Op stap met Jip

by Anouk Nijsse

Hoe kan ik kinderen stimuleren om een eigen idee te bedenken en maken waardoor ze vertrouwen krijgen in hun creativiteit en vaardigheden?

Story | Creativiteit | Kinderen | 2022

Creativiteit is voor iedereen erg belangrijk. Het betekent niet alleen dat je dingen kan bedenken en maken, maar ook dat je oplossingsgericht kan denken.

Kinderen worden geboren met een dominante rechter hersenhelft. Dit is de hersenhelft die zorgt voor creativiteit. Iedereen is dus van nature creatief. Wanneer je jong bent, ken je nog geen conventies als het gaat om creativiteit. Het maakt nog niks uit of iets als ‘mooi’, ‘leuk’ of ‘grappig’ gezien wordt. Echter verandert dit in het leven van kinderen al erg vroeg. Vanaf 6 jaar maken kinderen kennis met gevoelens als trots, schaamte en onzekerheid. Langzaam maar zeker maakt het steeds meer uit wat anderen denken. Dit zorgt ervoor dat kinderen wanneer ze tiener zijn al snel ontmoedigd raken wanneer ze creatief bezig zijn.

Deze ontmoediging heb ik zelf ook ervaren toen ik kind was. Ik vond het moeilijk om te zien hoe mijn klasgenoten mooier konden tekenen of beter konden knutselen. Ik vergeleek mezelf met anderen waardoor ik onzeker werd over wat ik maakte. Zo zijn kinderen onbewust erg veel bezig met hoe anderen over hun denken.

Creatieve opdrachten zijn vaak erg gesloten. Dat betekent dat de juiste uitwerking al vast staat. Het kan voor kinderen demotiverend werken wanneer het niet lukt om deze verwachtingen te vervullen. Door open opdrachten aan te bieden worden kinderen losgelaten om op eigen kracht iets te bedenken en maken. Zo kunnen kinderen zelf inzien waarin zij in staat zijn. Er wordt ingespeeld op de intrinsieke motivatie. Het is dus belangrijk dat er een veilige sfeer wordt gecreëerd waarin een kind durft te maken wat die zelf wil.

Hoe kan ik kinderen stimuleren om een eigen idee te bedenken en maken waardoor ze vertrouwen krijgen in hun creativiteit en vaardigheden?

‘Op stap met Jip’ is een bijzonder kinderboek waarin kinderen allerlei kleine verhaaltjes kunnen vinden. De verhaaltjes gaan over Jip.

Elk verhaal heeft een open einde die het kind aanspoort om creatief en oplossingsgericht te denken. Jip maakt namelijk allerlei avonturen mee en heeft hulp nodig! De kinderen die met Jip op stap gaan kunnen Jip helpen door een oplossing te knutselen. Doordat er zo veel mogelijk belangrijke informatie uit de verhaaltjes weg is gelaten, kan elk kind een ander idee bij het verloop van het verhaal hebben. Zo zorgen deze creatieve opdrachten voor veel verschillende uitkomsten.

Het boek heeft een neutrale uitstraling. Zo kan het op verschillende plekken in huis geplaatst worden. In de flaptekst van het boek wordt er aan de lezer gevraagd het boek een mooi plekje in huis te geven. Een plek waar ze het boek goed kunnen zien. Dit zorgt ervoor dat de lezer het boek niet snel vergeet. Ook zal het boek zo in een ruimte geplaatst worden waar het kind goede gevoelens bij heeft.
In de handleiding van het boek wordt er uitgelegd hoe de lezer Jip kan helpen tijdens zijn avonturen. Ook wordt er een lijst met materialen gegeven. Deze lijst kunnen de kinderen gebruiken om inspiratie op te doen. Op de laatste pagina van de handleiding wordt de lezer bedankt door Jip. Jip vertelt de lezer dat het kunstwerk een mooi plekje verdient op hun eigen kamer en vraagt opnieuw om hulp tijdens het volgende avontuur. De handleiding is onderaan deze pagina te vinden.
In het boek zitten 20 boekjes met daarin korte verhalen. Het kind kan zelf de open eindes aanvullen en hier variaties op maken. Zo blijft het interessant om met Jip op stap te gaan en blijft het kind kunstwerkjes verzamelen.