Guitroller

by Max Walder

Is het mogelijk om gitaristen, die ook een affiniteit hebben met gamen, op een unieke manier te laten interacteren met hun instrument?

Guitar | Gaming | Tech | 2021 | Graduation Work

Word jij af en toe ook zo moe van constant dezelfde stukjes oefenen op je gitaar? Zou jij geïnteresseerd zijn in games kunnen spelen op een onconventionele manier? Dan zit je bij Guitroller aan het juiste adres! Onze software stelt jou als gitarist in staat om games te kunnen spelen met je gitaar via onze website! Het is heel erg simpel, verbind je gitaar met je computer of laptop en ga naar onze website, vanaf hier wordt alles in de achtergrond geregeld zodat jouw gitaar wordt gezien als een controller!

Wij hebben een grote catalogus van games op de website staan die te spelen zijn in verschillende moeilijkheidsgraden. Door dit systeem ontstaat er een leer curve aangezien het langzaam steeds moeilijker wordt. Buiten het leerzame deel zorgt dit er ook voor dat de gebruiker steeds uitgedaagd blijft worden en wilt blijven doorspelen!

“Just do it, ga gewoon spelen. Je hoeft niet veel moeilijke dingen te oefenen, zolang je speelt ga je vanzelf vooruit. Zolang mijn studenten gewoon bezig zijn en hun instrument blijven oppakken zijn ze naar mijn mening goed bezig.”

- Marco De Jong, gitaarleraar

Homepage

Voor velen is het maken van muziek hun grote passie, een bron van plezier, maar dit kost veel tijd en oefening. Anno 2021 is de digitale media zo geavanceerd dat je haast niet meer zonder kan, een klassieke ouderwetse gitaar is bij vele al lang niet meer de hoofdfocus. Ondanks dat er nog miljoenen mensen muziek maken en de gitaar bespelen is het vaak een hobby in hun leven, net zoals gamen, Netflix kijken of een potje voetballen met hun vrienden.

Het werd me al snel duidelijk dat onder gitaristen het nummer één probleem te maken heeft met een te kort aan motivatie. Iedere gitarist die ik in die periode gesproken had, gaf aan dat muziek maken een van hun grootste passies is, maar toch grijpen ze snel naar een game of een serie in plaats van te blijven oefenen op hun instrument. Hier zag ik wat frictie zitten en het leek mij interessant om hier iets aan te gaan doen. Het was al snel duidelijk dat mijn focus erop ging liggen om muzikanten meer met hun instrument bezig te laten zijn.

Uit mijn onderzoek kwamen drie hoofd inzichten duidelijk naar voren. Binnen mijn doelgroep hebben ze te weinig tijd voor wat ze allemaal willen doen, er ontstaat haast een competitie op activiteiten.

Verder voelt het soms dat ze te veel moeite moeten doen zonder direct resultaat te zien. Ze missen een vorm van reward tijdens het leren bespelen van een gitaar.

Uiteindelijk met mijn product speel ik in op het deeltje 'Te weinig tijd', ‘Competitie op activiteiten’ & ‘Ze missen een vorm van reward’. Ik ben letterlijk twee activiteiten die mijn doelgroep graag doet gaan combineren, namelijk gamen en gitaarspelen. Buiten dit geeft het spel zelf de gebruiker de motivatie om door en door te blijven gaan doordat spel de vorm van reward kan geven die ze af en toe missen tijdens het normale oefenen van gitaarspelen.

Door gebruik te maken van Guitroller kunnen games gespeeld worden met een gitaar. Het principe is dat onder de doelgroep er al veel gegamed word. Normaal staat de gitaar dan niets te doen in de hoek van de kamer, door Guitroller komt daar verandering in. Door gebruik te maken van Guitroller is een gitarist meer met zijn instrument bezig, en dat was uiteindelijk het doel dat ik wilde bereiken.

Ik wilde vooral dat het als leuk ervaren zou worden, maar vond het ook belangrijk dat er een vorm van leerzaamheid in terug zou komen. Het product kan zeker als leerzaam worden ervaren, maar het kan geen vervanging worden van het traditionele gitaarspelen. Vooral voor beginners kan dit erg leerzaam zijn, je bent nog steeds met je instrument bezig, alleen op een andere manier. Voor meer ervaren gitaristen zal het minder leerzaam zijn, maar het feit blijft dat het onnatuurlijk is om een spel te spelen met je gitaar. Het is om deze reden dat het ook lastig kan zijn voor ervaren gitaristen en ze hier dus van kunnen leren.

Voor de gitaristen die graag op een andere manier hun gitaar gebruiken, of op een andere manier hun games willen spelen, is Guitroller een uniek product dat een uitkomst kan bieden!