Nune

by Fabian de Jong

Hoe kan ik een ontwerp creëren dat Gen Z acnepatiënten hun huidaandoening helpt bestrijden door middel van voeding, zodanig dat hun zelfbeeld verbetert?

App | Human | Tech | Graduation 2022

Nog nooit eerder wordt ons uiterlijk zó op een voetstuk gezet. Of je nou op sociale media platformen zoals Instagram of op TikTok zit; je komt voortdurend in aanraking met het ‘ideale uiterlijk’. Deze grote ontwikkeling van de digitale sociale wereld kan leiden tot een fragieler zelfbeeld voor de huidige generatie jongvolwassenen. Voor deze groep is een van de grootste kwalen die het zelfbeeld beïnvloeden acne. Nu ligt de focus in de cosmeticawereld vooral op het uitwendig behandelen van deze aandoening. Hoewel er een trend gaande is van natuurlijk en duurzame huidverzorgingsproducten, wordt er nog altijd niet genoeg gekeken naar het inwendig behandelen van aandoeningen. Binnen dit onderzoek staat daarom de volgende vraag centraal: “Hoe kan ik een ontwerp creëren dat Gen Z acnepatiënten hun huidaandoening helpt bestrijden door middel van voeding, zodanig dat hun zelfbeeld verbetert?”

Het probleem

De medische wetenschap is nog sceptisch als het gaat om aandoeningen behandelen door middel van voeding, met uitzondering van een paar aandoeningen. Wel weten we over het algemeen dat voeding belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid en daarom wordt er geadviseerd dat een gebalanceerd dieet het beste voor je is. Nu volgt alleen niet iedereen dit advies op. Desondanks is er, zeker sinds de Coronacrisis, een sterkere interesse in het consumeren van duurzaam eten en het hebben van een gezondere voedingsstijl. Dit is al helemaal op te merken bij Gen Z. Deze generatie heeft een voorkeur voor onbewerkt, organisch en plant-based voeding. Aangezien de mensen die behoren tot Gen Z geboren zijn in de wereld van internet en daardoor een soort 'digitale inboorlingen' zijn, is het ook niet gek dat zij zich keren naar social media platforms voor aanbevelingen en tips over voeding. Sterker nog, ze voelen dat ze niet genoeg steun krijgen van opvoeders, de industrie en beleidsmakers. Het hebben van een betrouwbare bron van informatie werd door veel respondenten als essentieel beschouwd, waarbij iets minder dan twee derde (61%) aangeeft dat het moeilijk kan zijn om te weten hoe je gezond moet eten, aangezien er zoveel tegenstrijdige adviezen zijn.

Deze verlangen naar een gezonde leefstijl vertaalt zich ook naar de cosmetica wereld. Mensen worden niet alleen bewuster over wat ze eten, maar ook over wat ze op hun huid smeren. Er is daarom steeds meer belang voor natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten. Net als het zoeken naar advies over voeding, wordt advies over huidverzorging ook vaak online gezocht; een proces wat vaak als negatief ervaren wordt. Dit komt door de grote hoeveelheid onbevestigde informatie waarvan de herkomst onbekend is. Ook ieders huid is anders waardoor recensies op producten erg subjectief blijven. Naast het uitwendig behandelen van de huid, is deze groep ook bereidt om met voeding te experimenteren. De interesse in een gezonde leefstijl is er, Gen Z moet alleen een duidelijk hulpmiddel (en leermiddel) hebben om deze stap te maken.

