The Nine Courses of Decay - A Guided Meditation Through Food

by Elja Rutters

"Hoe kan critical design worden ingezet als middel bij het ontwerpen van een confrontatie met de dood, die bijdraagt aan het bespreekbaar maken van het onderwerp?"

De dood | Sterfelijkheid | Design Diner | Critical and Speculative Design | Boeddhisme | Meditatie | Transformatie

“Ik voel wel de behoefte om het vaker over de dood te hebben met mensen uit mijn omgeving, maar ik heb er zelf eigenlijk ook de woorden niet voor”.

Op het moment dat we geboren worden staat er maar één ding vast: ooit zullen we ook weer sterven. De dood is wat ons leven zin geeft, het is een zekerheid én het is onvermijdelijk.

En toch, is er maar weinig ruimte voor de dood binnen onze huidige maatschappij. De dood wordt het liefst zo snel mogelijk weer weggemoffeld en het taboe wat rondom het onderwerp heerst is voelbaar.

Zelfs de mensen die het wél over de dood willen hebben, weten vaak niet hoe.
‘The Nine Courses of Decay – A Guided Meditation Through Food’, bestaat uit een meditatief design diner waarbij je onder begeleiding op een alternatieve manier mediteert en een bijbehorend boek.
Tijdens het diner mediteer je door te eten, samen te zijn en te reflecteren. Je staat stil bij je eigen sterfelijkheid en wordt uitgedaagd om op een andere manier naar de dood te kijken. Door de confrontatie met de dood aan te gaan draag je bij aan het bespreekbaar maken van het onderwerp. Het diner kan als startpunt dienen voor een voedzaam gesprek over de dood.

In het boek laat ik je zien hoe je zelf het meditatieve design diner zou kunnen organiseren en neem ik je mee door het gedachtengoed achter het ontwerp.
The Nine Courses of Decay is geen kookboek, designboek of instructieboek. Het is een boek wat op allerlei verschillende manieren gebruikt kan worden.

Zo kun je het gebruiken als je aanwezig bent geweest bij een van de edities van dit design diner om bijvoorbeeld: herinneringen mee op te halen, als aandenken aan wat je hebt ervaren, om meer inzicht en diepgang te krijgen in de filosofie achter het meditatieve design diner of om het diner zelf nog eens over te doen.

Ook is dit boek opzichzelfstaand te gebruiken.
Je kunt dit boek gebruiken als richtlijn om je eigen editie van dit diner te organiseren en mensen uit je omgeving op een laagdrempelige manier kennis laten maken met dit gedachtegoed en uitnodigen om het gesprek en de confrontatie aan te gaan.
Je kunt het boek lezen omdat je geïnteresseerd bent in het verhaal achter het diner, je kunt het boek lezen omdat je wil praten over de dood maar nog niet zo goed weet hoe, je kunt het boek gebruiken als kookboek als je een experimentele (hobby)kok bent, je kunt het boek op de salontafel leggen in de hoop dat iemand erin gaat bladeren en tot mooie inzichten komt, kortom: het boek is voor allerlei verschillende doeleindes te gebruiken, alles mag en alles kan!

The Nine Courses of Decay is ontwikkeld als uitkomst op de ontwerpvraag:

"Hoe kan critical design worden ingezet als middel bij het ontwerpen van een confrontatie met de dood, die bijdraagt aan het bespreekbaar maken van het onderwerp?"

Vanuit een persoonlijke fascinatie voor het mysterie rondom de dood ben ik onderzoekend gaan ontwerpen. Ik vond het opmerkelijk dat er, in de tijd waarin we leven, nog steeds zo’n groot taboe rondom de dood heerst en het een van de meest voorkomende angsten is. 

Vanwege mijn persoonlijke relatie met de dood, vond ik het dan ook moeilijk te bevatten dat er in onze samenleving nog maar zo weinig ruimte is om het over de dood te hebben. De dood is tenslotte iets waar we allemaal mee te maken gaan krijgen. 

