Emo Compo

by Stella Happel

Hoe kan muziek adolescenten bewuster maken van hun eigen emoties?

Muziek & Emoties | Installatie | Surroundgeluid | Kunstmatige Intelligentie | Gezichtsherkenning | Human | Tech |

Muziek is zo krachtig. Muziek vertelt, beweegt en troost waar woorden tekortschieten. Het speelt in op je gevoel, waardoor een emotie ontstaat. Emo Compo maakt gebruik van de kracht van de muziek. Door de installatie zul je bewust worden van je eigen emoties.

Wat is Emo Compo?

Emo Compo is een interactieve geluidsinstallatie die jouw emoties reflecteert. Via een webcam wordt je gezicht waargenomen (Afbeelding 1). Met behulp van kunstmatige intelligentie worden je gezichtsuitdrukkingen “gelezen”, geanalyseerd en “vertaald” naar emoties. Emo Compo maakt gebruik van een ‘Face AI’. Dit is een generator dat gezichtsuitdrukkingen kan “vertalen” naar emoties.

Emo Compo kan de volgende basisemoties waarnemen: neutraal, blijheid, verdriet, woede, angst, walging en verbazing.

Bij het uiten van een emotie “vertaalt” Emo Compo dit eerst naar een basisemotie. Daarna wordt deze basisemotie omgezet naar een muzikaal thema. Elk soort emotie heeft haar eigen muzikaal thema. Zo hoort bij de emotie ‘blijdschap’ een ander muzikaal thema dan bij de emotie ‘woede’. Welk muziekstuk je te horen krijgt is dus afhankelijk van je getoonde gezichtsuitdrukking.

Daarnaast neemt de installatie ook de intensiteit van de beleefde emotie. Dit betekent dat als iemand erg blij is en kijkt het volume van de muziek toeneemt en het volume dus afneemt als iemand minder blij kijkt. Tot slot kan de installatie ook tegelijkertijd meerdere basisemoties waarnemen. Dit uit zich dan in verschillende muzikale thema’s die dan ook tegelijkertijd hoorbaar zijn.

Aanleiding

Als muzikant ben ik me de laatste jaren er steeds bewuster van dat muziek mij helpt om mijn emoties te ervaren en soms ook te tonen. Met name in de coronatijd heb ik dit ontdekt. In deze tijd werden mijn emoties steeds meer afgevlakt en werd ik soms somberder. Muziek hielp me toen mijn emoties, zoals boosheid, verdriet maar ook blijdschap, weer te ervaren.

Dit heb ik ook gemerkt bij leeftijdsgenoten. Ik ben hier over gaan lezen en kwam tot ontdekking dat met name bij adolescenten de persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Maar ook dat emoties daarbij een belangrijke rote spelen. Dit was voor mij aanleiding om een tool (Emo Compo) te ontwikkelen die voor deze doelgroep een hulpmiddel kan zijn.

De muziek die tijdens Emo Compo wordt gebruikt heb ik gespeeld en gecomponeerd.

Foto's Emo Compo