CONNECTIVE

Als je een dier zou kunnen kiezen, die jou het beste weerspiegeld. Welk dier zou dit dan zijn?

Een vraag die ik stelde aan mijn familie leden. Er werd hier goed over na gedacht en uiteindelijk kwamen er antwoorden zoals een wolf, een leeuw of een mier. Niemand die er voor een seconde aan dacht om een mens te kiezen. Dit terwijl een bioloog zou zeggen dat wij mensen, dieren zijn. Hoe komt het dan toch dat wij ons als mens van de dierensoort afzetten en hier een andere positionering in nemen?

Void | 2021 | Graduation Work

We leven in een wereld waar wij als mens ons boven de natuur hebben gezet. Aan de ene kant raken we steeds verder weg van de natuur doormiddel van technologie, maar aan de andere kant zijn we er ook steeds meer mee bezig door bijvoorbeeld bezig te zijn met klimaatverandering of dierenwelzijn. De meeste mensen die mij kennen zullen mij een gek kattenvrouwtje noemen. En waarom? Omdat ik mijn katten als mijn baby’s zie? Omdat ik voor mijn gevoel onvoorwaardelijke liefde voor ze heb dat ik zelf liever dood zou gaan dan hun. Voor mij was dit heel normaal en is dit ook de manier hoe ik opgegroeid ben. Maar is dit wel zo normaal of is wat ik niet normaal vind zoals bijvoorbeeld een hond buiten laten slapen of een cavia in een klein hokje heel de dag laten, normaal? Een ding is zeker en dat we op een planeet leven ongeacht over hoe iemand er over denkt. Hiervoor lijkt het mij dus belangrijk dat we gaan nadenken over de manier hoe we hier mee omgaan. Zo heeft dit geleid naar de volgende vraag:

"Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen bewust worden van de positie die ze aannemen tegen over dieren & anderen?"

Wat ik graag wil is dat de mens na gaat denken over de positie die hij neemt in deze wereld. Tegen over dieren maar ook tegenover zichzelf. Het doel is dan om mensen te triggeren om hun relaties te herdenken. Hierbij dan ook de rol in de wereld. Doormiddel van desk, field, artistic research en concepten creeren, testen en te hertesten zijn er verschillende experimenten uitgekomen. Met als doel het empathisch beleven van een dier zijn zintuigen. Om te ervaren hoe ze de wereld om zich heen zien. Het combineren van de gegevens heeft geleid tot het uiteindelijke concept.

“If there is any one secret of success, it lies in the ability to get the other person's point of view and see things from that person's angle as well as from your own.”
Henry Ford

CONNECTIVE is een interactieve audiovisuele installatie die je het perspectief biedt stil te staan en na te denken over je positie in deze wereld. Het empathisch ervaren hoe een ander leeft door jezelf te verplaatsen in die wereld.  

Vier werelden die geconnect zijn, maar toch totaal anders aanvoelen. Hierbij kan je je hoofd in een wereld steken van een ander. Het beeld, geluid, kleur, communicatie en de stand die je aanneemt. Het zijn allemaal factoren die je zullen laten ervaren hoe het is om in die wereld te zijn. Hierbij zullen twee werelden gebaseerd zijn op het ervaren van de wereld vanuit een ander perspectief. De andere twee werelden zijn gebaseerd op het communiceren met elkaar vanuit een ander perspectief.

Deze installatie creëert de mogelijkheid om bewust te worden van je omgeving en jezelf hierin. Bewust van het feit dat ‘’onze wereld’’ niet van ons is maar er meerdere op de wereld leven die het anders ervaren. Die misschien last hebben van het geluid wat voor ons normaal is of de kleuren die we gebruiken.