Spokenjagers

By Yentl Kleinschmidt

Jongens groeien op met een ideaalbeeld van mannelijkheid, wat niet buigt, terwijl de wereld wel veranderd en ontwikkeld. Ze groeien op met het beeld van de echte man, dat is iemand die sport (fitness, boksen, voetbal …), iemand die bier drinkt, niet over zijn gevoelens praat, anderen (voornamelijk vrouwen) moet beschermen en zelfverzekerd is. En dan heb je het nog niet eens over uiterlijk.

Op jonge leeftijd maken jongens hier nog niet zoveel zorgen om. Ze dragen wat ze willen, doen wat ze willen en spelen met wie ze willen. Ze huilen, worden boos en uiten hun gevoelens. Wat gebeurt er met die kleine jongens die ineens niet meer over hun gevoelens durven te praten en niet meer ‘anders’ durven te zijn uit angst er niet bij te horen.

Dit komt door het beeld dat wij voor onze kinderen creëren. Wij creëren dat beeld als maatschappij waardoor zoveel kinderen zich ‘anders’ voelen. Door meer representatie te bieden in de media, boeken, spelletjes, op school en in de thuissituatie leren jongens verschillende soorten mannen (en mensen) kennen.

Mannen die nagellak dragen, mannen die een stoere baard hebben maar heel graag knuffelen, mannen van verschillende geloven, achtergronden en seksualiteiten laten kinderen zien dat iedereen er toe doet.

“Hoe creëer ik een tool die jongens van 5 tot 7 jaar op een speelse manier meer representatie biedt?”


Human | 2020 | Graduation Work

Tijdens de opvoeding van kinderen zijn er een aantal elementen belangrijk op het gebied van mannelijkheid. Onder andere representatie.

Het gevolg van te weinig representatie is dat de kinderen geen eigen kennis hebben van de bepaalde doelgroep en terugvallen op stereotypes. Deze stereotypes kunnen anderen heel veel schaden. Door de representatie op vroege leeftijd te vergroten zullen kinderen terwijl ze opgroeien niet tot nauwelijks terugvallen op stereotypes, omdat ze weten dat die niet (altijd) waar zijn. Daarom weet ik dat representatie de basis is voor een betere toekomst en van mijn spel. Vanuit representatie kunnen nieuwe rolmodellen ontstaan en vanuit daar een zelfverzekerde identiteit. Dit is een belangrijke volgorde voor opgroeiende kinderen, jongens, meisjes en alles daartussenin.

Op deze manier is “spokenjagers” ontstaan. Het spel is gebaseerd op representatie in uiterlijk en interesses. Door de mensen te beschermen, mag je gebruik maken van hun krachten. Daarnaast moet je zoveel mogelijk spoken vangen om punten te verdienen en het spel te winnen.

Jij bent een spokenjager en jouw doel is om zoveel mogelijk mensen te beschermen en spoken te vangen! Dit doe je door andere spelers te pesten, spoken te verslaan en battles te winnen!

Je begint het spel met het kiezen van een karakterkaart, dit karakter ben jij gedurende het spel, en kan bonuspunten aan het eind opleveren. Tijdens het spel vang je spoken door middel van het gooien van de dobbelstenen. Als je mensen of items hebt kan je deze inzetten om het vangen makkelijker te maken.

Ook zijn er spook bazen. Om deze spoken te vangen battle je tegen de andere spelers. Wie het eerste zoveel mogelijk van de desbetreffende figuur met de dobbelstenen gegooid heeft, heeft gewonnen. Natuurlijk kan je tussen het vangen door de andere spelers ook pesten. Je kan ze pesten door ze bijvoorbeeld een BOE kaart te geven. Daardoor raken ze al hun ongebruikte mens-kaarten kwijt, tenzij ze een anti-boo kaart hebben. Of bijvoorbeeld door de slaap spook te spelen, waardoor ze een beurt moeten overslaan.

Als de stapels op zijn is het spel afgelopen en gaat iedereen zijn punten tellen. Wie de meeste mensen heeft beschermd, krijgt bonuspunten, ook alle andere bonuspunten en minpunten worden meegerekend. Wie er uiteindelijk de hoogste score heeft, heeft gewonnen!