Capital AMP

By Stefan Steur

Startende artiesten hebben vaak een vorm van coaching nodig om de juiste muziek te produceren. Met een beetje geluk zit je al bij een label en verwacht je begeleiding van hen. Maar wat nou als dit label te weinig tijd heeft om je hierbij te helpen? Dit zorgt voor de volgende hoofdvraag:
Hoe kan ik ervoor zorgen dat muzikanten de juiste ondersteuning ontvangen om hun succes te behalen in hun muziekcarrière?


Het antwoord op deze vraag is het platform Capital AMP. Muzieklabels kunnen zich aanmelden op dit platform om zo hun artiesten te begeleiden zonder dat ze hier zelf veel tijd aan hoeven te besteden. De artiesten helpen hier namelijk elkaar. Door het intuïtieve systeem kunnen artiesten van hetzelfde label elkaar helpen om betere muziek te produceren, contact met elkaar zoeken voor collaboraties en kunnen ze de strijd aan gaan om de beste feedback gevende artiest te zijn van het label!

Het project is te vinden op https://frequency-7d98d.web.app/login

Dit project is uitgevoerd en gerealiseerd bij het label Frequency gevestigd in Amsterdam.

TECH | 2020 | Graduation Work

Voor startende artiesten kan het handig zijn om extra begeleiding te krijgen bij het maken van muziek. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van hun muziek omhoog gaat. Tips geven, meningen en één-op-één begeleiding zijn punten die hierbij erg belangrijk zijn. Als een artiest al bij een label zit is het niet gegarandeerd dat deze je kan helpen met deze punten. Het kost voor een label veel tijd om dit bij elke artiest te doen. Vooral voor relatief kleine labels is dit een probleem. Bedenk dat een label 3 werknemers heeft waarvan er 2 échte kennis hebben over produceren én dat hetzelfde label meer dan 300 artiesten in hun catalogus heeft staan. Het is voor zo’n label onmogelijk om al deze 300 artiesten goed te begeleiden én daarnaast nog tijd te hebben voor andere zaken die spelen binnen zo’n bedrijf. Het bedrijf wat ik je zojuist beschreven heb is het label Frequency. Zij hebben mij de kans gegeven om dit probleem op te lossen met verschillende nationale en internationale artiesten.

Hoe zorg je dat deze artiesten alsnog begeleiding kunnen krijgen binnen het label. Er is onderzoek gedaan naar wat deze artiesten nodig hebben en hoe ze dit momenteel oplossen. Maar ook naar wat hun huidige patronen zijn en hoe ze te werk gaan binnen het bedrijf. Wat kan er beter bedrijfsmatig? Waar zijn er onduidelijkheden? Hoe motiveer je artiesten? Al deze vragen worden beantwoorden in de exploratie.

Omdat de hulp voor artiesten rondom het produceren van de muziek ligt, is hierop de verdere focus van het project gelegd. De uitgevoerde visie is dat artiesten elkaar helpen in een platform speciaal gemaakt voor het desbetreffende label: ‘Het platform voor artiesten door artiesten.’.

Hieruit is het platform Capital AMP gebloeid. Artiesten kunnen makkelijk een stukje van hun gemaakte demo toevoegen met het juiste genre en een korte inleidende tekst. Mocht er door de gekregen feedback nieuwe iteraties tot stand zijn gekomen, dan kan er gemakkelijk een nieuwe versie toegevoegd wordt bij de demo. In dit platform heb zijn er meer dan 300 artiesten die allemaal hun eigen stijl muziek hebben. Hier komt het gekozen genre bij te pas. De artiesten krijgen alleen demo’s te zien van andere artiesten die passen bij hun stijl omdat deze de beste feedback kunnen geven hierop.

Door veel prototypes te testen met de artiesten is er een intuïtief multi-step feedbackformulier opgesteld. Artiesten worden begeleid in het maken van kwalitatieve feedback zonder dat het te veel moeite kost. De feedback wordt alleen opgestuurd naar de desbetreffende artiest die hier inzicht in krijgt. Heb jij nou als feedback gevende de artiest zo goed geholpen dat hij hier écht wat mee kan? Dan krijg je punten, hoe meer punten hoe hoger je komt in de ranklijst.
Wordt jij die artiest die de beste feedback geeft van het hele label?