U-LIKE?

by Sjoerd van Gendt

Hoe help je jongeren tussen de 18 en 27 jaar inzicht te geven in hun persoonlijke interesse gebieden door gebruik te maken van menselijke data en algoritmische voorspellingen?

U-LIKE?

De toename om bewuster met je leven om te gaan is geen geheim meer.
De meditatie apps en sportscholen zijn razend populair. Steeds meer jongeren beginnen
een eigen bedrijf en zijn bewust bezig met het najagen van hun dromen. Maar hoe bewust kies je voor die dromen? Door de opkomst van het grootschalig gebruik van voorspellende algoritmes in online platformen worden mensen dagelijks op grote schaal beïnvloed door online-content. Maar hebben deze algoritmes het altijd bij het juiste eind?

Door de intenties van grote techbedrijven om de gebruiker zo lang mogelijk te binden aan het platform komen gebruikers vaak in eindeloze tunnels van niet relevante aanbevelingen
en gemanipuleerde informatie.

De manier waarop deze algoritmes data gebruiken om een toekomstige voorspelling te kunnen maken vond ik fascinerend. Daarom vroeg ik me af of het mogelijk was om deze algoritmes te gebruiken voor goede doeleinden.

Door middel van desk research en een experiment in samenwerking met het bedrijf MindTrace is er een onderzoek opgezet om te kijken of het mogelijk is om doormiddel van menselijke data persoonlijke interesses te voorspellen.

Uit het onderzoek is geconcludeerd dat het mogelijk is om interesses op deze manier te voorspellen. Echter was dit niet de meest opvallende uitkomst. Uit het onderzoek bleek dat
de meest voorkomende emotie tijdens het onderzoek angst was. Ook was er veel argwaan over de test.

Deze uitkomst heeft mij aan het denken gezet. Zitten wij wel te wachten op een wereld waar algoritmes alles voor ons bepalen? Waar verschillen wij als mens dan nog van de computer? En in hoeverre helpen deze algoritmes jou nou echt?

Met een kritische blik naar de toekomst is U-LIKE? ontworpen. U-LIKE? is een speculatieve audio gedreven interactieve installatie die de gebruiker de druk van algoritmes laat ervaren.Tijdens de installatie wordt de gebruiker geconfronteerd met het opdringerige en sturende karakter van deze voorspellende algoritmes en wordt de gebruiker bewust van de aard van dit soort algoritmes.

Aan het einde vraag je je misschien wel af of je echt alle keuzes door algoritmes wil laten bepalen.