By Pim Hillebrand

Dungeons and Dragons is al jaren de voorloper op het gebied van TTRPG's (table top role playing games). En in de afgelopen 40 jaar zijn er 5 edities en meer dan 300 boeken rondom het spel uitgekomen wat voor nieuwe spelers net zo intimiderend is als de monsters die je in het spel tegenkomt.   

Void | 2021 | Graduation Work

Dungeons and Dragons is al jaren een enorm populair spel en sinds het uitbrengen van de 5e editie in 2014 is het aantal spelers nog meer gegroeid. De makers uiten dat dit komt omdat de 5e editie de meest toegankelijke versie ooit is. Maar waar de makers zich focussen op het toegankelijker maken van het spel laten ze het leren van het spel links liggen. De "basic rules" tellen welgesteld meer woorden dan alle boeken in de Lord of the Rings trilogie. Voor aspirant dungeons and dragons spelers  is deze overvloed aan informatie een blokkade op de weg naar het spelen van Dungeons and Dragons. Vandaar dat mijn hoofdvraag luidt: "Hoe verlaag ik de drempel van het spelen van Dungeons and Dragons voor nieuwe spelers?".


DNDL2P (Dungeons and Dragons Learn to Play) is een app die door middel van interactieve verhalen nieuwe spelers de regels van Dungeons and Dragons leert. Door tutorial levels leren nieuwe spelers stap voor stap de essentieele regels van het spel. Deze tutorials zijn opgedeeld in verschillende onderwerpen zodat de speler niet wordt overrompeld met een overvloed aan informatie. De tutorials worden gegeven door middel van een interactief verhaal. Dit wordt verteld door een voiceover om zo de echte Dungeons and dragons ervaring nabootst. De digitale Dungeon Master of verteller leid je door het verhaal heen. De speler neemt de rol in van verschillende avonturiers en speelt door scenario's ontworpen om de speler bepaalde aspecten van het spel te leren.
Op deze manier wordt er direct context gegeven aan de regels zodat de speler in een echte Dungeons and Dragons sessie de scenario's kan herkennen. Door gebruik te maken van een digitale omgeving kan de nieuwe speler zonder andere spelers en dungeon masters het spel ontdekken. Ook geeft dit de mogelijkheid tot uitbreiding mochten er in de toekomst nieuwe regels, spreuken of andere elementen uit komen. Daarnaast maakt een digitale app met een zoekfunctie het opzoeken van specifieke regels een stuk sneller en makkelijker dan een traditioneel boek. Al deze aspecten bij elkaar maakt DNDL2P niet alleen een makkelijkere manier om het spel te leren maar ook een leukere manier. 

Probeer de app hier zelf -> DNDL2P

In recente jaren is er vanuit Dungeons and Dragons veel gedaan op het gebied van het digitaliseren van het spel in de vorm van digitale spelborden, Character sheets en boeken. DnDL2P is het begin van het vormen van de volgende digitale pilaar in de dungeons and dragons speelwereld. In de toekomst zie ik DNDL2P integreren met de website en app van DNDBeyond de officiële online hub van Dungeons and dragons. Samen met de al bestaande online character sheets en encyclopedie. DNDL2P is de eerste stap naar een platform waar niet alleen de meest ervaren speler maar ook degene die nog nooit hebben gespeeld kunnen vinden wat ze nodig hebben om van Dungeons and Dragons te kunnen genieten.