De oplossing

Als oplossing is Nune bedacht; een dieetapp tegen acne die volledig gepersonaliseerd is en aangestuurd wordt door de conditie van je huid. Door in gesprek te gaan met experts over de relatie tussen voeding en acne is geconstateerd dat voeding met een hoog glycemische lading, zuivel, vet en vlees acne kunnen triggeren. Door deze kennis te gebruiken kunnen er diëten en recepten worden gefilterd en beoordeelt op hoe erg ze acne kunnen triggeren. Vervolgens moet er rekening gehouden worden met de gezondheid van de gebruiker. De app dient niet als vervanger van medische professionals zoals dermatologen of huidtherapeuten. De app is eerder een hulpmiddel voor acnepatiënten om zelf aan de slag te gaan met het inwendig behandelen van hun huid. Door elke dag input te vragen bij de gebruiker over de status van hun huid, weet de app waar de gebruiker aan toe is.

Om de werking van de app duidelijk te maken is het volgende model opgesteld. Nune zorgt voor een beter dieet dat de kans op het triggeren van acne verkleint. Doordat de kans op acne verkleint en doordat een goed dieet een positief invloed heeft op de gemoedstoestand, verbetert het zelfbeeld.

In detail

Onboarding & questionnaire

Een korte onboarding om het nut van de app duidelijk te maken

Een questionnaire om een persoonlijke ervaring te creëren

Intensiteit van acne vaststellen bij de gebruiker. Bij erge acne moet de app de gebruiker eerder kunnen tippen op het benaderen van een medisch professional

 

Stel je eigen routine samen

Stel zelf een routine samen of kies een van de geverifieerde routines

Routines kunnen bestaan uit zoveel eetmomenten als je zelf wilt

Routines worden automatisch beoordeelt doordat er wordt gekeken naar de inhoud van een dieet. Elk recept binnen een dieet heeft een beoordeling; hoe kleiner de kans dat het acne triggert, hoe beter de beoordeling

Bekijk de voedingsdatabase

 Een database met allerlei voeding en recepten

Gemakkelijk informatie krijgen over de kans op het triggeren van acne

Favoriete recepten en etenswaren opslaan zodat je ze in je eigen routine kan stoppen

Kijk naar inzichten en het logboek

Elke dag een skinlog om de vooruitgang van je huid bij te houden

Bijhouden welke routines je voltooid en welke je overslaat

Op basis van je appgebruik aanbevelingen maken voor routines en overige acties

Tips geven en feliciteren op mijlpalen

Eigen visie

Naarmate ik ouder word, ga ik steeds om mijn uiterlijk ga geven. Vooral omdat de pandemie mijn interesse heeft vergroot om me goed te kleden, er goed uit te zien en me goed te voelen. Ik ben gebruik gaan maken van een calorie tracker app om meer bewust te worden van wat ik precies eet, ik ben regelmatig gaan sporten en ik koop vaak huidverzorgingsproducten zodat ik een mooiere huid krijg, iets wat ik al vanaf mijn veertiende doe. In mijn tiener jaren heb ik namelijk regelmatig last gehad van acne. Nu is dat niet ongewoon, maar ik heb er al wel een kwart van mijn leven mee te maken.

Toen ik op de middelbare school zat, was mijn acne het ergst. Als een jongen van veertien in de puberteit, heeft acne negatieve gevolgen op mijn zelfbeeld gehad. Nu was dit alleen niet het enige waar ik mij druk om maakte. Mijn eetgewoontes waren ook erg slecht. Ik at vaak junkfood in grote porties en bewoog veel te weinig. Ik was ook onzeker over mijn gewicht.

Zodra ik op de middelbare school kwam, wist ik dat ik actie moest ondernemen. Ik ben iets gezonder gaan eten en veel meer gaan bewegen. Ook begon ik een schoonheidsspecialist te bezoeken om advies te vragen naar welke huidverzorgingsproducten ik het best kon gebruiken.

Gedurende het begin van de middelbare school fluctueerde de ernst van mijn acne. Maar toen ik tegen het eind steeds gezonder ging eten merkte ik langzamerhand dat ik er steeds minder last van kreeg. En toen snapte ik iets niet. Als voeding zo veel invloed heeft op de gezondheid van je huid, waarom zoeken we daar de oplossing niet in plaats van zalfjes?