Herinnerzin

by Adriënne Rijnfrank

Hoe kunnen herinneringen en zintuiglijke prikkels gebruikt worden om het gevoel van eenzaamheid te verminderen bij thuiswonende ouderen?

HUMAN | 2022 | Graduation Work | Herinneringen | Eenzaamheid | Zelfstandigwonende ouderen | Zintuigen

Tegenwoordig blijven steeds meer mensen in Nederland op oudere leeftijd langer thuis wonen. Dit komt onder andere doordat de overheid erin investeert om thuis wonen zo comfortabel mogelijk te maken. Daarnaast wordt de zelfstandigheid meer gewaardeerd dan vroeger. Ouderen vinden het fijn om voor zichzelf te kunnen zorgen in hun eigen omgeving.
Helaas brengt het thuis wonen ook nadelen met zich mee. Ouderen zijn sneller vatbaar voor eenzaamheid. Dit kan komen door het overlijden van de partner of vrienden, maar ook het verlies van mobiliteit speelt hier een grote rol in.

Gedurende dit onderzoek is naar voren gekomen dat de ouderen die zich eenzaam voelen, in twee groepen te verdelen zijn. Als eerste zijn er ouderen die zich eenzaam voelen, maar er niks aan willen doen. Dit kan zijn omdat ze het te veel moeite en gedoe vinden om nieuwe vrienden te maken na het overlijden van de partner of vrienden.
Ten tweede zijn er ouderen die zich (soms) eenzaam voelen en daar graag aan wat willen doen. Vaak spreken ze weinig mensen. Mede doordat ze niet weten met wie en waarover ze een gesprek kunnen beginnen. Als ze met iemand praten, dan blijven ze aan diegene hangen en willen ze alles vertellen.

Om eenzaamheid aan te pakken, moet de persoon zelf ook motivatie hebben om het te veranderen. Daarom is dit onderzoek gefocust op de tweede genoemde groep ouderen.

Herinnerzin is een interactieve tafel die thuiswonende ouderen helpt met het verminderen van het gevoel van eenzaamheid. De tafel staat op de stoep met smacht te wachten totdat er iemand voorbij loopt. Als er dan eindelijk iemand langs loopt, dan stelt de tafel zich netjes voor. Hij laat weten dat hij veel herinneringen te vertellen heeft. Om naar een van deze herinneringen te luisteren, dient er op de blauwe knoppen te drukken. Elke blauwe knop is geplaatst bij een object waar de tafel een herinneringen over te vertellen heeft. Luister, ruik en voel en laat je je helemaal onderdompelen in zijn herinneringen.

De tafel bestaat uit verschillende elementen van vroeger. Deze elementen zijn gekozen op basis van vele gesprekken met ouderen over hun jeugd en andere herinneringen.

"Och wat leuk, dit herken ik allemaal. Wat een herinneringen. Ik voel me hier helemaal thuis! Wat fijn al deze spullen, ik vind ’t fijn om rond te kijken." - De heer Adriaan van der Vis, 80 jaar

Dit ontwerp is gemaakt om het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Het is niet de oplossing tegen eenzaamheid. Het bijhouden van alle nieuwe digitale mogelijkheden is niet voor iedereen even makkelijk. Veel ouderen hebben moeite met het leren communiceren via sociale media. Dit kan de eenzaamheid versterken. Dit is meegenomen in het ontwerp. De tafel is zo gemaakt dat hij rechtstreeks uit een huis in 1945 gehaald kon zijn.