De code van Het Oliemeulen Woud

by Emmie Vriends

Waaraan moet een transmediale ervaring voldoen om de fysieke beleving van Dierenpark De Oliemeulen te verbeteren met behulp van storytelling?

Dierenpark De Oliemeulen | transmedia | story | puzzeltocht

Het product dat uit deze onderzoeksvraag is gekomen, is een leerzame interactieve transmediale puzzeltocht voor kinderen uit groep 4 én hoger. Bij deze tocht gaan kinderen voor ontdekkingsreiziger Sam het codewoord van de schat vinden. Alleen met dit codewoord kan de schat geopend worden. Als de schat is opengemaakt mogen de kinderen iets uit de schat kiezen.

Kinderen doen deze tocht onder begeleiding van een volwassene. De puzzels zijn voor kinderen bedoeld, terwijl de ouders kunnen helpen met het tekstuele onderdeel. De puzzeltocht hangt samen met verbeterde informatiebordjes en een plattegrond. Op deze informatiebordjes staat een QR-code. Willen bezoekers meer informatie over een dier, dan kunnen ze deze QR-code scannen met hun mobiel. Daarmee komen ze op een informatiepagina die op de site staat van het dierenpark. Op die pagina staat nog meer informatie over het dier, zijn er meerdere foto’s en video’s te zien en kan de bezoeker het geluid van het dier afspelen. Enkele puzzeldieren hebben een extra QR-code die leidt naar een puzzelvraag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geluid en video.

Dit project is uitgevoerd voor Dierenpark De Oliemeulen. Een gezellig en persoonlijk dierenpark in Tilburg. Zij hadden geen opdracht klaarliggen, maar uit een onderzoeksrapport bleek dat het park op een aantal punten kan verbeteren: Het thema jungle kan zichtbaarder worden. Bijvoorbeeld door dit toe te passen in de informatiebordjes. Het park maakt geen gebruik van storytelling. Er zijn geen tours en er mogen meer (educatieve) activiteiten komen voor kinderen. De website kan overzichtelijker; er is geen plattegrond en het is niet zichtbaar welke dieren zich in het park bevinden. Bij mijn eerste bezoek aan het park merkte ik zelf dat ik vooral een overzicht van het park miste. Met al die verbeterpunten in beeld en aanvullend onderzoek ontstond deze vraag: “Waaraan moet een transmediale ervaring voldoen om de fysieke beleving van Dierenpark De Oliemeulen te verbeteren met behulp van storytelling?”

Uit onderzoek blijkt dat spelenderwijs leren een positieve invloed heeft op kinderen. Mensen, vooral kinderen, leren ook sneller wanneer er gebruik wordt gemaakt van illustraties. Visuele versies van opdrachten slaan ook beter aan dan wanneer opdrachten veel tekst bevatten. Daarom is er bij dit project zoveel mogelijk gebruik gemaakt van illustraties.

Uit een afgenomen enquête bleek dat mensen het niet erg vinden om even hun mobiel te gebruiken in het park. Ze willen alleen niet de hele tijd hun telefoon in hun hand houden, ze komen immers om dieren te zien. Bij Dierenpark De Oliemeulen zijn ze van mening dat digitale elementen een toevoeging kunnen zijn voor het park, mits het leerzaam is en de ervaring van het fysieke park niet in de weg zit. Mensen moeten kunnen genieten van het in het echt zien van de dieren.

Toen de route getest werd, vond men het mobielgebruik binnen dit project een toevoeging omdat de puzzeldierpagina’s gebruikmaken van video en geluidsfragmenten. Een van de testers was een basisschooldocente met haar kinderen. Zij vindt de tocht geschikt als een leerzaam basisschooluitje.

Voor het dierenpark heeft dit project een enorme meerwaarde. De informatievoorziening is vernieuwd; zowel in het park als digitaal. Bezoekers hebben met de leerzame interactieve transmediale puzzeltocht een extra activiteit in het park, wat ervoor zorgt dat de bezoekerservaring verbeterd wordt en de aantrekkelijkheid van het park voor bepaalde doelgroepen vergroot wordt. Ook blijven de bezoekers langer in het park. Daarnaast bieden de onderdelen van het project meer overzicht voor de bezoekers, zodat van tevoren duidelijker is wat ze van het park kunnen verwachten.

Dit project zou nog uitgebreid kunnen worden. Tijdens het testen van de puzzelroute bleek dat sommige kinderen spinnen echt eng vinden. Daarom is de vogelspin uit de route gehaald. Maar natuurlijk zijn er ook kinderen die juist liefhebber zijn van dit soort dieren. Voor deze kanjers zou er een “Bikkelroute” ontwikkeld kunnen worden, waarbij ze spelenderwijs meer leren over dieren die de meeste mensen liever niet (in het echt) zien.

Mijn passie heeft altijd gelegen bij dieren. Tijdens mijn tijd als CMD-student ben ik erachter gekomen dat ik overbrengen van informatie op een visuele manier ook erg leuk vind. Ik ben graag bezig met tekenen, storytelling, fotografie en video editing. Ik kon mijn eigen interesses en de skills die ik als ontwerper heb ontwikkeld kwijt in dit project. Daarom past dit project zo goed bij mij als ontwerper.

De educatieve interactieve transmediale puzzeltocht is van deze tijd en maakt het park nog aantrekkelijker voor bezoekers. Het verbetert de ervaring van de bezoekers en heeft als effect dat ze langer in het park blijven. Daarnaast zorgen de toevoegingen in de informatievoorziening ervoor dat het park overzichtelijker is voor de bezoekers en is alle informatie, die op een aantrekkelijke manier wordt aangeboden, leerzaam voor kinderen. Door de totaalbeleving, en vooral ook het educatieve effect, is het voor gezinnen en bezoekersgroepen zoals basisscholen nu nog interessanter om het park te bezoeken. Daarom is dit project voor mij geslaagd!