Saudade aan mijn studententijd

by Vera Müller

Hoe kan ik een ervaring maken waarbij men stilstaat bij het afsluiten van hun studententijd en hierbij het gevoel van Saudade ervaart?

Saudade | Ritueel | Rite les passage | Film | Vuur | Human & Void | Communitypiece

In onze levens hebben we verschillende stations en fases die wij passeren. De highlights worden snel weer overschaduwt door de volgende hoogte punten. Maar zouden we niet eigenlijk wat langer mogen terug kijken of stilstaan bij de momenten die we mee hebben gemaakt? Want hebben we deze dan ook volledig verwerkt als we ze niet bewust afsluiten? Hoe kan ik een ervaring maken waarbij men stilstaat bij het afsluiten van hun studententijd en hierbij het gevoel van Saudade ervaart? Met als doel mensen bewust maken/ kennis maken met het gevoel Saudade. En hierdoor de emotionele verwerking van het afsluiten van hun Studententijd verzachten.

Saudade

Saudade is een Portugees woord voor een verdrietige staat van zijn en een intens verlangen naar iemand of iets wat je mist. Saudade kan ook een bitterzoet gevoel zijn als je verlangt terug naar een tijd waarbij het minder was maar je wel dingen hebt geleerd. Het is een individueel gevoel dat bij iedereen anders is, ook al heb je hetzelfde ervaren. Wat nu je zintuigen triggert en je dit laat herbeleven. Maar er zit ook een gevoel van verdriet in want je gaat het ding missen, maar ook blijdschap omdat je het hebt meegemaakt.

“You were born on a moving train. And even though it feels like you’re standing still, time is sweeping past you, right where you sit. But once in a while you look up, and actually feel the inertia, and watch as the present turns into a memory —as if some future you is already looking back on it.” - Dictionary of Obscure Sorrows

Het onderzoek

In dit onderzoek is er eerst gekeken naar de betekenis van Saudade en zijn synonieme. Daarnaast is er gekeken naar overgangsrituelen en afsluiting/afscheid nemen. Er is onderzoek gedaan bij de doelgroep over wat hun associaties waren met het einde van hun studentenperiode. Doormiddel van interviews, prototypes en video is er een Saudade meter gekomen waaraan de onderdelen van het ritueel moesten voldoen. Zo moest er tijdens het ritueel een fysiek en mentale verandering te weeg komen. Fysiek: een bedrukt gevoel, moeite hebben met slikken of traan ogen krijgen. Mentaal: het gevoel van ontwenning, emotioneel of beladen zijn.

Natuurlijk zijn deze veranderingen bij elke student anders maar zullen zij overkoepelt het gevoel van Saudade krijgen bij het afsluiten van deze periode. Zo zal het eind ontwerp bij sommige studenten wel stof tot denken geven en bij andere niet.

Aanleiding

Afgelopen winter heb ik een minor gevolgd in Lissabon, Portugal. In dit land kreeg ik Saudade, het gevoel dat iets voorbij ging wat nooit meer zal terug komen in dezelfde staat. De vrienden die ik daar maakte en de dingen die ik daar heb beleefd. Waren allemaal maar een periode. Toen ik thuis kwam kreeg ik dit gevoel ook bij het afstuderen waarna ik dus geinspireerd was door aanleiding van mijn erasmus ervaring. Waardoor ik met dit thema verder aan de slag ben gegaan om de afstudeerders het gevoel van Saudade mee te geven en niet te laten ontslippen.

Het Ritueel ( Ontwerp)

Saudade aan mijn studententijd is een overgangsritueel geworden dat bestaat uit drie delen. Deze drie delen hebben: (1) een afsluiting, (2) transformatie en (3) wedergeboorte

Dit ritueel zal tijdens de diploma uitreiking in praktijk worden uitgevoerd.

Deel 1: De brief // Afsluiting

Brief verbranding voor de ingang van de kerk

Bij deel 1 worden studenten van de afstuderende jaarlage gevraagd om een brief te schrijven aan hunzelf als 1ste jaars. Ze doen dit in een privé cabine, waarbij ze in alle rust en privacy hun eigen brief kunnen schrijven. Ze vouwen de brief op en doen hem in een envelop die ze vervolgens boven het vuur mogen houden en verbranden. Ze laten vervolgens de brief uitbranden in de uitbrand bak, waarna de as van de brief word gegoten in een glazen vissenkom.

“Ik ben er toch wel van overtuigd dat CMD mensen one of a kind mensen zijn. En ook wel echt mijn type mensen zijn” - Tsjeng

Deel 2: De video // Transformatie

Bij deel 2 word een video afgespeeld op het grote scherm in de kerk waarbij men het gevoel van Saudade zal ervaren. In de video zitten beelden van Breda, het alledaagse leven van een student en audio fragmenten uit de interviews die ik heb gehad met verschillende studenten van de afstudeerjaar lage 2022.

Deel 3: De gift // Wedergeboorte

Tijdens deel 3 krijgen de afgestudeerde een gift mee naar huis. Zodra ze over de drempel stappen van de uitgang van de kerk nemen zij hun nieuwe vorm aan van afgestudeerd persoon. De gift symboliseert het gevoel van Saudade en telt als aandenken aan hun diploma uitreiking. In het Flügel flesje zit as van alle brieven die zijn geschreven.