ECOBYTE

by Marthijn Broeken

Hoe kan er een manier gecreëerd worden waardoor studenten in Nederland minder gebruik maken van mobiele data in hun vrijetijdsbesteding?

ECO - SMARTPHONE - DATA - BESPARING - C02 - KLIMAAT - STUDENTEN

In de afgelopen 5 jaar is het dataverbruik in Nederland vertienvoudigd. Dit komt neer op ruim 700 miljard MB. De verwachting is dat in de komende 10 jaar ons internetgebruik nog eens zal vertienvoudigen. In 2019 was de gehele cyclus van mobiel dataverkeer verantwoordelijk voor een verbruik van 780 miljoen kilowattuur. Voor het opwekken van elektriciteit in Nederland gebruiken we voornamelijk nog fossiele brandstoffen, namelijk 78%. Hierdoor stoten we in Nederland met ons mobiele dataverkeer ongeveer 331 duizend ton CO₂ per jaar uit. De CO₂-vervuiling die hierdoor wordt veroorzaakt zorgt voor negatieve gevolgen op ons klimaat.

We gedragen ons steeds bewuster als het om ons klimaat gaat. Maar we staan niet stil bij hoe vervuilend ons internetgebruik is en hoe groot de ecologische voetafdruk is die we via het internet achterlaten. We zijn tegenwoordig in constante verbinding met het internet. Het internet is niet meer weg te denken in onze hedendaagse wereld. We verrijken ons door middel van kennis, onze zorg en infrastructuur kunnen niet meer zonder. Maar de klimaatrekening voor ons individueel gebruik moet ook betaald worden en het is tijd dat we ons bewuster gaan gedragen als het gaat om onze ecologische voetafdruk die we achterlaten via het internet. 

 

We maken veelvuldig gebruik van applicaties in onze vrijetijdsbesteding, deze applicaties nemen dan ook het grootste gedeelte in van ons dagelijks data- en energieverbruik. De energie die nodig is voor het binnenhalen van de content die we te zien krijgen is voor 90% toe te schrijven aan het gebruik van het mobiele netwerk, 9% aan de datacenters en 1% voor de gebruiker zelf. Per gigabyte die we verbruiken met onze smartphones op het mobiele netwerk is het energieverbruik 0,36 kWh en daarmee wordt 153 gram CO₂ uitgestoten. 

De groep studenten in Nederland gebruikt misschien wel het allermeest mobiele data. Ze zijn dagelijks veel onderweg waardoor ze intensief gebruik maken van het netwerk. 96,6% van de ruim 817.000 studenten is dan ook dagelijks online te vinden. Ze hebben unlimited abonnementen en zijn zich nog niet bewust van de impact van hun verbruik op ons klimaat. 

 

Daarnaast maken we allemaal steeds meer gebruik van een hoge beeldkwaliteit. Afbeeldingen krijgen we in de best mogelijke kwaliteit te zien, wat meer data kost dan enkele jaren geleden. Een zorgwekkende ontwikkeling omdat hiermee meer vervuiling plaats vindt. Zo kost het streamen van een SD-video ongeveer 0,7 GB per uur, in HD is dat ongeveer 3 GB per uur en 4K UHD streamen kost 7 GB per uur. De standaardinstellingen in alle applicaties op de smartphone zijn zo ingesteld dat de gebruiker de beste kwaliteit te zien krijgt in beeld of video. Hierdoor gebruiken we onnodig veel kostbare gigabytes met als gevolg dat we ons klimaat permanente schade toe brengen.

 

Ecobyte maakt hier een einde aan. De ontworpen applicatie Ecobyte zorgt ervoor dat elke afbeelding en elke video die je te zien krijgt op je smartphone niet in HD- of 4K-kwaliteit gedownload of gestreamd wordt, maar in de laagst mogelijke SD-kwaliteit. Hierdoor kan je zonder in te leveren op snelheid van het netwerk ruim 76% in dataverbruik besparen. Je doet daarmee langer met 1 GB en je stoot met je dagelijkse gebruik minder CO₂ uit. 

Dat het verschil tussen een SD- of HD-video op een klein smartphone scherm amper te zien is wisten veel studenten niet. Ze zijn dan ook bereid om op het moment dat ze van de Wifi af gaan gebruik te maken van Ecobyte, om zo minder CO₂ uit te stoten. Ecobyte geeft een duidelijk inzicht in het verbruik en de besparing van de studenten per gekozen periode. 

 

Studenten maken voornamelijk uit verveling gebruik van de smartphone en 1 op de 3 studenten vindt zijn of haar smartphone gebruik zorgwekkend, omdat er per dag vele uren aan wordt gespendeerd. Dit gebeurt vooral op de social media apps, die ontworpen zijn om de gebruiker zo lang mogelijk op de applicatie te houden. Daar gaat Ecobyte ook verandering in brengen, namelijk met de STOP SNEL Modus. Deze modus brengt de helderheid van de smartphone na enkele minuten automatisch naar beneden. Een donker scherm is veel minder aantrekkelijk dan een scherm met felle kleuren op volle helderheid. Dit is dan ook een extra trigger voor de studenten om hun smartphone sneller weg te leggen. 

 

De simpelste optie om mobiele data te besparen en CO₂ uitstoot te verminderen is Ecobyte installeren. Vanaf dat moment wordt er 76% minder mobiele data verbruikt zonder dat de gebruiker er actief mee bezig hoeft te zijn. Ecobyte beschikt over verschillende manieren waarop de gebruiker inzicht krijgt in het verbruik, de besparing en de vervuiling. En Ecobyte biedt de tools om te werken aan het gedrag van de gebruiker om zo veel mogelijk mobiele data te besparen, zodat de CO₂ vervuiling van het mobiele dataverbruik nog verder gereduceerd wordt.

De app treedt automatisch in werking op het moment dat je buiten bereik van de Wifi bent, zo verbruikt de student nooit meer onnodige data en draagt hij of zij bij aan een schoner milieu.

 

Bekijk hier Ecobyte:

 

https://xd.adobe.com/view/75f65396-4c2e-4e35-81cd-93cc25187cc7-20a5/