Hedendaagse topvoetballer

by Gijs Zoutewelle

Hoe zet je vriendschap en competitie op een interactieve manier in om de voetbalvaardigheid te optimaliseren die leiden tot een hedendaagse topvoetballer?

Football | Game | Reaction tester |

Voetbalvaardigheden voor de jeugd zijn nodig om de skills van je spelers te kunnen optimaliseren. Natuurlijk komen in bijna alle voetbaloefeningen deze vaardigheden een keer terug. Toch is het goed om deze vaardigheden spelgericht aan te bieden. Door op een speelse en competitieve manier om te gaan met de ontwikkeling van de balvaardigheid blijven jongeren getriggerd om een beter resultaat te behalen. Om op een speelse en competitieve manier te ontwikkelen zijn er verschillende factoren van belang. Jongeren die buitenspelen zie je niet overal, maar wat zijn de redenen waarom ze wel of niet buitenspelen? Er spelen verschillende factoren een rol bij de overweging om buiten te spelen. De invloed van een groene omgeving is er daar één van. De hoeveelheid groen in een buurt wordt niet alleen in verband gebracht met meer buitenspelen, maar ook met andere manier van buitenspelen. Jongeren spelen graag in een natuurlijke omgeving en hebben graag veel verschillende speelmogelijkheden op een locatie. Speeltoestellen spelen een belangrijke rol in de speelactiviteit van jongeren. Een speelplaats met speeltoestellen biedt een rijkdom aan externe prikkels, zoals kleur. Deze prikkels zouden jongeren aanzetten tot actiever gedrag.

Reactie- en anticipatievermogen spel

Interactief buitenspelen hoort bij deze jonge generatie. De huidige generatie jongeren leeft in een snel veranderende wereld. Jonge kinderen zijn zeer vertrouwd met communicatie zoals social media, Whatsapp, e-mail en met digitale technologie. Ze hebben geen handleiding nodig voordat ze de nieuwste gadgets gebruiken. Deze veranderende wereld heeft ook invloed op de manieren waarop jongeren spelen. Het is soms erg lastig om de jeugd buiten te vermaken en in de dagrecreatie iets vernieuwends en uitdagends te bieden. Een interactief spel biedt nieuwe mogelijkheden.

Zo is dat ook bij de voetballende jeugd. De huidige trainingen zijn vaak nog ouderwets ingedeeld en geven weinig interactie. Toch heb je de basisvaardigheden nodig om een betere voetballer te worden. Je moet hiervoor veel oefenen en hard werken. Door veel te oefenen beheers je bepaalde technieken beter. Een betere voetballer word je dus door veel te oefenen. Maar veel oefenen kan saai worden als er alleen maar een bal tegen een muurtje of een in leeg doel getrapt moet worden.

Zelf voetbal ik al 25 jaar en ik had vroeger een hekel aan de techniektrainingen waarbij je elke keer weer hetzelfde, de bal afkappen en vervolgens wegdraaien met de bal. Het balgevoel opdoen, skills aanleren etc. is handig als je het beheerst, maar saai om aan te leren. Het hedendaagse voetbal is meer gericht op snelheid, anticipatie en omschakelen. Geduldig spel behoort in topvoetbal tot het verleden. Het spel wordt alsmaar sneller, dynamischer en, vooral, directer. Om succesvol te zijn, dient een ploeg zo vaak mogelijk balverlies bij de tegenstander af te dwingen en vervolgens de snelste route naar het doel te vinden. De twee gouden regels daarbij zijn: Binnen acht seconden de bal terugveroveren en een doelpoging binnen de volgende tien seconden.

Als de tegenstander de bal heeft afgepakt moet er binnen de volgende acht seconden de bal terugveroverd worden. De gedachtegang hierbij is dat de tegenstander op dat moment, net wanneer het de bal heeft veroverd, het kwestbaarst is. Het elftal moet dan immers omschakelen van hoe het defensief op het veld stond - met zo min mogelijk onderlinge ruimte - naar hoe het aanvallend wil staan - met zo veel mogelijk ruimte tussen elke speler. Precies in die paar tellen van desorganisatie is er de meeste kans om de bal af te pakken.

