Het Thee Tempeltje

by Zoë Bolleboom

Hoe laat ik jongvolwassen Chinese en Taiwanese geadopteerden bewust maken over hun ontkenning en daarbij het erkennen van henzelf als geadopteerde, zodat zij dichterbij zelfacceptatie komen?

Intro

Op de leeftijd van 2 jaar oud ben ik geadopteerd uit China, iets wat altijd direct aan mij verteld is. De interesse om over het onderwerp adoptie te praten had ik vroeger nooit gehad. Als kind wilde ik mij juist distantiëren van China en groeide er een soort schaamte. Op school wilde ik behoren tot alle andere Nederlandse kinderen en als kind hoopte ik ooit mijn haar blond te mogen verven. Vragen over mijn adoptie wuifde ik weg. De middelbare school liet immers een hele andere kant van mij zien. Daar kwam ik in aanraking met andere culturen, waarbij ik zelf ‘’mijn’’ cultuur meer naar voren wilde brengen. De Chinese cultuur. Als puber onderging ik een milde identiteitscrisis. Waar hoor ik bij? Onder de Nederlandse termen komen mijn fysieke kenmerken niet overeen. Echter zou ik ook te Westers zijn opgevoed voor de Chinese culturele standaard. Al wordt adoptie door elke geadopteerde persoon anders ervaren, toch voelen vele interlandelijke geadopteerde dezelfde pijn: Het gemis van begrip, verwantschap en identificatie van je directe omgeving. Deze pijn lijkt na de pubertijd te verminderen. Maar velen willen dan ook een cruciaal deel over zichzelf vergeten, wat alleen maar meer kwelling zal brengen. Een kwelling die ik ook denk te hebben ervaren, maar ook een kwelling die ik zelf nog niet begrijp.

Ontkenning

Veel jongvolwassen geadopteerden denken al een bepaalde zelfacceptatie te hebben bereikt bij het hebben van twee nationaliteiten. Echter zitten zij grotendeels in een ontkenning. Ze wuiven vragen over hun eigen adoptie weg en blijven erg oppervlakkig over het onderwerp. Je kunt spreken over het voorliegen over henzelf, om henzelf te beschermen tegen datgene wat gevoelig ligt. Ze zien zichzelf als Nederlander en als Chinees/Taiwanees, maar niet als geadopteerde.

Ieder geadopteerd kind krijgt flink bagage mee waarmee hij of zij door het leven zal moeten. Deze bagage wordt sinds het in Nederland is aangekomen, onder het bed geschoven en nooit opengemaakt. Die pijn moest daarin blijven en er nooit meer uitkomen. Doordat het zo’n zwaar geladen onderwerp is geworden, weten zij zelf ook niet hoe zij hiermee om moeten gaan en dus ook niet hoe zij dit kunnen bespreken met anderen. Het is van belang dat zij zichzelf volledig gaan accepteren als een geadopteerd persoon, om echt bij zelfacceptatie te komen.

Het Thee Tempeltje

Het Thee Tempeltje nodigt Chinees en Taiwanees geadopteerden uit om binnen te komen zitten en zich te bewonderen door de nostalgische voorwerpen van vroeger. In Het Thee Tempeltje bevinden de geadopteerden zich in een knusse, informele en toegankelijke omgeving om comfortabel te voelen. Hierin worden zij in het tempeltje gestimuleerd om te leren praten over hun adoptie, door middel van de verhalen van andere geadopteerden die zij eerst te horen krijgen en die gebaseerd zijn op de voorwerpen die in het tempeltje te zien zijn. Daarna zullen er vragen voor hen klaarstaan om het gesprek op gang te laten komen. Deze vragen laten hen terugdenken aan vroeger, aan nu en aan later. 

Doordat ze beide geadopteerd zijn delen zij door hun gesprekken met elkaar begrip, verwantschap en identificatie. Hierdoor voelen zij zich niet alleen in hun gevoelens. In Het Thee Tempeltje wordt er natuurlijk ook thee geschonken! Om de zware lading er zo nu en dan af te schrapen, kunnen zij samen genieten van een Chinees ritueel om thee te mengen en bij elkaar in te schenken. Hierin is er een mogelijkheid om toch te reflecteren op wat zij misschien toen of nu nodig zouden hebben, aan de hand van de symbolisme van de soorten thee. 

De voorwerpen zijn gekozen op basis van de gesprekken met Chinees en Taiwanees geadopteerden. Vervolgens werden deze voorwerpen aan andere geadopteerden weergegeven en zijn daar verhalen uit gekomen. Deze verhalen en ervaringen zijn per object samengesmolten en ingesproken door een van deze geadopteerden. De verhalen zijn te beluisteren via een QR code.

Het Springfestival - Stichting Adoptiepedia

Tijdens het onderzoek is er veel contact gehouden met de stichting Adoptiepedia. Zij vertegenwoordigen Chinees en Taiwanees geadopteerden in de Benelux en organiseren vaak evenementen. Het Thee Tempeltje zal komen te staan op het Springfestival. Dit is een informeel en toegankelijk evenement voor de geadopteerden en vrienden. Het is het doel van Adoptiepedia om meer interactie te creëren tussen de geadopteerden en zo meer verbinding en communiteit te vormen. Het is de wens om drie van deze tempels te mogen plaatsen, waarvan er 1 persoon vanuit de stichting toezicht blijft houden op de tempels, mensen verwijst naar hun plaatsen en thee komt schenken.

Nawoord

Het Thee Tempeltje is bedoelt om jongvolwassen geadopteerden voorzichtig te laten graven in hun eigen verleden, met behulp van verhalen van andere geadopteerden en door daadwerkelijk nostalgische voorwerpen voor hen te zien. Door het met een lotgenoot te leren bespreken, wordt er gehoopt dat zij beide minder eenzaam hoeven te voelen in hun eigen pijn en henzelf te gaan accepteren als geadopteerde.