigen bedrijf. Dan kunnen grote fouten gemaakt worden zoals de verkeerde producten gaan maken die totaal niet bij jouw merk passen en mensen daarom niet van jouw zullen kopen.

Antwoord op de vraag

De oplossing is de ondernemer helpen met het stellen van de juiste vragen. Dit moet wel in het zicht zijn zodat het vaak gezien wordt om vergeten te voorkomen. Het moment van coachen moet niet verplicht of geforceerd worden. Verplicht zelf reflecteren heeft geen zin. De mensen moeten het zelf doen en willen doen. Het beste is dan ook om een coaching moment ‘onbewust’ te starten. De oplossing moet niet te duur zijn voor de ondernemers omdat hun geen coach zoeken omdat het te duur is. Dus dan gaan ze ook geen dure methode kopen.

Dit allemaal moet een fysieke methode worden. Iets wat dus niet op de computer is. De meeste mensen (inclusief ondernemers) zitten al heel veel achter de computer. Het is goed om soms even van achter de computer te komen. Dan is het ook nog zo dat computers vaak in eenzaamheid worden gebruikt. Maar het is wel zo dat mensen afhankelijk zijn van sociale steun voor creativiteit. We helpen elkaar namelijk met alternatieven vinden.

Word je eigen coach

De ondernemer heeft behoefte aan rust, planning en moet gaan reflecteren. De vragen die gaan helpen met het reflecteren gaan voornamelijk over het bedrijf groeien en marketing. Marketing is namelijk iets waar veel ondernemers hulp bij wilde volgens een uitgezette enquête 

Het antwoord op de onderzoeksvraag is dus een hele simpele scheurkalender voor op de wc met ontzettend goede opdrachten erop die mensen tot actie overhaalt en laat nadenken over hun huidige situatie en hoe die verbeterd kan worden. Op de wc is weinig afleiding waardoor mensen de vraag snel zullen lezen en het automatisch tot nadenken brengt.

Het is goed om op kantoor ook activerende vragen te stellen zodat ze op meerdere plekken geconfronteerd en gemotiveerd worden om hun bedrijf te verbeteren. Vandaar dat er ook een bureau onderlegger bij zit die je op je bureau voor je toetsenbord kan leggen zodat ook die constant in het zicht is. De bureau onderlegger heeft vragen die passen bij de wc kalender maar zijn iets anders gesteld waardoor ze direct helpen met het ondernemen van actie. Om nog meer te activeren staat er op de bureau onderlegger ook een to do list. Dit helpt niet alleen met ondernemen van actie maar ook met het plannen. Ondernemers hadden namelijk bij een enquête aangegeven daar graag hulp bij te willen.

Er zijn ook momenten van rust nodig. In deze momenten tijdens de koffie pauze kunnen de ondernemers de onderzetters gebruiken. Op deze onderzetters staan simpele korte vragen die ook weer helpen om op een positieve manier te reflecteren maar dit keer meer op je eigen gedrag. De onderzetters kan je puzzelen. Dit puzzelen en fidgeten met de onderzetters helpt bij concentreren. Bij het puzzelen heb je weinig cognitieve vaardigheid nodig. Hierdoor worden de hersenen sterker wat ervoor kan zorgen dat je stress momenten beter kan verwerken en trotseren.