Schuld

by Bas Drukker

Hoe kan ik frictie die binnen een traditionele familie plaatvindt uitbeelden door middel van animated storytelling

Animated Storytelling | Abstact | Experimental | Motion | Family | Guilt

Familie, een groep mensen die gerelateerd zijn door bloed, huwelijk of keuze, en die materiële, emotionele en economische hulpbronnen delen met elkaar. Het is een groep waarbij een individu steun kan krijgen in een wereld waar iedereen steeds individualistischer wordt. Andersom is het ook een groep waar een persoon zichzelf als individu kan verliezen. In mijn ontwerp deel ik mijn visie over familie en breek ik de verwachtingen die daarbinnen plaatsvinden.

De band tussen kind en ouder is bijzonder. Het is een band die veelal wordt beïnvloed door verwachtingen. De verwachting dat het kind gaat leren voor een moeilijke toets. De verwachting dat het kind voor het avondeten thuis is. De verwachting dat het kind later succesvol wordt. Voldoe je aan deze verwachtingen? Dan krijgen je ouders positieve gevoelens, echter kan dit ten koste gaan van jouw individuele behoeftes. Voldoe je niet aan deze verwachtingen dan komt er een gevoel van schuld. Dit schuldgevoel houdt ons tegen om ons eigen geluk achter na te gaan.

De band tussen kind en ouder is bijzonder. Het is een band die veelal wordt beïnvloed door verwachtingen. De verwachting dat het kind gaat leren voor een moeilijke toets. De verwachting dat het kind voor het avondeten thuis is. De verwachting dat het kind later succesvol wordt. Voldoe je aan deze verwachtingen? Dan krijgen je ouders positieve gevoelens, echter kan dit ten koste gaan van jouw eigen individuele behoeftes. Voldoe je niet aan deze verwachtingen dan komt er een gevoel van schuld. Dit schuldgevoel houdt ons tegen om ons eigen geluk achter na te gaan.

In mijn ontwerp deel ik mijn visie over deze verwachtingen. Met behulp van spoken word en  abstracte geanimeerde vormen die deze spoken word bekrachtigen maak ik duidelijk dat het niet erg is om niet naar deze verwachtingen te luisteren. Dat je ouders, de eerste rolmodellen in het leven van het kind, niet altijd weten wat het beste voor jou is. Ik daag de kijker uit om zijn of haar visie te verbreden over familie in plaats zichzelf vast te klampen aan gevoelens van schuld.

De film neemt je mee op reis met mijn visie. Deze reis maakt de kijker mee door poëtische woorden en abstracte bewegingen, waarbij de verwachtingen van familie en van een geanimeerde film wordt uitgedaagd en doorbroken. Met iedere frame die met aandacht en oog voor detail is ontworpen

Met veel dank aan Tim (@mc_keek op instagram) voor het lenen van zijn stem.

Techniek:

Design in Illustrator en After Effects

Animatie in After Effects 

Keyframes: 2600+

Layers: 1100+ 

Sound Design in Audition