HeadsUP

by Jorn Olthof

“Hoe kan ik een ondersteunende tool ontwerpen om jonge mannelijke vrienden (18 - 24 jaar), die het lastig vinden om hun emoties te bespreken, maar dit wel willen, onderling te laten communiceren over hun emoties?”

App | Social | Tool | Graduation work | 2022

HeadsUP

Door Jorn Olthof

“Hoe kan ik een ondersteunende tool ontwerpen om jonge mannelijke vrienden (18 - 24 jaar), die het lastig vinden om hun emoties te bespreken, maar dit wel willen, onderling te laten communiceren over hun emoties?”

Ik heb in mijn dagelijks leven gemerkt dat ik met veel vrienden over de problemen in mijn leven kan praten. Het biedt mij inzicht en perspectief en helpt mij op verschillende manieren.

Praten met je vrienden als je ergens mee zit, kan opluchten. Een gesprek waarin je je problemen of zorgen kan vertellen, biedt velen hulp om door deze emoties te komen. Dit helpt bij het verlichten van depressieve klachten.

Praten over deze emoties en problemen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Mannen uit deze doelgroep geven aan dat ze graag met hun vrienden willen spreken over de dingen waar zij mee zitten.

In werkelijkheid lopen zijn echter tegen een grote drempel aan om deze wens te verwezenlijken.

Binnen het onderzoek heb ik mij gericht op de onderlinge communicatie bij mannen. Waarom ligt de drempel zo hoog bij vele mannen om te praten over problemen?

Door een combinatie van deskresearch en field research zijn er inzichten verkregen die de hoge drempel in kaart brengt. Deze hoge drempel bestaat uit verschillende aspecten.

De doelgroep vindt het lastig om een gesprek te beginnen zonder dat een vriend dit verwacht, omdat dit de normale structuur van communiceren verandert. Zij hebben het gevoel de ander tot last te zijn als zij een gesprek aan gaan op een moment dat het alleen hen uitkomt. Een gesprek beginnen blijft ook uit, omdat zij lang nadenken over hoe zij gaan aangeven dat ze niet lekker in hun vel zitten.

Op het moment dat zij hier lang over nadenken, nemen ze al weer afstand van het idee om erover te beginnen.

De HeadsUP app:

De applicatie zet de eerste stap in de richting van een gesprek voor jonge mannen die graag met hun vrienden over hun problemen willen praten. De applicatie maakt de stap om dit te bereiken zo klein mogelijk. Door middel van het sturen van een HeadsUP, weet een vriend of vriendengroep meteen dat jij niet lekker in je vel zit en graag met hen hierover wilt praten. De vrienden krijgen, afhankelijk van wat de gebruiker heeft ingesteld, de HeadsUP direct of als zij in de buurt zijn van de verzender.

Door de optie om met Discord (een applicatie voor voice en video bellen, die door veel jonge mannen wordt gebruikt) in te loggen, kunnen zij meteen bestaande vrienden en vriendengroepen instellen als ontvanger. Hierdoor kunnen zij snel van start met de app.

De ontvanger krijgt een notificatie die laat weten dat een vriend graag met hem/hen wil praten over iets waar hij/zij mee zit(ten). De ontvanger kan dan kiezen of hij beschikbaar is en of hij digitaal of in het echt degene die het bericht verstuurde, kan en wil spreken.

Na de korte onboarding van de applicatie en het uitkiezen van de vrienden naar wie jij een HeadsUp wil sturen, kan de app gebruikt worden! Het enige wat een gebruiker nog hoeft te doen is even op de HeadsUP knop drukken. Jouw vrienden krijgen hierdoor direct, of als zij in jouw omgeving zijn te horen dat jij niet lekker in je vel zit en graag met hen hierover willen praten. Zij kunnen dan de ondersteuning waar jij behoefte aan hebt meteen verwezenlijken!

Test het klikbaar prototypte om een gevoel te krijgen van de applicatie via deze link: https://tinyurl.com/HeadsUPLink