Cards Against Panic

by Jazid Ayoubi

"Hoe kan een tool gemaakt worden om gebruikers te helpen om oefeningen te vinden die zij kunnen gebruiken op het moment van een paniekaanval om tot rust te komen?"


Stress, burn-outs, angst en paniekaanvallen komen helaas steeds vaker voor in de maatschappij waarin wij leven. En hoge prestatie druk, wereldgebeurtenissen en maatschappelijke normen en waarden zorgen ervoor dat de stress die wij ervaren steeds meer wordt. Ook ik heb daar veel last van. Vooral nu gedurende deze onvoorspelbare pandemie wat ervoor heeft gezorgd dat onze alledaagse level drastisch is gaan veranderen. 

Tijdens mijn onderzoek had ik de focus gelegd op paniekaanvallen en hoe anderen hiermee omgaan.

Bij een paniekaanval kunnen verschillende zeer onprettige symptomen ervaren worden. Een paar van de meest voorkomende symptomen zijn:
hyperventilatie, snelle hartslag, misselijkheid, duizeligheid, niet kunnen focussen, disconnect met je eigen lichaam, angstige gevoelens/ gedachten en het gevoel dat je erg ziek wordt of dood gaat. 

Veel mensen die weten niet hoe zijn om moeten gaan met hun paniekaanvallen. Er zijn verschillende technieken en oefeningen die gebruikt kunnen worden bij een paniekaanval om de symptomen te verminderen en soms zelf te voorkomen. Het probleem is dat er geen centraal plek is om deze hulpoefeningen te verkennen. En omdat niet iedereen een paniekaanval hetzelfde ervaart is het onmogelijk om één oefening te vinden die voor iedereen zal werken.

Daarom is het belangrijk dat mensen die paniekaanvallen ervaren verschillende technieken tot hun beschikking hebben om zo erachter te kunnen komen welke techniek het best voor die individu werkt.

“Cards against panic” of “CAP” is een kaarten pakket wat mensen die paniekaanvallen ervaren kunnen gebruiken om oefeningen, methodes en tips te vinden die voor hen rustgevend werken tijdens een paniekaanval. CAP is bedoeld om tijdens een paniekaanval te gebruiken maar ook om mee te oefenen. CAP heeft 4 verschillende categorieën met oefeningen waarmee de gebruikers mee kunnen experimenteren. Daarnaast zijn er nog lege kaarten om zelf iets op te schrijven. Hier kunnen gebruikers bijvoorbeeld andere oefeningen opschrijven die niet standaard in de kaarten pakket zitten. 

Door de kaarten te gebruiken tijdens een paniekaanval komt de gebruiker erachter welke kaarten voor zijn/haar paniekaanvallen rustgevend zijn. Na elke paniekaanval kan de gebruiker zijn paniekaanval in "The panic tracker” noteren om zo bij te kunnen houden welk kaarten toen wel of niet hebben gewerkt. 

Om beter voorbereid te zijn op de paniekaanvallen kunnen de gebruikers op rustige momenten oefenen met de anti-paniek kaarten. Hoe meer iemand oefent met de rustgevende technieken hoe beter zij deze kunnen toepassen tijdens een paniekaanval.

Daarnaast is er nog een app waar gebruikers hun eigen zelf ingevulde anti-paniek kaarten met elkaar kunnen delen om zo steeds meer rustgevende oefeningen tot hun beschikking te hebben om uit te proberen. De kaarten in de app kunnen op de lege kaarten overgenomen worden om zo een fysieke non-digitale versie te hebben. 

De app is verdeeld in 4 pagina's: Upload, Browse, Favorites en Chat.