Technical Opportunity Moment
Hoe kan het montageproces bij technische bedrijven zo verbeterd worden dat deze op een efficiëntere manier verloopt en hier zo min mogelijk tijd verloren gaat?
Een applicatie waarin alle documentatie bij elkaar staat en eenvoudig te bereiken is voor de gebruiker. Monteurs kunnen snel vinden welke tekening er nodig is, welke werkzaamheden gedaan dienen te worden en welke tekening hoort bij het artikel dat ze vast hebben.
Alle documentatie in een overzichtelijk applicatie gebundeld om zowel ervaren als onervaren monteurs en consumenten op hun eigen niveau te begeleiden bij hun werkzaamheden.
Uit onderzoek is gebleken dat technische bedrijven minder eenvoudig aan juist geschoold personeel kunnen komen. TOM is een applicatie ontworpen voor deze technische bedrijven, zodat mensen zonder een specifieke opleiding ook bepaalde werkzaamheden kunnen uitvoeren.
De applicatie kan gekoppeld worden aan de systemen die gebruikt worden bij het bedrijf in kwestie om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de werkwijze van het bedrijf.

Technical Opportunity Moment (TOM) is een applicatie waarin verschillende functies elkaar ontmoeten. De applicatie is specifiek ontworpen voor een technisch bedrijf waar moeilijk aan personeel te komen is met de benodigde kennis. Hiervoor geeft de applicatie een duidelijk overzicht van de huidige projecten om vervolgens naar een bijbehorende handleiding te gaan en zo de gebruiker door het proces te begeleiden. In dit geval is de handleiding door middel van foto’s en tekst gemaakt aangezien de uitwerking van de handleiding geen hoofddoel was van het project.
De applicatie geeft een overzicht van de openstaande projecten en bijbehorende tekeningen/stappen van de handleiding. Bij iedere stap staat welke onderdelen nodig zijn, welk projectnummer het is en of er nog specifieke opmerkingen aanwezig zijn. Naast een overzichtelijk navigatie systeem voor de tekeningen, kunnen werknemers ook zien of er specifieke handelingen gedaan moeten worden waarna ze direct doorgestuurd worden naar de bijbehorende tekening. Als een werknemer een artikel heeft ontvangen en niet weet bij welk project dit hoort, kan het artikel gezocht worden in de app om direct verwezen te worden naar een of meerdere tekeningen waarin het artikel voorkomt. Afhankelijk van de manier waarop het bedrijf zelf te werk gaat, zal dit in de vorm zijn van artikel nummers zoeken of juist QR-code/barcode scannen. Komt het artikel in meerdere tekeningen voor dan wordt de keuze gegeven welke hiervan gewenst is. Als er in een tekening of handleiding iets niet duidelijk of verkeerd vermeld/getekend is, kan hier een bericht over verstuurd worden met bijbehorende tekeningnummer. Dit bericht wordt doorgezet naar de werkvoorbereider die hier zo snel mogelijk iets mee kan doen.
De applicatie is zo volledig mogelijk uitgewerkt om te laten zien hoe deze er in werkelijkheid uit komt te zien. Bij ieder bedrijf zal een handleiding wel of niet nodig zijn en op de eigen manier uitgewerkt worden, maar de werking van de app blijft hetzelfde.
Technical Opportunity Moment is in twee vormen uitgewerkt. De hoofdvorm is de applicatie TOM zelf. Deze laat zien hoe de app eruit zou kunnen komen te zien voor een bedrijf waar elektrische besturingskasten gemaakt worden.
Hier is te zien dat de gebruiker stap voor stap meegenomen wordt in de wijze waarop iets uitgewerkt dient te worden. De handleiding zal aan de hand van de wensen van het bedrijf gepersonaliseerd worden.


