Face The Super Stimuli
Hoe kan ik Gen Z bewust laten worden van de invloed van Artificiële Super Stimuli op hun seksuele selectie?
In onze huidige digitale maatschappij zijn wij enorm gewend geraakt aan alle mogelijkheden die technologie ons te bieden heeft. Ons brein is inmiddels verslaafd geraakt aan al deze zogeheten artificiële super stimuli. Het lijkt erop dat de natuur niet langer onze evolutie beheerst, maar de onnatuurlijke omgeving die we zelf hebben gecreëerd. Het maken van een selectie op basis van partner voorkeuren veranderd hierin ook.
Artificiële super stimuli, wat betekent dat nou eigenlijk?
Simpel gezegd zijn het kunstmatige en overtreffende varianten van de prikkels die wij van nature ontvangen. Het zorgt ervoor dat wij bereid zijn ons natuurlijke aangeboren gedrag aan te passen om zo sneller onze verlangens te vervullen. De technologie biedt hierin talloze opties die direct ter beschikking worden gesteld. Dit zorgt ervoor we minder snel met een natuurlijk instinctieve optie komen en gelijk overgaan naar hetgeen waarvan we weten dat het onze behoeftes sowieso vervult.
Een voorbeeld is dat we in vanuit onze basisbehoefte moeten eten om te overleven. We weten allemaal dat we gezond moeten eten om gezond te blijven. Maar er bestaat fastfood/junkfood. Eten dat we vrijwel overal kunnen krijgen en wat ons minder tijd en moeite kost. Ook zitten er kunstmatige toegevoegde stoffen in die ervoor zorgen dat we minder snel verzadigd zijn en er meer van willen. Omdat we dus weten dat junkfood onze behoefte naar eten zonder moeite vervult, zijn we sneller bereid om hiervoor te kiezen. We passen hier dus ons natuurlijke gedrag om moeite te moeten doen voor ons voedsel op aan. De toegevoegde middelen zorgen er ook nog eens voor dat we ernaar blijven verlangen. Dit is dus wat artificiële super stimuli doen.
Ontwerpkader
Artificiële super stimuli kunnen zich op verschillende vlakken ontwikkelen. In mijn onderzoek heb ik mij gericht op een van de andere basisbehoeften van de mens: voortplanting. Om succesvol voort te planten gaat er een seksuele selectie aan vooraf. Dat is een selectie op basis van voortplantingssucces die ontstaan door partner voorkeuren. Deze voorkeuren is iets waar artificiële super stimuli zich enorm in heeft ontwikkeld. Door sociale media is het beeld van de perfecte man of vrouw enorm uitvergroot. We krijgen dagelijks deze ideaalbeelden voorgeschoteld en willen hier maar al te graag aan voldoen. Technologie speelt in op het verlangen naar deze perfectie en lijkt oneindige mogelijkheden te bieden. Denk hierbij aan photoshop en diverse ingrepen aan het lichaam. Dit zorgt ervoor dat we beginnen te verlangen naar een beeld dat van nature helemaal niet bestaat.
Positionering
Ik zie de ontwikkelingen die ontstaan op gebied van seksuele selectie niet als iets positiefs. We gaan steeds meer af van het natuurlijke, hetgeen dat niet is gemanipuleerd door technologische toepassingen. Het zorgt er in mijn ogen ook voor dat we steeds onzekerder worden over onszelf en continu streven naar die vorm van perfectie. We nemen ook steeds minder genoegen met een beeld dat hier niet helemaal aan voldoet.
We moeten er niet raar van staan te kijken dat er een uniform schoonheidsbeeld ontstaat. Een beeld waardoor alle mensen naar één ideaal worden gedreven. De geglobaliseerde media gaan hier ongetwijfeld de grootste rol in spelen. Het gebeurt nu al met het online swipen naar de perfecte match op platformen als Tinder.
"Hiermee delegeren we beslissingen over hoe de volgende generatie eruitziet aan computeralgoritmen, die onze potentiële matches aanbevelen. Digitale code helpt nu bij het kiezen welke genetische code wordt doorgegeven aan toekomstige generaties, net zoals het bepaalt wat je online streamt of koopt. Leggen we de toekomst van onze soort dan volledig in handen van smartphones, het internet en de bedrijven erachter?" – M.van Loon (2022) (1)
Doelgroep
Voor dit onderzoek richt ik mij op de Generatie Z, mensen geboren tussen 1996 en 2015. Dat zijn echte digital natives die geen wereld kennen zonder smartphone. Deze personen zijn opgegroeid met mobiele telefoons en sociale media. Ik denk dat het van belang is dat juist deze groep geconfronteerd wordt met dit toekomstbeeld. Zij zien alle dagen het onnatuurlijke beeld dat is gecreëerd op sociale media en weten niet anders dan dat dit beeld realiteit is. Daarom wil ik met mijn eindwerk bewustwording voor deze groep creëren zodat ze de mogelijkheid krijgen om bij deze verandering stil te staan. Ik wil ze de ruimte bieden een mening te vormen of zij mee willen gaan in het beeld of dat zij, net als ik, toch bereid zijn genoegen te nemen met het niet gemanipuleerde.
Eindproduct
Deze evolutionaire verandering op gebied van seksuele selectie motiveerde mij om een speculatief design te ontwerpen waarbij ik een eigen interpretatie van het toekomstbeeld schets. Het eindproduct bestaat uit een collectie van futuristische portretten die onze toekomstige partners symboliseren. Het biedt de gebruiker een beleving door er doorheen te lopen, zo wordt het gevoel geschetst dat je je even waant in een groep personen van de toekomst. De portretten zijn gebaseerd op niet bestaande personen (2). Het extremer maken van bepaalde kenmerken in het gezicht geven weer hoe wij er als soort kunnen gaan uitzien als we ons wél laten beïnvloeden door artificiële super stimuli. De spiegel houdt de gebruiker een “symbolische spiegel” voor van de huidige staat van onze gezichten.
Door deze extreme uiting zoek ik in mijn speculatief eindontwerp de grenzen op over dit onderwerp om zo de discussie over deze nieuwe vorm van seksuele selectie te triggeren.
(1) Van Loon, M. (2022, 5 maart). Hoe zal de mens veranderen in de komende 10.000 jaar? Business AM. Geraadpleegd op 23 juni 2022, van https://businessam.be/hoe-zal-de-mens-veranderen-in-de-komende-10-000-jaar/
(2) via thispersondoesnotexist.com
