Golden Vision

by Marjolijn Luiten

"Hoe creëer ik een ervaring waardoor zienden begrijpen dat visueel beperkt niet visueel gehandicapt is?"

2021 | Graduation | Golden | Vision | Visueel beperkt | Maatschappelijk onderwerp | Human | Voordelen | Zintuigen | Plezier | Leven

Golden Vision

Dit is de bril met het gouden randje speciaal voor jou!
Een unieke kans om jouw wereld eens met andere ogen te
bekijken. De gouden bril geeft jouw creatieve manier van
denken een boost. Je leert je gehoor en andere zintuigen beter benutten.
Kom erachter wat je mist en verrijk jouw leven met de gouden bril.


Start van mijn onderzoek

In december 2021 liep ik met mijn vader over straat. Tijdens deze wandeling zag ik een moeder met haar zoon lopen. Haar zoon had een blindenstok in zijn hand. Hieropvolgend raakte ik in gesprek met mijn vader. Dit ging vooral over het feit dat het ons zo lastig leek om blind te zijn, gelijk mijn eerste vooroordeel. Maar óók jij gaat daar zo achterkomen waarom dit een vooroordeel was.

Door de combinatie van de wandeling en mijn bijbaan bij het Kruidvat waarbij ik een paar weken later een mevrouw met een visuele beperking sprak, besloot ik me te gaan focussen op het maatschappelijke openbare leven. Ik startte mijn onderzoek met de onderzoeksvraag: "Hoe kan een visueel gehandicapte geholpen worden bij het uitvoeren van taken in het openbaar waarbij er vanuit de maatschappij meer begrip is voor de situatie?".

Het onderzoek is gestart met verschillende testen en interviews over hoe een visuele beperking in elkaar zit. Maar ook over hoe mensen leven met een visuele beperking, waar ze tegenaan lopen en welke hulpmiddelen ze hebben. Dit bleef voor mijn gevoel erg oppervlakkig totdat...


Belangrijke switch in mijn onderzoek

Totdat ik een interessante mail conversatie had met twee mensen met een visuele beperking. Ik had deze twee mensen een mail gestuurd omdat het mij erg nuttig leek om met hun te praten over een visuele beperking in combinatie met de kunst die zij maakten. Echter gebruikte ik in mijn mailwisseling het woord "handicap". Niet wetende dat ik een ontzettend verkeerde woordkeuze had gemaakt. Zij werden hier behoorlijk boos om. Dit kwam omdat zij zich in een hoekje gedrukt voelden waar ze niet thuis hoorden. Omdat ze veel dingen nog heel goed kunnen. Veel meer dan wij als visuelen denken. Aan het woord "handicap" zit een negatieve lading. Daarnaast suggereert het dat zij dingen niet meer kunnen, terwijl dit zeker niet het geval is. Ook ik maakte deze fout omdat ik altijd dacht dat visueel beperkt en blind hetzelfde is.

Ondanks dat het geen leuke manier was om erachter te komen vond ik toen wel de diepere laag in mijn onderzoek. En ben ik in gesprek geraakt met ze. Ik kwam erachter dat mensen binnen onze visuele maatschappij heel veel vooroordelen hebben over mensen met een visuele beperking. In plaats van praten met deze mensen, wordt er gehandeld naar deze vooroordelen. Terwijl ze niet weten hoe een visuele beperking in elkaar zit. Voorbeelden hiervan zijn:

- Een vrouw komt bij haar arts om haar zoontje te laten onderzoeken voor gedragsproblemen. En de arts zegt vrijwel meteen dat het aan haar visuele beperking ligt.

- Een vrouw heeft een anonieme klacht gekregen door een buurtbewoner omdat die vindt dat zij door haar visuele beperking niet voor haar kind kan zorgen. En dit dus kindermishandeling en verwaarlozing zou zijn.

- Binnen de Nederlandse wet en regelgeving wordt er continu gesproken over "handicaps" en niet over beperkingen. Hierdoor worden mensen met een visuele beperking wéér in een negatieve hoek gedrukt.


Daarom besloot ik mijn onderzoeksvraag aan te passen naar: "Hoe creëer ik een ervaring waardoor zienden begrijpen dat visueel beperkt niet visueel gehandicapt is?".

Veel nieuwe testen volgden met nieuwe interessante inzichten. Waarbij ik vooral heb gekeken hoe ik mensen zonder visuele beperking een inkijkje kan geven in het leven van mensen met visuele beperking.