Wel viel het me op dat de dood steeds vaker aan het licht wordt gebracht, mede door de dagelijkse confrontatie met onze sterfelijkheid gedurende de COVID-19 pandemie, maar ook door diverse kunstenaars, ontwerpers en instanties. 

Sfeerimpressie van het meditatieve design diner

Om een taboe te doorbreken is het noodzaak om juist wél over dat onderwerp te praten, maar hoe doen we dat dan eigenlijk? Een van de opmerkelijkste feedback die ik tijdens mijn onderzoek heb ontvangen van verschillende personen uit mijn focusgroepen was: ‘Ik wil het wel heel graag over de dood hebben met de mensen uit mijn omgeving, maar ik weet eigenlijk niet zo goed hoe’. Alleen verklaren dat we over de dood zouden moeten praten, is kennelijk dus niet genoeg.

 

Na veel onderzoeken, ontwerpen en testen is daar uiteindelijk het meditatieve design diner, ‘The Nine Courses of Decay – A Guided Meditation Through Food’ uit voortgekomen. 

Tijdens het ontwerpproces heb ik me laten inspireren door diverse elementen en culturen. Zo heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het sociale aspect wat aan bod komt op het moment dat we samen dineren, ik heb gebruik gemaakt van het paradoxale bestaan van de mens door eten aan de dood te koppelen en bovenal heb ik mij laten inspireren door het Boeddhisme. 

Het meditatieve design diner is gebaseerd en geïnspireerd door een Boeddhistisch meditatie, de Nava Sīvathika of terwijl, de Nine Cemetery Contemplations. Deze meditatie is een onderdeel uit de Mahā-Satiputthāna-Sutta, een meditatie waarbij bewustzijn, prioriteiten stellen en het leven begrijpen, centraal staan. 

De Nine Cemetery Contemplations is een meditatie die vroeger door Boeddhistische monniken werd uitgevoerd op een verlaten begraafplaats, in de tijd dat lijken nog niet werden begraven. De monikken gingen bij een dood lichaam zitten en keken hoe het lichaam in negen fases ontbindt. Terwijl zij dit ontbindingsproces observeerde, dachten zij na en reflecteerde zij. Bij deze meditatie draait het om reflectie, voorbereiding, angsten overwinnen en mindful in het leven staan. 

Door de negen stadia van ontbinding te doorlopen creëer je bewustzijn over de plaats die jij inneemt binnen het grotere geheel. 

Iedereen zal ooit sterven en ontbinden, ook ik. 

Deze meditatie biedt mooie inzichten die ervoor zorgen dat je met een andere blik naar het leven kunt kijken. Je oefent met de dood en raakt er op die manier vertrouwd mee, zodat je er niet meer bang voor hoeft te zijn als het moment daar is. 

 

Deze Boeddhistische gedachtegang achter deze meditatie heeft mij geïnspireerd en geprikkeld om een diner te ontwerpen waarbij je deze zelfde inzichten kunt verkrijgen, op een laagdrempeligere manier. Door het eten te koppelen aan de meditatie en er een sociale gelegenheid van te maken, mediteer je op een alternatieve manier, maar helpt het je toch om tot mooie nieuwe inzichten te komen en op die manier de dood bespreekbaarder te maken.

De meditatie die bij het diner gebruikt wordt, is afgeleid van de oorspronkelijke meditatie van The Nine Cemetery Contemplations, ook de negen gerechten zijn gebaseerd op deze oorspronkelijke meditatie.

Uit respect voor het Boeddhisme zijn er meerdere Boeddhistische aspecten toegevoegd aan het diner. Zo is er rekening gehouden met de verschillende gebruiken die worden toegepast op dagen van intensieve meditatie en zijn er diverse verwijzingen te vinden naar het geloof.

Het negen gangen diner is volledig plantaardig, en ingrediënten zoals: sesam, ui, knoflook en radijs, die volgens het Boeddhisme als ‘zwart’ benoemd zijn worden niet gebruikt. Ook wordt er tijdens het diner geen alcohol genuttigd. 

 

Mediteer door te eten en doorloop in negen gangen de ontbinding van het menselijk lichaam.

Draag bij aan het bespreekbaar maken van de dood!

De meditatie