Seizoensgroenten Kwartet

by Willem Moerman

Een onderzoek naar hoe groenten ingezet kunnen worden om jongeren te helpen streven naar een betere carbon footprint.

2021 | Graduation Work

Context

Vanuit mijn perspectief als ontwerper zie ik hoe jongeren steeds minder in verbinding staan met de natuur om hen heen. Vaak weten we niet met wat voor flora en fauna wij ons ecosysteem delen. Laat staan dat we weten dat het eten van aardbeien in de winter eigenlijk best wel gek is. Ik zie hoe er kennis verloren gaat over wat bepaalde (inheemse) gewassen ons kunnen bieden, hoe ze groeien, en in welk seizoen ze geoogst worden. Als je jongeren aanmoedigt om meer met de seizoenen mee te eten, biedt dat veel opties voor het verminderen van hun carbon footprint. Dit is een belangrijke eerste stap is in het verduurzamen van onze landbouw op een manier die minder druk legt op onze boeren. Nu moeten boeren namelijk het land uitbuitend, tegen de natuur in verbouwen om nét rond te komen. Tegelijkertijd wordt er vanuit de overheid een enorme druk op de boeren gelegd om tegen minder geld, meer te bieden, met minder uitstoten. Dit is een visieuze cirkel die het voor boerderijen lastig maakt om zich te richten op een schonere toekomst. Een collectief dieet gebaseerd op seizoensgebonden groenten brengt als voordelen mee dat het eten lokaal geproduceerd kan worden, zonder het gebruik van kunstmest, en met minder uitstoot. Zo hoeven boeren niet meer massa’s aan groenten te produceren voor de export, en besparen ze op hun uitstoten.

Het Seizoensgroenten Kwartet Speldoosje
Het Seizoensgroenten Kwartet Speldoosje
Kwartet!
Kwartet!

//ONDERZOEK

Maar wat is een carbon footprint eigenlijk? Hoeveel controle heb jij als individu hierover? En hoe breng je zo’n idee onder de aandacht van jongeren? De traditionele ‘vingerwijzende’ les zou alleen maar averechts werken. Daarom werd deze vraag verkend in mijn exploratie. Zo zijn er experimenten opgezet, user tests gedaan, en prototypes gemaakt:

Hoe reageren jongeren erop als hen informatie aangereikt wordt over de carbon footprint van supermarktproducten tijdens het winkelen?

Hoe zouden jongeren reageren op informatie over wanneer groenten in het seizoen zijn, als deze hen spelenderwijs toegereikt wordt?

Etc.

Het onderzoeksproces valt terug te herleiden uit mijn exploratie en op basis van enquêtes, interviews en een cultural probe zijn de belangrijkste randvoorwaardes voor mijn ontwerp tot stand gekomen. Het ontwerp moet:

Spelenderwijs & interactief informatie over de carbon footprint aanreiken, omdat deze manier van informeren het meest effectief is voor jongeren.

Aan de hand van positieve bekrachtiging de mogelijkheden voor het verbeteren van de carbon footprint toereiken.

Niet bepaalde gewoontes of eetgedrag afkeuren maar juist aan de hand van positiviteit bepaalde veranderingen teweegbrengen in jongeren.

Duurzaam gedrag belonen, omdat je hiermee ook jongeren kan activeren om duurzaam bezig te zijn buiten de ervaring van het ontwerp.

Na alle randvoorwaardes te hebben vastgesteld, ben ik begonnen met schetsen. Hier valt ook veel meer over te vinden in mijn exploratie. Na mijn beste schetsen uit te hebben gewerkt tot prototypes, ben ik uitgekomen op het idee van een kwartetspel gemaakt van seizoensgroenten.

//CONCEPT

Een kwartetspel op basis van de Nederlandse oogstmaanden met zelf-geïllustreerde tekeningen én een website om quizvragen te beantwoorden over de informatie op de speelkaarten, gerelateerd aan je carbon footprint, duurzaamheid, en informatie over de bijzondere groenten.

Voor alle Nederlandse oogstmaanden ben ik op zoek gegaan naar groenten & fruit die dan in het seizoen zijn. Daarnaast zijn er voor de maanden met meer te bieden extra categorieën opgezet voor fruit. Een simpel kwartetspel zou echter niet genoeg zijn. Jongeren moeten namelijk actief met deze groenten en informatie over het verbeteren van de carbon footprint bezig zijn. Daarom is er een extra spel mechaniek aan het spel toegevoegd. Aan het einde van het traditionele kwartetspel begint een quizronde waarin iedere speler per gewonnen kwartet een vraag moet beantwoorden. De vragen zijn gebaseerd op informatie die op de kaarten gegeven wordt. Sommige trivia op de kaarten gaan over de bijzondere groenten, wat je ermee kan doen, of geven algemene tips over je carbon footprint. De vragen staan op een website die je met je telefoon kunt scannen van de QR-Code Kaart. Aan de hand van databases wordt er een willekeurige vraag gegenereerd die jij moet beantwoorden. Als het goede antwoord gegeven is, telt het kwartet dubbel. Zo blijft het tot de laatste seconde spannend!

Een showcase van een aantal met de hand-geïllustreerde kwartetkaarten
Een showcase van een aantal met de hand-geïllustreerde kwartetkaarten
Door de QR-Code Kaart te scannen kom je terecht op mijn website waar aan de hand van een database in Javascript er willekeurige vragen gegenereerd worden. https://seizoensgroentenkwartet.nl/