Doen Durf Groen

By Sanne van Deijl

Tilburg is versteend. Zo versteend dat het gevolgen heeft zoals extreme hitte, wateroverlast en geluidsoverlast in onze leefomgeving. De gemeente Tilburg zet zich in om dit te veranderen. Alleen wat kunnen wij als Tilburgers hier zelf aan doen?  Want voor een grootdeel zijn het onze tuinen en dakterrassen die bijdrage aan deze gevolgen. 

Human | 2020 | Graduation Work | sannevandeijl.nl

We associëren groen in de stad met het park of het wandelbos en niet met onze tuinen. Het is van belang om eerst op een speelse laagdrempelige manier weer vertrouwd te raken met ‘groen’ in onze eigen leefomgeving. Dit is nodig voordat we massaal onze tuinen zullen gaan aanpassen.  In mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat juist dat ‘gewoon’ beginnen zo belangrijk is. Aangezien het vaak lastig is om te beginnen, laten we dan het begin leuk maken.

 

Zelf ben ik begonnen met een poging tot vergroening op het dakterras en in de gevel van mijn studentenhuis. Het was een uitdaging. Mijn huisbazin zag het allemaal niet zo zitten: “Want wie gaat het onderhouden als jij weg bent?” Op zich een terechte maar frustrerende vraag. Frustrerend want het lijkt voor mij niet meer dan een zaadje planten om een begin te maken aan een groene leefomgeving.

 

Inzichten van mijn onderzoek hebben geleid tot een nieuwe ontwerpvraag: ‘Hoe kan ik studenten stimuleren om hun leefomgeving te vergroenen zodat ze een bijdrage leveren aan een klimaatbestendiger Tilburg nu en in de toekomst?’

 

Ik ben me gaan focussen op studentenhuizen in Tilburg. De tuinen van studentenhuizen zijn vaak versteend. En er is een interessante uitdaging namelijk het vergroenen binnen eventuele beperkingen die opgelegd worden van bovenaf (lees mogelijkheden om grenzen te verleggen). Daarnaast wist ik welke obstakels er zijn in deze omgeving en heb ik kunnen testen met studenten in deze omgeving.

 

Het boek ‘Doen Durf Groen’ nodigt studenten uit om zichzelf of anderen uit te dagen om te experimenteren met groen in hun leefomgeving. De uitdagingen in het boek zijn opgesteld aan de hand van de stappen die je doorloopt tijdens een gedragsverandering. Daarnaast nodigt het boek en het Instagramaccount (@doendurfgroen) uit om vooral te laten zien dat jij de uitdaging aan durft te gaan. Dat delen is belangrijk want zo kunnen ze impact hebben op hun directe omgeving.

 

Als kritische maker ben ik vaak opzoek naar een speelse vormen die een actueel vraagstuk aankaarten wat kan leiden tot interactie. Voor de vormgeving is gekozen voor speelse en ‘quick and dirty’ uitwerking aangezien dat precies de twee thema’s zijn die centraal staan in het ‘Doen Durf Groen’ project.