The BOX

by Tsjeng Wammes

Hoe kan ik mijn doelgroep de vraag: wie ben jij? toewerpen d.m.v. een installatie om een stap richting bewustwording en identiteitsvorming te geven bij Aziatische Nederlanders.

CMD AVANS 2022

Bijna alle Aziatische Nederlanders maken in hun leven mee dat ze twijfelen over wie ze zijn. De onderliggende oorzaak hiervoor is dat de tenaamstelling niet overeenkomt met de bekentenis. Een identiteit wordt gevormd door hoe jij je zelf positioneert (bekentenis) en hoe anderen jou positioneren (tenaamstelling). Ze worden vaak in een hokje geplaatst en hebben te maken met (subtiel) racisme/stereotypen. Het zijn allemaal situaties waarin hun zelfbeeld niet overeenkomt met de labels die anderen projecteren op hun. Dit levert deuken in hun identiteit op en begint vaak in de puberteit, maar het kan ook later plaatsvinden. De Aziatische Nederlanders zijn dan ook sneller vatbaar voor een tweestrijd binnen hun identiteit.

Om dit aan te pakken wil ik juist de disbalans van de bekentenis en tenaamstelling gebruiken om bewustwording en identiteitsvorming te activeren.

The BOX is een installatie die een ervaring creërt die bestaat uit herkenbare situaties van mijn doelgroep. Deze situaties zijn gekozen op basis van onderzoek. Op deze momenten en dus ook in de ervaring wordt mijn doelgroep geconfronteerd met het schurende onderbuik gevoel wat geactiveerd wordt als mensen onjuiste labels op je plakken. Deze momenten van botsingen zijn vaak impactvoller dan oppervlakkig rascisme. Het is juist de subtielheid of juist het right in your face, uit het niets komende opmerkingen of gedrag van vreemden of zelfs vrienden wat de disbalans zo voelbaar maakt.

Tijdens de ervaring worden de labels op de lichamen geprojecteerd. De mensen kunnen dat zien door de opgehangen spiegel. De labels hebben te maken met de soundscape maar zijn ook vaak de labels die door de gedachten gaan van mijn doelgroep.

" Ik herken mezelf hier in, de labels laten je echt meer nadenken"

Dit ontwerp is niet bedoeld om de oplossing te zijn tegen een identiteitscrisis/tweestrijd. Er bestaat helaas geen simpele oplossing voor het krijgen van een identiteit of het laten stopen van rascisme. Wat wel naar voren komt is de zelfreflectie en bewustwording door de confrontatie door de soundscape en labels.