Vervolgens moet de bal binnen 10 seconden bij het doel van de tegenstander zijn. Zo creëer je een hogesnelheidsvoetbal norm waarbij je de tegenstander kan overklassen.

Tijdens hogesnelheidsvoetbal is het van belang dat je reactievermogen en anticipatievermogen optimaal zijn. Als jouw team de bal kwijt raakt moet er als team snel geanticipeerd worden op de nieuwe situatie. Hoe sneller het reactievermogen van het team hoe sneller de tegenstander vast gezet kan worden en de bal weer terug veroverd wordt.

Reactie- en anticipatievermogen kan getraind en getoetst worden. Bij verschillende profvoetbalclubs wordt er niet alleen gescout op voetbaltalent van een speler, maar ook op hoe snel het voetbalbrein werkt. De snelheid van informatie verwerken is belangrijk om een topvoetballer te worden.

Om een hedendaagse topvoetballer te worden heb ik een reactie- en anticipatievermogen voetbalspel ontwikkeld

Bij dit spel zijn er 2 teams nodig. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kan je ervoor kiezen om 1 tegen 1 of 2 tegen 2 te spelen. Aan beide kanten van de muur staat een team. Doordat je elkaar niet kan zien is het lastig om de bal te zien aankomen. Je moet dus goed anticiperen op de situatie. Het team met de bal kan op 2 manieren punten scoren. Als de bal onder de muur door geschoten wordt en vervolgens de achterste plank van het doeltje raakt krijg je een punt. Een anderer mogelijkheid om een punt te scoren is door de bal door 1 van de gaten aan de bovenkant te gooien, koppen of schieten. Het is dan de bedoeling dat de bal daarna in het speelveld van de tegenstander valt. Daar is ook 1 punt te verdienen. Daarnaast heeft het team met de bal een tijdslimiet. Het is van belang dat de bal 1 van de gaten passeert voordat de timer op 0 staat en de zoemer af gaat. Zo is er snelheid vereist bij elke beurt dat een team de bal heeft. Als er een punt gescoord is moet het team dat het punt gemaakt heeft snel naar de knoppen rennen om het punt te registreren, om vervolgens weer snel klaar te staan voor de actie van de tegenstander. Het team dat als eerst de 5 punten bereikt, wint het spel.

Sensor meet of de bal het gat gepasseerd is en reset vervolgens de timer
De gaten aan de bovenkant van de muur
De bal kan net onder de muur door geschoten worden

Extra moeilijkheidsgraad aan het spel kan worden toegevoegd door minder tijd op de teller te zetten of door het spel 1 tegen 1 te spelen.

Timer, scorebord, drukknoppen
De sensor aan de bovenkant meet of de bal gepasseerd is en reset vervolgens de timer
De bedieninsknoppen van het spel aan de zijkant van de muur
Het spel is gemakkelijk te (de)monteren en te verplaatsen naar een andere locatie

Om te toetsen of je reactievermogen er op vooruit gaat wordt er een reactie tester gedaan op een app. De score wordt genoteerd en vervolgens na een bepaalde periode dit nieuwe spel gespeeld te hebben wordt de reactie tester opnieuw uitgevoerd. De resultaten zullen dan naast elkaar gelegd worden.

Uiteraard is dit een prototype en worden bij de productie van het echte spel rekening gehouden met het materiaal van het spel. Het zal dan gemaakt moeten worden van metaal met roestwerende coating zodat het hufterproof, weersbestendigheid en onderhoudsvriendelijk is. Er moeten betere sensoren (laser sensoren) toegepast worden voor meer nauwkeurigheid in het systeem.

Het spel zal uiteindelijk in de buurt van andere voetbalveldjes en/of speeltoestellen staan, zodat de jongeren getriggerd worden om dit spel te spelen. Het is een toevoeging aan de voetbalvaardigheden die de jongeren nu al leren bij de huidige trainingen. De jongeren kunnen in hun eigen tijd trainen en beter worden dan de gemiddelde speler.