Verduurzaam jouw voeten

by Chanel Opmeer

Hoe kan ik jonge vrouwen bewust maken van het effect van de conventionele schoen op hun voeten, met als doel het gesprek rondom het onderwerp 'voetklachten' meer onder de aandacht te brengen?

Human | Experience | Storytelling | 2022 | Graduation work

Al ruim 15 jaar loop ik met voetklachten. Als jong meisje merkte ik hier nog niet heel veel van. Af en toe deden mijn voeten pijn, maar dat was ‘normaal’ dacht ik. Ik hoorde wel vaker mensen zeggen dat hun voeten pijn deden na een lange dag werken. Dus nam ik het voor lief.

Maar sinds de laatste jaren is mijn pijn erg toegenomen en heb ik besloten dat het zo niet langer kan. Door de dokter ben ik doorverwezen naar een podotherapeut en deze heeft mij steunzolen aangemeten. Een hulpmiddel wat op de korte termijn voor verlichting zorgde, maar dit loste mijn voetklacht niet op.

Waar de oplossing dan wél ligt, ben ik gaan onderzoeken voor mijn afstudeerproject. Zo kan ik mezelf en hopelijk ook anderen helpen die hetzelfde probleem hebben of om men te behoeden voor dezelfde klachten.

Het onderwerp

Het oplossen van voetklachten bleek tijdens mijn onderzoek makkelijker gezegd dan gedaan. Ieder mens, iedere voet en iedere klacht is anders en heeft daarom ook een andere aanpak nodig. Daarom ben ik overgegaan op de ‘beter voorkomen, dan genezen’-aanpak en ben ik gaan onderzoeken waar de oorzaak ligt van vele voetklachten. Met als uitkomst: Schoenen.

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat mensen die het grootste deel van hun leven blootvoets lopen veel minder voetklachten ervaren en minder botafwijkingen vertonen dan mensen die veelal schoenen dragen.

Het dragen van schoenen is in onze Westerse samenleving echter een vorm van beschaving. We dragen ze dan ook al vanaf het moment dat we de eerste stapjes zetten.

De conventionele schoen is veelal uitgerust met een ondersteunend voetbed, een stugge, dempende zool en de pasvorm loopt nauw toe om zo een ‘slank’ effect te creëren.

Door de continue ondersteuning en gebrek aan bewegingsvrijheid in de moderne schoen zwakt de kracht van de spieren in de voet af, met als gevolg dat je voeten sneller vermoeid raken, de voetboog in kan zakken, tenen verstijven, etc.

Sterke voetspieren zijn nodig om de voet in de juiste positie te houden en je lichaam in balans te houden. Een verkeerde voetpositie kan zelfs leiden tot klachten aan de nek, de schouders, de rug of knieën.

Sterke voetspieren zijn dus superbelangrijk voor een goede basis voor de rest van het lichaam.

Het probleem

Hoewel we onze voeten elke dag gebruiken om ons van plek A naar plek B te verplaatsen, hebben we maar weinig aandacht voor dit belangrijke lichaamsdeel.

Uit mijn tests blijkt dat we vooral afgaan op het uiterlijk van een schoen en niet tot nauwelijks bezig zijn met de gevolgen voor onze voeten.

Door in gesprek te gaan met de doelgroep ben ik erachter gekomen dat ze eigenlijk niets weten over het effect van schoenen op hun voeten. Ze doen wat goed voelt, maar hebben eigenlijk geen idee wat ze aan het doen zijn.

De cijfers van het aantal mensen met voetklachten liegt er ook niet om: Volgens de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten krijgt 57 procent van de Nederlanders in zijn leven één of meerdere keren last van voetproblemen.

Hier moet verandering in komen.

De oplossingsrichting

Door de doelgroep op een laagdrempelige manier te confronteren met het probleem en de juiste informatie te verstrekken, zal er meer aandacht komen voor het onderwerp en kan de doelgroep werken naar een gezondere toekomst voor hun voeten.

