De Praktijk

by Emmelie Remmers & Olga Buijlinckx

Hoe kunnen we vrijgevigheid stimuleren in een beleefbare ervaring?

Embodied Experience Design | Human | Oxytocine | Serotonine | 2022 | Communication Multimedia Design

Belangeloos iets doen voor een ander en meer naar elkaar omkijken, dat zou vaker de standaard moeten zijn. In de huidige samenleving is het niet vanzelfsprekend om zomaar voor een ander wat te betekenen. Uit ons onderzoek kwam naar voren dat men vaak niet begrijpt waarom je iets voor een ander zou doen, zonder er iets voor terug te krijgen. Toen we hierachter kwamen greep het zo aan ons hart, dat we verder onderzoek gingen doen naar vrijgevigheid. Vandaar dat de volgende onderzoeksvraag is opgesteld: Hoe kunnen we vrijgevigheid stimuleren door middel van een beleefbare ervaring?

Met De Praktijk willen we vrijgevigheid stimuleren en bewustwording creëren. Daarnaast is het doel om men aan het denken te zetten over positiviteit en aardiger zijn tegen elkaar. Door middel van de optimale omgeving wordt de patiënt bewust van zijn of haar lichaam en worden de hormonen oxytocine en serotonine geactiveerd. Het doel van De Praktijk is de gebruiker zelfverzekerder te laten voelen. Hiernaast willen we ze ook een positief gevoel meegeven. Op deze manier hopen we dat de gebruiker na De Praktijk vrijgeviger zal worden.

De Praktijk is een behandelruimte waarin de patiënt naar een audiofragment luistert en actief meedoet aan de ervaring. Door zijn of haar actieve houding zal de ervaring hem of haar langer bij blijven. Daarnaast wordt op het eind van de behandeling de patiënt gemotiveerd om het gevoel wat is getriggerd in zijn eigen wereld toe te passen. Volgens De Praktijk begint het allemaal bij het individu en wordt een klein vlammetje aangewakkerd tot een groot vreugdevuur!

Wij als ontwerpers zijn geïnteresseerd in het creëren van impactvolle ontwerpen en zo ook bewustwording te realiseren bij de gebruiker. Zelf zijn wij veel bewuster geworden van wat een glimlach kan doen en genieten we meer van de kleine dingen.

De Praktijk Pil: oxytocine verhoger 500mg chocolade