Living Apart Together

By Sjariefa Ngoesmin

Ouder worden doen we allen op ons eigen tempo. Ouderen hebben hierdoor vaak niet dezelfde gezondheidskwesties als hun partner. De relatie van deze ouderen wordt verstoord als de zieke partner in het verzorgingstehuis wordt opgenomen. Het gemis is nauwelijks te verzachten. 

Met de Living Apart Together wordt er een mogelijkheid aangeboden om in deze nieuwe leefsituatie toch samen te zijn. 

Human | Storytelling | 2020 | Graduation Work

Een val van de trap, verergerde ouderdomsklachten of in quarantaine door COVID-19 zijn allemaal oorzaken waardoor oudere echtparen voor een kortdurende periode noodgedwongen uit elkaar moeten en gescheiden van elkaar leven. De zieke partner zal in het verzorgingstehuis of een ziekenhuis verzorgd worden, terwijl de gezonde partner alleen thuis blijft wonen.


Wanneer een echtpaar al heel lang samen is dan zijn bepaald gewoontes en taken gesleten in de dagelijks routine. Als een partner wegvalt, is het lastig om opeens alles alleen te doen. Als de oude routines of taken niet afgerond of gedaan worden, kan de gezonde partner mentale en fysieke klachten krijgen. Hij of zij kan een verminderde eetlust krijgen, zich eenzaam voelen of niet lekker in zijn of haar vel zitten. Terwijl de zieke partner zich langzaamaan aansterkt om weer naar huis te mogen, brokkelt de structuur en gezondheid van de partner thuis af.


Met de Living Apart Together ofwel LAT, blijven de ouderen van een afstand met elkaar in verbinding door het versturen en ontvangen van spraakberichten. Op deze manier blijft de aanwezigheid van de zieke partner bestaande in het huis.


De zieke partner in het verzorgingstehuis kan met een druk op de knop via de LAT audioberichten achterlaten voor hun partner thuis. Deze berichten zijn de volgende dag tijdens een zelfgekozen routine te beluisteren bij de gezonde partner thuis. Dit is mogelijk doordat het via een lokale internetverbinding wordt verstuurd en door middel van een tijdslot pas de volgende dag beschikbaar wordt gemaakt. De interface van LAT is volledig ingericht op de interactie met ouderen. In het huis bestaat de LAT uit een bewegingssensor en een LAT speaker. De bewegingssensor wordt geplaatst in de looproute naar de gewenste routine. (Bijvoorbeeld aan de bedrand, in de deuropening of in de gang). Als de bewegingssensor beweging detecteert in de ingestelde tijdsframe dan stuurt deze een sein naar de LAT speaker. Er wordt dan een bijpassende ambiance afgespeeld om de partner te enthousiasmeren voor de routine. Als de partner klaar is voor het routine, dan kan de partner met een simpele druk op de knop de audioberichten beluisteren die de zieke partner heeft achtergelaten.


Door het gebruik van een vertraging van een dag in de spraakberichten, kijkt de partner steeds uit naar de volgende dag om de berichten te luisteren en wordt er dagelijks uitgekeken naar een bezoek naar de zieke partner.

De gezonde partner kan op deze manier met behulp van de LAT toch nog samen de vertrouwde routine doorlopen. Daarbij krijgt hij of zij toch de nodige aandacht die weleens vergeten wordt door velen, terwijl deze oudere het ook hard nodig heeft. 


Ervaar de LAT zelf via onderstaande link!


https://customerjourneysjariefa.firebaseapp.com