Content Management System BlendIt

Door Anne Noteboom

Ervaar het CMS op www.cocktailbar-caipiroska.nl/cms met de code 12345.

Een website kan een belangrijke, directe of indirecte bron van inkomen zijn. Een CMS is daarin onmisbaar. Het zorgt ervoor dat website-eigenaars hun website kunnen blijven optimaliseren. Het probleem is alleen dat veel CMS’s niet afgestemd zijn op de gebruiker. Ze zijn meer gericht op het maken van zoveel mogelijk functies. Dit zorgt ervoor dat veel gebruikers verdwalen in het bos van plug-ins, informatie, instellingen en functies.

De vraag is dus: Hoe kan de huidige ervaring van het onderhouden van een website in een CMS voor ondernemers verbeterd worden, zodat een website maximaal kan worden geoptimaliseerd?

Tech | 2020 | Graduation Work | annenootje@live.nl

De doelgroep zijn ondernemers van wie de website als acquisitiedoel dient. Een reden hiervoor is omdat hier een kans ligt: dit soort websites hebben heel veel aan SEO. Zoekt iemand in Google: ‘schilder rotterdam’, dan wil je als schilder in Rotterdam bovenaan komen. Door websitebeheerders te motiveren om zijn CMS goed bij te houden en rekening met SEO te houden, kan dit in het voordeel van de ranking zijn.

Om de gebruiker te helpen zijn website zo goed mogelijk te optimaliseren, worden er aanbevelingen gegenereerd. Google heeft een geweldige tool gebouwd om inzicht te krijgen in een website: Google Analytics. Maar om dit programma compleet te begrijpen en om waardevolle informatie eruit te halen, is veel tijd en kennis nodig. Daarom worden de data uit dit programma gehaald en omgezet naar begrijpelijke tekst.

De gebruiker kan de inhoud zijn website dynamisch kan bewerken. Zo ontstaat er een overzichtelijke interface. De inhoud van de website wordt als het ware in stukjes opgedeeld: werknemers, contactgegevens, vacatures enz. Alleen de noodzakelijke onderdelen worden hierin geladen.


In plaats van dat de website afhankelijk is van het CMS, is het CMS nu afhankelijk van de website. Hierdoor voelt het als een persoonlijke ervaring. Daarom is het CMS op maat gemaakt: per gebruiker is het CMS in gebruik hetzelfde, maar qua styling aangepast aan de verbonden website.