DOEN!

Door Floortje van Waterschoot

Verduurzamen, een begrip wat je vaak hoort. Iets waarvan we allemaal weten dat we het moeten doen, maar ook iets waarvan we vinden dat het te duur is. Met de app DOEN! is deze gedachte verleden tijd en kan jij beginnen met verduurzamen en ook nog eens geld besparen. En om jezelf warm te houden en energie bij jezelf op te wekken, kan je een van de oefeningen doen die je in de app vindt.

STORY | 2020 | graduation work | fvanwaterschoot@icloud.com

CO2 uitstoot is een van de grootste milieuproblemen van dit moment. Daarom heeft Europa bepaalde doelstellingen gesteld om dit te reduceren. Het doel is om in 2030 de CO2 uitstoot in Nederland voor de helft te verminderen, in 2050 is het doel zelfs CO2 neutraal. Vanuit deze doelstelling is de gemeente Oosterhout druk bezig om dit te realiseren en hebben mij gevraagd om een oplossing te bedenken om ook hun inwoners mee te laten helpen om dit doel te behalen.. Dit kunnen ze namelijk niet alles en moeten ze samen doen. Maar hoe spoor je mensen in de gemeente aan om hun woning duurzamer te maken? Daaruit is de app DOEN! ontstaan, een app waarmee mensen tips krijgen om op een goedkope makkelijke manier te verduurzamen en daarnaast geld te besparen.


De bekendste duurzame oplossingen die er zijn voor je woning zijn; zonnepanelen, goed isoleren, warmtepompen of HR++ glas. Het probleem hierin is dat dit stuk voor stuk dure aanpassingen zijn die niet iedereen zich kan veroorloven. Hierdoor lijkt het alsof een energiezuinige woning alleen maar voor de “rijke” is weggelegd. De vraag is dus hoe inwoners die niet de financiële middelen hebben toch hun woning energiezuiniger kunnen maken en daarmee ook nog eens geld besparen.


Hieruit is het concept DOEN! ontstaan, want zonder dat we iets gaan doen gaat er ook niks gebeuren. Het concept komt met een app "DOEN!" die mensen kunnen downloaden op hun telefoon. Deze app moet ervoor zorgen dat mensen motivatie krijgen om hun woning te verduurzamen en dit ook leuk gaan vinden om te doen. Een belangrijk aspect is dat mensen een andere mindset gaan creëren en bewust worden waarom het belangrijk is om te verduurzamen. Door middel van deze app wil ik dit laagdrempelig en leuk maken en laten zien dat het niet veel moeite hoeft te kosten om kleine stappen te zetten richting een duurzamere woning. 


In de app krijgen mensen tips waarmee ze hun woning kunnen verduurzamen. Dit zijn niet de standaard tips zoals neem zonnepanelen of een andere dure aanpassing, maar dit zijn makkelijke en goedkope tips. Hierdoor kunnen mensen die niet de financiële middelen hebben ook beginnen met hun woning te verduurzamen. Want ook met kleine stappen help jij mee aan een beter milieu. Met deze tips kan je weer punten sparen. Door middel van dit punten systeem worden mensen ook nog eens extra gemotiveerd om deze app te gebruiken. Ze kunnen namelijk sparen voor een diner bon (eerst eten zeggen ze in Oosterhout), maar ook voor kortingen op nieuwe duurzame producten. Producten die je normaal niet zo snel aan zou schaffen omdat deze nou eenmaal prijzig zijn.


Naast de vele tips die er op de app komen te staan, is er ook de mogelijkheid om punten te verdienen door te sporten. Deze functie zit in de app om mensen lekker op te warmen en bezig te houden. Er zijn standaard oefeningen te vinden, maar ook oefeningen die je kan doen tijdens het tv-kijken, sporten of de was ophangen. Daarnaast kunnen mensen geld besparen door bijvoorbeeld in plaats van 30 minuten te douchen, 25 minuten te sporten en daarna 5 minuten douchen. 


Om de inwoners van Oosterhout op weg te helpen wanneer zij in een nieuwe woning intrekken, krijgen ze vanuit de gemeente een welkomstpakket. In dit pakket zit een kleinigheidje (denk aan een bewegingssensor voor licht of een stekkerdoos met een schakelaar) en een aantal kortingsbonnen voor duurzame producten, zodat ze meteen kunnen beginnen met sparen. Dit is een manier voor de gemeente om te laten zien dat zij de inwoners willen steunen hiermee te beginnen en graag samenwerken. Samen bereiken we namelijk meer dan alleen.


En zonder dat we iets gaan DOEN! gebeurt er niks, maar kan je ook geen geld besparen.


Scan onder aan de pagina de QR code of ga naar https://xd.adobe.com/view/e6e46067-2a90-43b9-78e8-3a32d553152e-90d5/?fullscreen voor het prototype.