Fixation with Computed Tomography

By Katie Verschueren

Op de afdeling radiologie in het Erasmus MC wordt gebruikt gemaakt van Computed Tomography (CT). In een CT-onderzoek wordt een driedimensionaal beeld van een lichaamsdeel gemaakt waardoor eventuele afwijkingen in kaart worden gebracht. Het is belangrijk dat de patiënt gedurende het onderzoek stil blijft liggen anders kunnen er artefacten (bewegingen) in het beeld ontstaan. 

Human | 2020 | Graduation Work | katie.verschueren@gmail.com

Wanneer de patiënt niet kan of wil stilliggen wordt er gebruik gemaakt van een fixatieband. Daarnaast wordt de fixatieband ook gebruikt ter ondersteuning van patiënten. Het probleem met de huidige fixatieband is dat deze vies wordt door lichaamsvloeistoffen (bloed en urine) en niet op de juiste manier gereinigd kan worden. 

Het gehele proces rondom deze fixatieband is in kaart gebracht waaruit is gebleken dat angst een grote rol speelt binnen de CT-unit. De volgende onderzoeksvraag is opgesteld: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat klinisch-patiënten, binnen een CT-unit, een ontspannen en hygiënische ervaring hebben?’’

Fixatiemiddelen moeten de nauwkeurigheid en kwaliteit van het onderzoek vergroten. Fixatie dient voor radiodiagnostisch laboranten als een hulpmiddel om tot juiste medische beeldvorming te komen. Tegelijkertijd ervaart de patiënt verlies van controle, wat resulteert in angst. Ondanks deze angst is het noodzakelijk dat fixatie in de medische beeldvorming wordt toegepast omdat het een sleutelrol speelt in het behandelproces. Het ondersteunt de primaire functie van radiologie, namelijk: het verwerven van beelden die leiden tot een zelfverzekerde diagnose- en behandelplan. 

De fixatieband kan niet uit het proces verwijderd worden maar het proces rondom deze fixatieband kan wel verbeterd worden. Radiodiagnostisch laboranten werken onder een enorme werkdruk door toenemende vraag, krimpende budgetten en personeelstekorten. Op dit moment kan het in drukke periodes voorkomen dat er geen fixatiebanden beschikbaar zijn. Dit zorgt voor een verminderde workflow en stress bij laboranten. Patiënten zijn intuïtief genoeg om deze stress waar te nemen en hierdoor kunnen eigen angsten versterkt of aangewakkerd worden. 

Door het herontwerpen van de fixatieband worden deze situaties vermeden. De herontworpen fixatieband is gemaakt van PVC gecoat polyesterweefsel, wat gereinigd kan worden met verschillende desinfecterende middelen. De gelijmde randen zorgen voor een nette afwerking en bedekken de naden. De klem zorgt er met zijn tanden voor dat de fixatieband wordt vastgezet. Alle onderdelen zijn Selective Laser Sintering (SLS) 3D-geprint uit nylon PA11. Er is gekozen voor nylon PA11 omdat dit een duurzaam, sterk, flexibel en huidvriendelijk materiaal is. Daarnaast is het bestand tegen chemische middelen en wordt het vaak gebruikt in medische toepassingen. 

Geconcludeerd kan worden het fixeren van patiënten niet uit het behandelproces verwijderd kan worden. Het is eenmaal een belangrijk en noodzakelijk onderdeel om tot een juiste diagnose te komen. Wel zorgt de herontworpen fixatieband voor een effectievere workflow waardoor angst en stress bij zowel patiënt als radiodiagnostisch laborant vermeden zal worden. De fixatieband zal komende periode in gebruik genomen worden in een van de CT-units van het Erasmus MC om te testen of dat het product in de praktijk ook werkt.