Wees een vent: mijn leven als transgender man

by Robin Harrison

Hoe ontwerp ik een persoonlijk boek, zo dat mijn leven als transman goed wordt weergegeven en onbegrip wordt bestreden?

Story | 2022 | Graduation Work

Wat betekent het om een man te zijn, en wanneer ben je een man?
Ik als transgender man vraag mij dit elke dag af. Sommigen zien mij misschien niet of niet volledig als man, dus hoe bewijs je ze dan dat je wel degelijk een man bent?

Dit boek is een blik op mijn persoonlijke leven als transman en mijn zoektocht naar wat het betekent om een man te zijn. Met een open en eerlijke houding zal mijn realiteit als transman worden weergegeven. Ik zeg mijn realiteit omdat de ervaringen rondom gender per persoon verschillen, zo ook bij transgender personen. Het boek bestaat uit reflectie, fotografie en dagboek fragmenten uit het heden en verleden. Omdat een transitie niet altijd tof of perfect is ziet het boek er ook niet te 'gemaakt' uit. Het is een soort kunstboek waar het niet zo zeer om het design gaat, het gaat om de inhoud.

Je wordt meegenomen door mijn kindertijd, mijn tienerjaren en het heden. Het is bedoeld voor lezers die meer over het onderwerp gender te weten willen komen, maar ook is het bedoeld voor lezers die wellicht zelf met vragen rondom hun genderidentiteit zitten. Het doel voor dit boek is dat het voor de lezer een beter beeld geeft van wat het kan betekenen om transgender te zijn, zo dat het meer begrip opwekt. Daarnaast dient het als herkenning voor degenen die nog op zoek zijn naar hun ware genderidentiteit.

Onderzoek

In dit onderzoek is er als eerst gebruik gemaakt van een enquette. Dit om te pijlen hoe veel de doelgroep al over het onderwerp gender wisten, of ze iemand kenden die transgender is, wat ze vande acceptatie van transgender personen vinden en waar ze graag meer over zouden leren. Hieruit bleek dat de bevraagde groep over alle aspecten van een transitie meer wilden weten. De onderwerpen mentale gezondheid en sociale transitie sprongen er bovenuit. Vervolgens is er gekeken naar de kracht van fotografie en literatuur. Dit om deze informatie mee te nemen naar het maken van de foto's en het schrijven van het boek. Verder is er gekeken hoe onbegrip te bestrijden valt. Uit sommige artikelen bleek dat het spreken, lezen of horen met of van een ervaringsdeskundige heeft geholpen meer begrip op te brengen. Het lastige is dat begrip iets compleet persoonlijks is, degene die de informatie inneemt moet er wel voor open staan. Religieuze groepen hebben bijvoorbeeld moeite met het accepteren van LHBTI+ vanwege hun geloofsovertuigingen.

Tijdens het schrijven van het boek zijn de teksten gelezen door meerdere testpersonen. Hetzelfde is gebeurd met de fotografie. De feedback die daar uitkwam was zeer positief. Volgens de lezers konden zij de beschreven onderwerpen en fricties beter begrijpen na het lezen van de tekst.

Aanleiding

Tijdens de minor Arts & Humanity op de St. Joost academie heb ik me al beziggehouden met een project over het onderwerp gender. Dit project bestond uit staande palen waar audio uit te horen was. De audio bestond uit gesproken verhalen van verschillende transgender personen. De gebruiker kon zo tegen de paal aan gaan staan en de verhalen beluisteren. Ook hier was het doel meer begrip op te wekken voor onze community.

In eerste instantie wilde ik tijdens deze afstudeerperiode verder deze palen uitwerken, het was de bedoeling ze tot een echt product te maken. Toch is er besloten een andere kant op te gaan. Een heel nieuwe vorm, namelijk een boekvorm