Paniek papegaai.

by Evi van Dijk

Hoe kan ik helpen bij het vinden van de balans tussen de draaglast en draagkracht van prestatiedruk, zodat er minder stress ervaren wordt?

Human | 2022 | Graduation work

We krijgen het steeds drukker, met een steeds maar weer groeiende druk om beter te presteren, maar soms wordt het allemaal even te veel. Door vaker nee te zeggen tegen de dingen die je er niet bij kunt hebben, kun je je beter richten op de taken die je al hebt liggen en de stress die je al hebt beter reguleren zonder dat deze teveel zal groeien.

Er is sprake van stress wanneer je een grotere draaglast ervaart dan dat jouw draagkracht is. Als gevolg hiervan ervaar je spanning en druk, een beetje hiervan is juist goed, dit motiveert en activeert. Wordt het echter te heftig of houdt het te lang aan dan is er sprake van ongezonde stress. 

Bij het onderzoek naar stress en prestatiedruk kwam al snel naar boven dat het probleem hier niet helemaal ligt, maar in de disbalans die hier bij komt kijken. Om deze te reguleren is een krachtsieraad ontworpen, waarbij de essentie van een krachtobject, fysieke reminder van een sieraad, en een dienstdoende aan/uit knop samenkomen. Het sieraad helpt jou om nee te zeggen tegen dingen die je te veel uit balans brengen.

"Het zit een stuk prettiger dan verwacht, en de verschillende maten zijn ook erg handig."

"Het werkt ontzettend makkelijk, in een beweging ben ik beter voorbereid om nee te zeggen."

Hiervoor heb ik een kracht sieraad ontworpen, een combinatie van een kracht object en signaal sieraden. Waar de essentie van een kracht object en de fysieke reminder van het sieraad samenkomen zal het product op zijn best zijn. Doordat je het op je lijf draagt voel je het steeds zitten, en is het een continue reminder om je grenzen te stellen en handhaven. 

De gebruiker kan zelf bepalen of je ‘aan of uit’ staat en of je aan je grens zit of nog niet, hierbij heb je voor jezelf een harde ja of nee. Zit je aan je grens ‘ja of nee’, zo ben je minder geneigd om oprekkingen van je grenzen te accepteren of ze te laten overschrijden, en kun je werken in balans.

Als je dit goed volhoud kun je je beter richten op de taken/verantwoordelijkheden die je al hebt zonder dat dit overstemd wordt door toenemende stress. Zo kun je langzaam maar zeker jouw balans weer herstellen en kun je hierna het sieraad weer naar de 'ja' kant schuiven totdat je weer uit balans dreigt te raken.

Het sieraad kan dus op twee manieren gedragen worden, je plaatst hem in ja of nee om oprekken van grenzen te voorkomen, een 'misschien' wordt namelijk te snel toch een 'ja'.. Als je merkt dat de disbalans tussen draagkracht en -last te groot (dreigt) te worden plaats je het sieraad met een handeling in de andere positie. 

Het is zo belangrijk dat het simpel werkt omdat het de gebruiker absoluut niet mag belemmeren of last bezorgen, deze wil ik juist wegnemen. Ik ontwerp om mensen te ondersteunen, en het is dus belangrijk dat het het als extra werk aanvoelt om meer stress of druk te voorkomen. Hiermee kan de gebruiker zelf bepalen of je ‘aan of uit’ staat en of je aan je grens zit of nog niet, hierbij heb je voor jezelf een harde ja of nee. Zit je aan je grens ‘ja of nee’, zo ben je minder geneigd om oprekkingen van je grenzen te accepteren of ze te laten overschrijden, en kun je werken in balans.

Mocht je je er prettig bij voelen kun je delen hoe het sieraad werkt met medestudenten/collega's. Dan leren zij jouw grens af te lezen en wanneer ze je niet lastig mogen vallen. Vertel je het liever niet, dan blijft het privé en geef je je grenzen zelf aan.

Het product valt meer op dan reguliere sieraden omdat het anders is dan een reguliere armband of ring, maar het is niet zo vreemd en opvallend dat het een spotlight dreigt te worden. Zo voelen mensen zich niet beschaamd en is het geen aandachtstrekker. Om de mogelijkheid tot conversatie wel enigszins te triggeren zal dus het wel een meer excentrieke uitstraling krijgen.

Ik heb mijn product ontworpen voor mensen die prestatiedruk ervaren, hierdoor disbalans tussen draagkracht en -last ervaren, die hier last van hebben, die dit willen veranderen en zich binnen de onderwijs- of werkcontext bevinden. Ik heb hier geen geslacht of leeftijd aan gehangen omdat ik vind dat mentale gezondheid voor iedereen is. Echter zijn sieraden erg smaakgevoelig, vandaar heb ik nu een ietwat vrouwelijke lijn ontworpen, in de toekomst zou ik graag nog een wat stoerdere lijn ontwerpen, en vervolgens voor beiden nog meer om aan zoveel mogelijk smaken en stijlen te kunnen voldoen.

Het product kan gevonden worden door reclame en aanbevelingen via Instagram (https://www.instagram.com/paniekpapegaai/), waarna je via de link in bio op de site komt (https://www.paniekpapegaai.com/) waar je meer informatie kunt vinden en kunt bestellen. Ik heb gekozen voor Instagram omdat het een toegankelijk platform is waar het organisch langs kan komen, en de website omdat ik daar controle heb over wat er wanneer te zien is.

"Zeker mooi, het sieraad en de boodschap, meer keus in stijlen zou wel prettig zijn."

"Een mooi ezelsbruggetje om je aan je eigen grenzen te houden."