Metadux

by Nicole Opgenoort

Hoe kan een developer UX ondersteuning krijgen tijdens het ontwikkelen van een Metaverse tentoonstelling?

UX | 2022 | Webapp | Metaverse

Metadux is een webapp waar Metaverse developers, design principes kunnen vinden die toepasbaar zijn op lopende projecten. De app sluit naadloos aan op de huidige workflow van de doelgroep. Door duidelijke communicatie met o.a. een stappenplan en gebruik van beeld is de informatie makkelijk te door te voeren in projecten waar developers aan werken.

Mijn definitie van Metaverse is als volgt: Metaverse is een virtuele plek waar mensen elkaar ontmoeten en samen een digitale wereld ontdekken De andere realiteit (de Metaverse) is er 24/7 en gebruikers kunnen hier altijd terug komen. 

De ontwerpvraag luidt: Hoe kan een webapp een developer ondersteunen met het toepassen van UX design tijdens het implementeren van een expositie in de Metaverse?

Developers ontwikkelen VR ervaringen op basis van wat de klant vraagt. Ze gebruiken voornamelijk onderdelen die zijn geprogrammeerd tijdens eerder gemaakte projecten. Het probleem is dat er, door vaak een beperkt budget van de klant, het niet mogelijk is om uitgebreide user testen te houden omdat dat het in een ideale wereld zo snel mogelijk gebouwd moet worden. Er moet een tool ontwikkeld worden die developers gemakkelijk en snel kunnen gebruiken, om werelden te bouwen die de behoeften van de Metaverse bezoeker centraal stellen.

Bijlage huidige workflow uit exploratie onderzoek:
-> https://nicoleopg.nl/wp-content/uploads/2022/08/Bijlage-workflow-onderzoek.jpg

"Vaak wordt het testen overgeslagen en kan ik bepaalde ontwerpkeuzes niet precies verantwoorden naar de klant. Het zou fijn zijn als ik iets heb om op terug te vallen"

- VR developer

De ontwerpoplossing

De oplossing is tot stand gekomen door onder andere co-creatie sessies met de doelgroep uit te voeren en feedback sessies te houden. De vorm ontwikkeld door het werkproces van de developers te volgen en dit in kaart te brengen. Op deze manier heb ik kunnen onderzoeken waar een ondersteuning zou kunnen plaatsvinden.

Belangrijke features van het ontwerp:

- Privacy is belangrijk, de gebruiker heeft zelf in de hand wat er met eigen geposte content gebeurd. Het kan ook alleen voor eigen gebruik zijn.

- Zelf de Webapp uitbreiden met eigen ontdekkingen. Zo heeft een developer alle Metaverse design ondersteuning bij elkaar.

- Content toevoegen aan favorieten en omhoog of omlaag stemmen voor de algemene content lijst van elke gebruiker.

- De categorieën hebben ieder een eigen kleur en icoon, zodat het makkelijk uit elkaar te houden is.

- Voorbeelden uit de praktijk die gelijk in web beleefbaar zijn. De gebruiker van Metadux hoeft tussendoor geen VR bril op te zetten om voorbeelden te zien.

Eigen visie & ontwikkeling

Het leek mij interessant om mijn afstudeerperiode te combineren met een afstudeerstage bij een bedrijf. Ik heb dit gedaan bij Handpicked. Hier heb ik voor gekozen, omdat ik het belangrijk vind om mee te krijgen hoe het vakgebied zich ontwikkeld. Ik heb een beter beeld gekregen van het werkveld en veel nieuwe contacten opgedaan. Hierdoor had ik ook toegang tot testpersonen uit de doelgroep en kreeg ik meer invalshoeken bij mijn project. Als professional heb ik mij ontwikkeld door communicatie voorop te stellen en heb ik geleerd mensen meer te betrekken bij het project.

Het onderwerp Metaverse werd door het bedrijf aan mij geïntroduceerd. Het leek mij een interessant onderwerp waar ook nog veel onduidelijk over is. Ik heb geëxperimenteerd met het bouwen van 3D werelden om methoden te testen. Als ontwerper ben ik een UX/UI designer/researcher. Mijn plannen voor de toekomst zijn om in Engeland mijn engels te perfectioneren en daarna de master New Media Design te volgen.