Maarten van Rossem tour

by Wiske Slachmuijlders

Hoe ontwerp ik voor het stadskasteel een ervaring waardoor jonge en lokale mensen verleid worden om naar het museum te komen?

Museum | 202 1 |Graduation Work | Digitale Tour | 360 | Stadskasteel Zaltbommel

Wat is een held?
Deze vraag werd in 2020 actueel, toen wereldwijd standbeelden van nationale helden tegen de grond kletterden.

De moord op George Floyd en de opleving van de Black Lives Matter beweging die daarop volgde zorgde ook in Europa voor een golf van activisme: de standbeelden van controversiële historische figuren zoals Edward Colston, Leopold II en J.P. Coen moesten het ontgelden. Maar ook de heldenstatus van minder omstreden personen uit het verleden - zoals Churchill, Gandhi en Piet Hein - kwam ter discussie te staan. Er kwam een debat op gang dat waarschijnlijk nog lange tijd gevoerd zal worden.

Stadskasteel Zaltbommel
In het centrum van Zaltbommel staat wat misschien wel het mooiste gebouw van de stad is: het Stadskasteel Zaltbommel, nu een museum. Het kasteel werd rond 1535 gebouwd als woning voor de beruchte maarschalk van Gelre, Maarten van Rossem. Om deze reden kennen veel mensen het Stadskasteel als het Maarten van Rossemhuis.

Deze legendarische veldheer staat in de regio bekend als vrijheidsstrijder: hij vocht voor de onafhankelijkheid van Gelre en boekte veel overwinningen.
Buiten Gelderland wordt er vaak anders over van Rossem gedacht. Hij zaaide dood en verderf door de Nederlanden en veroverde en plunderde belangrijke steden als Arnhem, Den Haag en Antwerpen. Hij was daarbij niet bang om zijn lijfspreuk “branden en blaken is het sieraad van de oorlog” in praktijk te brengen. Wat is nu precies de nalatenschap van Rossem?

De geschiedenis dichtbij brengen
In dit project, een samenwerking met het Stadskasteel, wordt het actuele debat over heldendom belichaamd in de persoon Maarten van Rossem. De bezoekers kunnen deelnemen aan Maartens tour via hun eigen devices. In de verschillende ruimtes van het kasteel zijn QR-codes te vinden die gescand kunnen worden. In de ruimtes op de begane grond wordt daarmee een 360-graden video geopend waarin Maarten verschijnt, in de bovenverdiepingen is er een audiotour waarin hij uitgebreid vertelt.

Maarten neemt de museumbezoekers mee door zijn huis en brengt de geschiedenis dichtbij. Hij vertelt over zijn leven als legeraanvoerder, reflecteert op zijn eigen handelen en zet ook de bezoeker aan het denken: wat is de betekenis van heldendom? Zijn de schurk en de held in essentie wel zo verschillend? Hoe kijken we terug op onze nationale geschiedenis?

De tour is vanaf juli te volgen in het Stadskasteel Zaltbommel.

Promo video