bgimage

Staircase


Afstudeerproject
Het maken van een webapplicatie voor coassistenten en een CMS waar medisch specialisten casussen kunnen beheren.

Frontend - Backend

Ontwerpers
Collin Remst
http://www.collinremst.com

Michiel van Roon
http://www.michielontwerpt.nl

Stage
Collin
Communicatie Team,
's Hertogenbosch

Michiel
De Pannekoek en De Kale,
Rotterdam

Minor
Collin
Marketingcommunicatie,
Avans Hogeschool,
's Hertogenbosch

Michiel
Visualizing Information,
Avans Hogeschool,
Breda

Afstudeerverslag
Staircase: Leren klinisch redeneren

staircase ziekenhuis elisabeth klinisch redeneren collin michiel webapplicatie website php javascript

Betere medische zorg

Goede medische zorg vereist goede artsen. Coassistenten die praktijkervaring opdoen in een ziekenhuis moeten daarom goed getraind worden tijdens hun co-schappen. 
Om deze studenten te helpen het zogenaamde klinisch redeneren onder de knie te krijgen hebben wij een webapplicatie ontwikkeld. Dit instrument is een abstracte simulatie waarin de gebruiker kennis maakt met een virtuele patiënt en zijn of haar klachten. Door vragen te stellen, lichamelijk onderzoek te verrichten en aanvullend onderzoek aan te vragen kan de coassistent informatie vergaren over de klachten en zo ziektebeelden bevestigen dan wel uitsluiten. 

Gebrekkige beoordeling

Natuurlijk leren geneeskundestudenten nu ook klinisch redeneren. Bij het St. Elisabeth Ziekenhuis wordt deze vaardigheid echter beoordeeld op basis van wat de beoordelaar in de praktijk heeft opgevangen van de desbetreffende coassistent. Dit probleem pakt Staircase aan. De uitslag van het doorlopen van casussen wordt gebruikt als praatpapier tijdens beoordelingen. Op deze manier is de beoordeling objectiever en gebaseerd op een beter fundament.

Frontend

DossiersIn de 'voorkant' van Staircase maken coassistenten kennis met patiënten en hun klachten. Ze gebruiken hun medische kennis om relevante vragen te stellen aan de patiënt, voeren lichamelijk onderzoek uit een vragen aanvullend onderzoek aan zoals ECG’s, bloedonderzoek en CT-scans. Na elk onderdeel gebruiken de coassistenten de nieuwe informatie in hun diagnoses. Ze stuiten op nieuwe ziektebeelden, bevestigen ziektebeelden die in eerdere fases hadden geconstateerd of sluiten ze juist uit. Aan het einde van de casus worden al hun beslissingen en ingevoerde diagnoses samengevoegd in een dossier. Deze wordt vervolgens meegenomen naar toekomstige beoordelingen.

Hiernaast een foto van deze afgedrukte dossiers. 

 

Backend

De inhoud van de casussen wordt verzorgd door medisch specialisten. In de 'achterkant' kunnen zij de casussen beheren. Ze voeren per casus in met welke patiënt de coassistenten te maken heeft en wat voor klachten deze patiënt heeft. Bovendien voeren ze alle onderzoeken (vragen, lichamelijke onderzoeken en aanvullend onderzoek) in met bijbehorende resultaten.