Rekind

by Siem Jansen

Hoe kan een kleine zelfstandige artiest digitaal inzicht krijgen in het luistergedrag van zijn fans op fysieke media zodat er een nieuwe, unieke verbinding met zijn fans ontstaat?

Tech | Music | Graduation 2021

Muziek is toegankelijker dan ooit waardoor streamingcijfers ook niet altijd alles zeggen over wat men nou eigenlijk van de track vindt.
Steyn Scheepers

Als artiest hoor ik van veel collega’s binnen de industrie hoe lastig het is geworden om rond te komen van muziek maken. Mensen luisteren steeds korter naar muziek en kunnen makkelijker alternatieven vinden voor een nummer. Streamingdiensten zoals Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, etc. zijn enorm groot geworden en hebben veel macht in het moderne muziektijdperk. De muziekindustrie is dankzij digitalisering enorm toegankelijk geworden en een zelfstandige artiest kan in zijn eentje de wereld veroveren.

De inzichten en data over het luistergedrag van fans die een (solo) artiest tot zijn beschikking heeft, zijn enorm uitgebreid en gedetailleerd. Een artiest kan zien waar, wanneer en hoe vaak zijn muziek wordt geluisterd. Deze data wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt om toekomstige marketingcampagnes te ondersteunen en om optimale locaties voor een show te plannen. Dit levert de artiest, mits de data verstandig gebruikt wordt, een groot voordeel op. Ondanks al deze voordelen valt mij iets op.

Het probleem is dat de data die kleine soloartiesten tot hun beschikking hebben vaak weinig diepgang heeft. De data die artiesten tot hun beschikking hebben is gebaseerd op luistergedrag binnen de streamingsdiensten. Het gemak van deze diensten (nummers skippen, korte nummers in playlisten) heeft invloed op de manier waarop luisteraars muziek ervaren. De zogenoemde ‘kwaliteit’ achter de stream is door dit gemak vervaagd.

Van bijvoorbeeld mijn ouders en oma hoor ik veel verhalen over hoe muziek vroeger interessanter was om naar te luisteren: een radioshow opnemen met de cassetterecorder, het bandje terugspoelen zodat je hem nog een keer kan luisteren om vervolgens weer een nieuwe show op te nemen op het bandje. Deze vorm van interactie met muziek mis ik bij de huidige streamingsdiensten. Op basis van een uitgebreid onderzoek waarin is samengewerkt met EDM-artiesten is er een oplossing ontworpen: Rekind

Rekind is een label wat zich focust op kleine artiesten die elektronische muziek produceren. In een tijd waar streaming de norm is, laat Rekind zien dat het anders kan. De Rekind-Hub stelt de artiest in staat om meer betrokken te worden met zijn fans. Geen streamingcijfers, maar kwalitatieve data over de ervaring van de fan. Als artiest krijg je inzicht in hoe fans interacteren met de cassettetape. Hoe veel moeite doen jouw fans om jouw muziek (opnieuw) te horen? Rekind: be kind, rewind.