DOEN!

Door Floortje van Waterschoot


Duurzaamheid. Een term die je vaak hoort de afgelopen jaren, mede dankzij de energietransitie waarbij Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. Om dit voor mekaar te krijgen wil de gemeente Oosterhout samen met de inwoners ervoor zorgen dat gebouwen minder CO2 uitstoten. Hiervoor moet dus minder energie worden verbruikt. Daarom ben ik gaan onderzoeken hoe je de inwoners van Oosterhout zo ver krijgt om hun woning energiezuiniger te maken. Het probleem is dat veel mensen hun woning verduurzamen associeren met dure aanpassingen zoals zonnepanelen en isolatie. De gemeente laat aan de inwoners weten dat er subsidies en leningen zijn, maar uit onderzoek blijkt dat de inwoners het dan nog te duur vinden. Maar energiezuiniger leven hoeft niet duur te zijn. 

De vraag is dus hoe worden inwoners geïnformeerd over goedkope aanpassingen en worden ze aangemoedigd om ook echt energiezuiniger te gaan leven?

STORY | 2020 | graduation work | fvanwaterschoot@icloud.com

De gemeente Oosterhout wil dus dat inwoners hun woning verduurzamen. Uit mijn onderzoek blijkt dat een grote groep echter niet de middelen heeft om hele dure aanpassingen te doen. Of omdat ze gewoonweg het geld er niet aan uit willen geven. Maar er wordt wel aangegeven dat ze graag energiezuiniger willen leven, mits ze hier geld mee besparen. Aan de andere kant zijn de mensen nog vrij laks en hebben nog niet de motivatie om er iets mee te doen omdat er niet meteen iets tegenover staat. Hieruit is de app DOEN! ontstaan en de bijbehorende welkomstgift. Want zonder mensen te motiveren gaan ze ook niets doen.. 

Om mensen te motiveren worden er welkomstgiften verspreid in de gemeente Oosterhout, hierin zit een kleinigheidje waarmee de inwoners al kunnen beginnen met besparen, denk aan een stekkerdoos met schakelaar of een bewegingssensor. Naast de welkomstgift zit een verwijzing naar de app en een persoonlijke code waarmee je je kan aanmelden in.

De app is gecreëerd om mensen te motiveren hun woning te verduurzamen. Dit wordt gedaan door mensen tips te geven over goedkope aanpassingen en daarnaast is er een puntensysteem. De reden voor het puntensysteem is dat mensen ook op kortere termijn iets hebben aan hun goede spaargedrag. Het bespaarde bedrag merk je pas na een jaar bij de jaarlijkse energierekening. Om mensen dus een extra steuntje in de rug te geven kunnen ze punten sparen voor leuke (duurzame) kortingen of bijvoorbeeld een dinerbon. 
Om mensen buiten de cijfers te laten ervaren dat ze aan het besparen zijn, is er een interactieve homepage. Hiervoor dient het lampje, heb je namelijk nog amper iets bespaard dan is je lampje zo goed als uit. Zodra je meer bespaart zal het lampje steeds feller gaan branden en zal je home page dus ook lichter worden. Wanneer je de app langere tijd niet gebruikt en dus ook minder bespaar tips leest zal je lampje uiteindelijk weer uitgaan. Dit lampje is dus een extra motivatie om de app te gebruiken en op de hoogte te blijven van de nieuwste bespaar tips.

Je woning verduurzamen hoeft dus niet duur te zijn, ook op een goedkope manier kan je je woning energiezuiniger maken. Je bent dan niet alleen goed bezig voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee.

Link naar app: https://xd.adobe.com/view/072fbd23-c04b-48e9-a683-0cb9f4567576-527c/?fullscreen of scan de QR code onderaan de pagina.