HistoryStories
Hoe krijgen reizigers een diepere emotionele connectie met een historische locatie en de verhalen die zich daar afgespeeld hebben?
Januari 2020 liep ik door Praag. Een prachtige stad, met veel historische bouwwerken. Terwijl ik daar rondliep en die prachtige gebouwen zag, vroeg ik mezelf af: welke historie heeft zich hier afgespeeld? En hoe hebben mensen die toen leefden, dit ervaren? Maar er was geen enkel medium wat me van deze (persoonlijke) verhalen kon voorzien.

Na gesprekken met andere reizigers, kreeg ik te horen dat dit probleem ook bij hen speelt. Op een historische locatie (met name de wat onbekendere) zijn vaak wel informatieborden. Maar de verhalen ontbreken. Verhalen van mensen die de historische gebeurtenissen meegemaakt hebben. Terwijl juist die verhalen zorgen voor een emotionele binding met een plek.
De meeste mensen zitten helemaal niet te wachten op droge feitjes en haken af. Hierdoor missen ze de historie van een plek. Dit is ontzettend jammer, want juist door deze historie te weten, gaat de locatie spreken en krijgen mensen er een diepere connectie mee.
Neem bijvoorbeeld concentratiekamp Auschwitz. Als je hier niks van afweet, zegt de locatie helemaal niks. Als mensen vervolgens de feiten te horen krijgen, gaat het al meer leven. Maar juist de persoonlijke verhalen grijpen mensen aan. Hierdoor kunnen ze zichzelf in de situatie verplaatsen en voelen ze empathie met de mensen die daar geleefd hebben en omgekomen zijn. Deze empathie is enorm belangrijk, want hierdoor gaan ze het op hun eigen leven projecteren. Zo kunnen fouten in het heden voorkomen worden.
Voor mijn Proof of Concept heb ik connectie gemaakt met Museum het Bolwerk. Dit museum vertelt de historie van een gebied dat 80 jaar lang geteisterd is door een vreselijke oorlog. In gesprekken kwam ik erachter dat het museum de feitjes prima op orde heeft. Maar hoe het was om soldaat te zijn in die tijd, ontbrak nog. Hier zag ik een kans om dit beleefbaar te maken. Want het leven als soldaat was in die tijd ontzettend zwaar.
Hiervoor heb ik een app ontwikkeld die persoonlijke, historische verhalen aanbiedt, op de locatie waar die zich afspeelden. Je opent de app, en kiest een verhaal op de locatie die jij wil bezoeken. Op de locatie aangekomen, loop je naar het startpunt. Hier opent de route. Bij ieder punt op de route krijg je een verhaal te horen, verteld door een historisch personage.
Eigen positionering
Mijn expertise is UX/UI design. Daarom heb ik veel nadruk gelegd op de usability van de app. Want het concept kan nog zo goed zijn, als de app niet fijn werkt, gaan mensen hem toch niet gebruiken. Daarom heb ik veel werk gestopt in user tests en visual design, om de app optimaal tot zijn recht te laten komen en de werking gestroomlijnd is. Mijn doel voor dit afstudeerproject was dan vooral om een platform te maken, waarin historische verhalen komen. Ik heb ervoor gekozen er een sample verhaal in te verwerken, zodat de werking van de app een stuk duidelijker wordt. Hiervoor moest ik een stukje storytelling inzetten, wat niet mijn expertise is, maar ik wel leuk vind om te doen. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat de combinatie met UX/UI en storytelling een ijzersterke combi is. Juist door een goede storytelling, kun je mensen flexibel door een app leiden.
Historie heeft mij altijd al geïnteresseerd. Op school vond ik de verhalen bij geschiedenislessen altijd prachtig. Zeker de persoonlijke verhalen. Hoe mensen die periode ervaren hebben. Ook kwam ik regelmatig in musea, waar vaak ook op goede manier, verhalen verteld werden. Maar als ik dan op een historische locatie kwam, mistten die verhalen vaak. Terwijl juist op locatie zelf, de verhalen goed tot zijn recht moeten komen. Want op locatie zou je juist door de verhalen, meer binding moeten krijgen met de plek. Ik merk ook dat andere mensen, door het ontbreken van laagdrempelige verhalen, snel afhaken en uiteindelijk niets van geschiedenis meekrijgen. Terwijl dit juist zo enorm belangrijk is. Want hierdoor krijgen mensen meer empatie voor het verleden, en gaan ze de dit betrekken op hun eigen leven. Want zij die de geschiedenis vergeten, zijn gedoemd hem te herhalen.
Voor mij was het dus een logische stap om mijn passie voor UX/UI design te combineren met de liefde voor geschiedenis. Een laagdrempelig platform te creeren zodat ook mensen die wat minder met geschiedenis hebben, hierdoor getriggerd worden zich er toch meer in te verdiepen.