Het meubel ‘verduurzaam jouw voeten’ bestaat uit:

- Een inleidende tekst die de aandacht trekt

- Schoenen die het ongemak van voetklachten ervaarbaar maken (maat 39 t/m 42)

- Een toolkit die de gebruiker op weg helpt om de juiste schoenkeuzes te maken en daarnaast de nodige informatie biedt over het onderwerp

De combinatie van deze 3 onderdelen zorgen ervoor dat er interesse wordt gewekt, het probleem wordt beleefd en begrepen en daarmee de doelgroep wordt getriggerd om zelf aan de slag te gaan. De toolkit maakt het makkelijk om deze laatste stap te zetten.

Met ‘verduurzaam jouw voeten’ wordt eigenlijk gezegd: ‘zorg voor een gezonde toekomst voor jouw voeten, voor behoud van een energiezuinig looppatroon’.

Inleidende tekst

Voor de inleidende tekst is gekozen om krachtige informatie te delen en zo kort en bondig mogelijk te blijven over het onderwerp. Uit meerdere tests is gebleken dat op deze manier de aandacht van de gebruiker het beste erbij blijft.

Schoen ervaring

Voetklachten ontstaan niet direct bij het aantrekken van conventionele schoenen, maar groeien naarmate je de schoen langer draagt. Dit kan dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren.

Om toch het gevolg direct te kunnen ervaren, is ervoor gekozen om de knelpunten in de conventionele schoenen extra te benadrukken.

Bij het aantrekken van de schoenen, voel je druk op verschillende plekken van jouw voet. Dit kan ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen. Je kan zowel 1 schoen of beide schoenen aantrekken.

De keuze voor het aantrekken van 1 of beide schoenen is geheel aan de gebruiker. Ook hoelang men de schoen aan heeft en wat men er mee doet (er op staan, een rondje ermee lopen, etc.) mag de gebruiker zelf bepalen.

De knelpunten zijn geplaatst op de plekken waar de schoen de voet in een onnatuurlijke positie brengt.

Toolkit

De toolkit is bedoeld als hulpmiddel voor de gebruiker om gemakkelijk aan de slag te kunnen met het verduurzamen van de voeten.

De toolkit bevat:

Een papier voor zowel de linker- als rechtervoet om de schoenmaat op te kunnen meten

Een rood en blauw potlood om een lijn om de voet te kunnen zetten en de uiterste punten aan te kunnen duiden

- Een meetlint om zowel de lengte als de breedte van de voet op te kunnen meten

- Een doe-boek (samengesteld in samenwerking met fysiotherapeuten) met informatie over hoe je de schoenmaat en wijdtemaat kan meten, wat je nog meer kan doen voor het versterken van jouw voetspieren, aanvullende informatie over het onderwerp en tot slot bevat het een schoenkaart die ingevuld kan worden met jouw eigen gegevens waarmee 15% korting te krijgen is bij aankoop van een nieuw paar schoenen bij een aangesloten winkel.

De toevoeging van de schoenkaart met aanvullende korting, activeert de gebruiker om aan de slag te gaan met het doe-boek en het kopen van nieuwe, geschikte schoenen.

De korting is alleen geldig op schoenen die voldoen aan de ingevulde gegevens op de schoenkaart en is eenmalig te gebruiken.

Ontwerp in context

Schoenenwinkels die meerdere wijdtematen of minimalistische schoenen verkopen, kunnen zich aansluiten door een ‘verduurzaam jouw voeten’-meubel aan te schaffen. Het meubel kan zowel in de winkel, als voor de winkel gezet worden.

 

Het voordeel voor de winkel: Je toont aan dat de winkel zich in zet voor het verduurzamen van de voeten van de consument. Dit wekt sympathie en vertrouwen op bij de consument.

Daarnaast zullen klanten terugkomen om de 15% korting in te wisselen.

 

Conclusie

Het project ‘verduurzaam jouw voeten’ brengt het onderwerp voetklachten, in relatie tot de conventionele schoen, onder de aandacht. Door te ervaren hoe het is om voetklachten te hebben, zal de doelgroep getriggerd worden om een toolkit mee te nemen. De toolkit biedt een stapje in de goede richting naar een gezonde toekomst voor jouw voeten. Hiermee wordt het doel van mijn onderzoek behaald.