WikipedAI

Door Bart van Tuyn &Ruben Aarts

Creatieve AI tools doen meer en meer hun intrede in het werkveld. Met toepassingen zoals image/video upscaling, deepfakes, GAUgan & andere GANs om content mee te generen kan AI al van grote waarde zijn, maar wat weet de gemiddelde creatieveling hier momenteel al over? Niet veel, blijkt uit onderzoek. AI wordt ondanks de impact die het gaat hebben op het werkveld door ontwerpers vaak nog gezien als 'eng' & een ver van de bed show. Tijd om hier iets aan te veranderen met het online platform WikipedAI. 


Tech | 2020 | Graduation Work | Rubenaarts@hotmail.com & Bart@Bartvantuijn.nl | https://wikipedai.nl/ (om toegang te krijgen tot het platform log in met de volgende gegevens: Gebruikersnaam: User, Wachtwoord: cmd2020!)

In 2018 schreef het NEM (New European Media initiative) het volgende over de ontwikkelingen van AI tools voor het media landschap:

AI can improve media, but media should have the goal to help us improving the way we enjoy A.I.’

Deze uitspraak kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De doorbraak van AI based tools begon in 2017 met de face app. Niet veel later doken de ‘deepfakes’ op die voor een hoop commotie en vragen zorgden.   Hiermee kon een deep learning AI getraind worden om aan de hand van een dataset gezichten in een video te vervangen op een manier die moeilijk van echt te onderscheiden is. Sindsdien zijn er meer en meer ontwikkelingen op het gebied van creatieve AI geweest, waardoor dit vakgebied nu begint te verschuiven van een experimentele naar een commerciële fase.

Ondanks deze snelle ontwikkelingen wordt AI door veel ontwerpers vaak nog gezien als een ver van de bed show, iets wat ingewikkeld en ‘eng’ is in plaats van bruikbaar voor hun werkzaamheden. Als ze hiernaar gevraagd worden geven ze aan dat ze weten dat dit onderwerp belangrijk is en een grote impact op hun werkzaamheden gaat hebben de komende jaren, maar aan de andere kant moeten ze ook toegeven dat ze er vaak nog niet veel van weten. 

Om, zoals de quote van het NEM al aangeeft dat moet gebeuren,  dit gat in informatie te dichten en ontwerpers kennis te laten maken met de mogelijkheden van AI voor het creatieve werkveld is het online platform ‘WikipedAI’ ontwikkeld. Hier krijgt de geïnteresseerde ontwerper de mogelijkheid om verschillende beschikbare tools te verkennen en uit te proberen. De hiermee gemaakte werken kunnen vervolgens online gedeeld worden met andere geïnteresseerden om bij te dragen aan een proces van peer learning. Bovendien is hier ook een course te vinden die het ingewikkelde sci-fi imago van het onderwerp probeert terug te brengen tot behapbare informatie die relevant is voor de ontwerper.

Ondanks dat dit concept oorspronkelijk gericht was op ontwerper, bleek het tijdens de gesprekken en user tests van waarde voor zowel de oorspronkelijke professionele doelgroep als studenten die de ambitie hebben om meer te leren over dit onderwerp. Zo hebben verschillende onderwijsinstellingen al hun interesse voor een realisatie van het concept uitgesproken & is het onderdeel met de tools zelfs al gebruikt in de lessen ‘future technologies’ van Fontys.