De andere versie van de applicatie is ontworpen voor het bedrijf Buitendijk Techniek (Gangway Solutions), waar de onderzoeken en tests zijn uitgevoerd. Bij Buitendijk Techniek is er voldoende ervaring waardoor monteurs geen handleiding nodig hebben om hun werk uit te voeren. Uit onderzoek en experimenten is gebleken dat zoeken naar benodigde tekeningen en bijbehorende documenten veel tijd in beslag neemt. Er zijn namelijk meerdere apps nodig om alle documentatie van één tekening te kunnen vinden en openen. Om deze reden zijn alle werkbestanden in een overzichtelijke manier gebundeld en gekoppeld met andere functies. Op deze manier is alle documentatie eenvoudig te vinden in één applicatie.
Zo kunnen werknemers zien wat er moet gebeuren, of er specifieke opmerkingen aanwezig zijn, welke tekening bij een specifiek artikel hoort en kunnen ze eenvoudig feedback terugkoppelen over een onduidelijke of foutieve tekening (zoals afmetingen). Uit de tests is gebleken dat de doelgroep het als prettig ervaart wanneer in één platform meerdere functies te gebruiken zijn. Ook bleek al snel dat de doelgroep blij was om voorbeelden te kunnen zien van de tekeningen. In plaats van het zoeken van een tekening waarvan ze het nummer niet uit hun hoofd weten en er geen voorbeeld aanwezig is, kunnen de monteurs nu snel zien welke tekening ze nodig hebben. Alle informatie die bij één tekening hoort is ook direct te vinden op dezelfde pagina van de applicatie. Doordat alle benodigde informatie van de geopende tekening te openen is vanuit de app, hoeven de monteurs niet nogmaals te zoeken naar de bijbehorende PDF of stuklijst. Hoe technisch of á-technisch de gebruiker was, bleek niet uit te maken in de onderzoeken. De gebruikers hadden snel door hoe de app werkt en zagen welke voordelen de app met zich mee brengt.



Doordat er verschillende functies aanwezig zijn in de applicatie, is er maar één applicatie nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast is de applicatie eenvoudig en overzichtelijk waardoor dit voor onervaren monteurs makkelijk in gebruik is en ze begeleid worden in hun werkzaamheden. Voor ervaren monteurs biedt de applicatie overzicht en rust in drukkere periodes. Een handleiding zou bij Buitendijk Techniek meer tijd in beslag nemen dan besparen.
Uit experimenten is gebleken dat de applicatie niet alleen bruikbaar is voor bedrijven waar weinig ervaren personeel aanwezig is, maar met kleine aanpassingen ook voor bedrijven die wel de nodige ervaring in huis hebben. Doordat verschillende functies gecombineerd zijn, werkt de applicatie eenvoudig en is deze bruikbaar voor ervaren en onervaren monteurs.
Naast technische bedrijven heeft de applicatie veel meer mogelijkheden. Met kleine aanpassingen kan de app ingezet worden bij technische bedrijven, minder technische bedrijven en zelfs voor bijvoorbeeld IKEA. De app zal per bedrijf kleine aanpassingen krijgen om onderdeel te worden van het bedrijf en aan te sluiten op de wensen van de bedrijven. In het voorbeeld van IKEA kan de app ingezet als een overzichtelijke 3D-handleiding voor de consument die net een nieuwe kast heeft gekocht en misschien niet heel technisch ingesteld is. Voor deze consument kan het vrij ingewikkeld zijn om de platte handleidingen te begrijpen aangezien hier toch zeker een bepaalde hoeveelheid ruimtelijk inzicht voor nodig is. Voor deze mensen zou het dan ook ideaal zijn om de QR-code van de kast te scannen met de telefoon om vervolgens direct doorgestuurd te worden naar de benodigde handleiding.


De gebruiker zal op een eenvoudige manier begeleid worden door de app om op een correcte manier de kast in elkaar te zetten. Zo is te zien dat de app, TOM, met lichte aanpassingen in verschillende contexten gebruikt kan worden.
De app, TOM, heeft per bedrijf een eigen hoofdkleur. Dit zorgt ervoor dat de app past binnen het bedrijf, maar ook herkenbaar en overzichtelijk is voor de gebruiker. Belangrijke informatie/knoppen hebben deze hoofdkleur net als het menu waardoor zichtbaar is waar op te klikken en welke informatie belangrijk is.
TOM zorgt ervoor dat alle documentatie eenvoudig bereikbaar en te vinden is voor de gebruiker. Alle documentatie is gebundeld in één applicatie waardoor zoeken naar tekeningen in elke situatie weinig tijd in beslag neemt. Een applicatie die ervaren en onervaren monteurs/consumenten begeleid in hun werkzaamheden op hun eigen niveau.