Golden Vision

Vanuit al deze belangrijke interessante inzichten is Golden Vision komen rollen. Dankzij de bril met een gouden randje begrijp ik nu eindelijk hoe mensen met een visuele beperking veel meer uit hun zintuigen halen, en dat wil ik ook voor jou. De gouden bril maakt het leven niet persé makkelijker, maar wel velen malen interessanter.

"Gek om ineens niet meer op je zicht te kunnen vertrouwen, maar pas toen kwam ik erachter hoe goed je ook op je gehoor kan vertrouwen. "


Ervaar de bril met een gouden randje!

De gouden bril laat jou ervaren hoe iemand met een visuele beperking dagelijks normaal aan de samenleving deelneemt ondanks het mindere zicht. Want de zintuigen zijn zo goed ontwikkeld dat ze hiermee op een vindingrijke manier het gemis van het zicht opvangen.  Mensen met een visuele beperking zijn experts hierin. En zo kunnen de mensen met een visuele beperking met recht  zeggen: "Fuck de Visuelen”.

Durf jij het aan om je wereld naar een hoger belevingsniveau te tillen door je zintuigen op een compleet nieuwe manier te ontwikkelen? Waardoor jij creatiever en vernieuwender wordt. Start dan snel met de training van je zintuigen met behulp van de bril met een gouden randje.

Dat kun je gewoon doen tijdens je dagelijkse bezigheden!

Skateboard gezellig samen met vrienden door het park.

Behoed je vrienden voor gevaar, door je gehoor nog beter te gebruiken.

Laat kunst op een creatievere wijze tot leven komen.

En maak de vetste foto’s van je vrienden.

Geef je wereld een upgrade, en probeer het meteen!

Cheers on life!


Ga snel naar de dichtstbijzijnde opticien voor de perfecte visuele beperkingsbril voor jou! Of kijk op goldenvision.nl om zo snel mogelijk jouw gouden bril te bestellen!"Omdat al mijn vrienden al een bril met een gouden randje hadden kon ik niet achterblijven! Super service gekregen bij de opticien! En in tijden niet zo blij geweest met een aankoop. Je zintuigen kunnen meteen getraind worden!" - Leanne

"Dat wil ik ook! Een bril met een gouden randje voor een leven met een gouden randje!"


Positionering

Dit project is voortgekomen uit mijn interesse voor de pijler Human, UX design en maatschappelijke onderwerpen. Na mijn onderzoek heb ik de keuze gemaakt om het niet meer te bekijken vanuit mensen met een visuele beperking of vanuit de visuelen. Ik ben het gaan bekijken vanuit mijzelf. Met als statement “Fuck de visuelen”. 

Oplossing

Het doel van de ervaring is om mensen het besef te geven dat vooroordelen met betrekking tot een visuele beperking vaak niet terecht zijn. En dat mensen met een visuele beperking net zo goed alles kunnen als mensen zonder visuele beperking.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat hier het echte probleem ligt, te veel handelen vanuit je vooroordelen over mensen met een visuele beperking en te weinig inleven. 

Ik wil de mensen met een visuele beperking power geven. Maar niet door te laten zien wat zij kunnen. Maar door wat wijzelf kunnen met onze zintuigen. Zodat er een "aha" gevoel ontstaat met als logisch gevolg, dat mensen zonder visuele beperking zien dat visueel beperkt niet visueel gehandicapt is.

Met het statement “Fuck de visuelen” is Golden Vision van de grond gekomen.


In een tijd waarin je bedolven wordt onder informatie, ga ik voor een persoonlijke ervaring. Want hoe tof zou het zijn als je geïnspireerd wordt door de visueel beperkten. Mensen met een visuele beperking zijn de experts in het gebruiken van hun zintuigen. Doordat je het ervaart kan het leiden tot beter inlevingsvermogen. En daaropvolgend kunnen mensen het zien als toch wel bijzonder om meer op je gehoor of andere zintuigen af te gaan. Ervaren hoe mensen met een visuele beperking gewoon aan het dagelijks leven mee kunnen doen. Kortom bewustwording van het feit dat visueel beperkt niet visueel gehandicapt is.
Durf jij het aan om je leven een boost te geven?

"Golden Vision heeft een extra dimensie gegeven aan mijn dagelijks leven, waardoor het spannender en uitdagender wordt"