bgimage

Totem

Totem
Een interactieve installatie die middels een camerasysteem de interactie tussen mensen vastlegd en vertaald naar een uniek symbool. Dit symbool wordt door slim gebruik van pompjes en motoren op een canvas gedruppeld.

Ontwerper
Rogér Verscheijden
roger@verscheijden.nl

Stage
Edhv, Eindhoven

Minor
Visualizing Information
Avans Hogeschool, Breda

Afstudeerverslag
Totem gevoelsnotulen. Het onderzoek voorafgaand aan het concept "Totem" heeft de weg van informatie gevolgd vanuit de interactie, langs het geheugen tot aan het herinneren. Op basis van bestaande manieren van herinneren, en herinneringen bewaren, is er een concept gevormd dat een subjectieve herinnering naar de objectieve wereld kan verplaatsen. Dit heeft geresulteerd in de interactieve installatie die hier aan de rechterzijde beschreven staat.

Totem, gevoelsnotulen, subjectieve, herinneringen, communicatie, interactie, gesprek, Verscheijden, Roger, CMD, Rogér, symbool


Meer informatie:
Iedere dag gaan wij een interactie aan met mensen binnen onze omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wekelijkse vergadering of contact met vrienden en collega`s. Deze interactie speelt een grote rol in de keuzes die wij als mens binnen ons leven maken, maar wordt echter nergens vastgelegd of gedocumenteerd. Het zou fijn zijn als men na een tijd de interactie direct op kon pakken waar het de vorige keer gebleven was, en zich alle nuances hieruit direct kon herinneren.

Helaas is dit vaak moeilijk. Naar mijn mening is er behoefte aan een hulpmiddel dat de herinnering kan sturen en de subjectiviteit van een gesprek vastlegt. Een soort notulen op subjectief niveau; gevoelsnotulen. Zou het mogelijk zijn om omgevingsomstandigheden, lichaamstaal, intonatie, geluid en "vangen" en deze op een later moment weer vrij te laten?

Het antwoord hierop wordt gepresenteerd in de vorm van "Totem". Een installatie die doormiddel van een camera & microfoonsysteem de interactie tussen mensen vastlegt en vervolgens met een stuk programmatuur vertaald naar een relevant en uniek symbool. Dit symbool wordt door slim gebruik van pompjes en motoren op een canvas gedruppeld. Het is een tastbare vertegenwoordiging van de interactie gebaseerd op de participatie van betreffende personen. Ieders aandeel binnen het gesprek wordt vertegenwoordig binnen het symbool door een uniek gebruik van vormen, kleuren en patronen. De persoonlijke verbintenis met het symbool en haar kenmerken dient op een later moment als een geheugensteun die doet terugdenken aan het moment waarop het symbool gecreëerd werd. En hiermee dus ook de interactie, die gelijktijdig plaatsvond.

Op deze manier wordt de genoemde interactie niet alleen inzichtelijk voor alle deelnemende personen, maar biedt het ook een groter participatieplatform waarop een discussie gebaseerd kan worden. Een toekomstige, meer uitgewerkte, versie van dit concept kan gebruikt worden bij o.a.; vergaderingen, brainstormsessies of helpen bij het interacteren met mensen die een communicatieve beperking hebben.
 

Totem gevoelsnotulen from Roger Verscheijden on Vimeo.