bgimage

Mysteries der Mythen

 

Afstudeerproject

Een animatie waarbij het mythisch denken in uitvoering wordt gebracht.

 

Ontwerper

Maikel van Bavel

Geïnteresseerd in conceptontwikkeling, imagineering, storytelling en vormgeving

http://maikelvanbavel.wordpress.com/home/

 

Verdiepingsminor

Multimediale Vormgeving, Avans Hogeschool Breda

 

Stage

Attacom jongerencommunicatie, Tilburg

 

Minor

Immersive Stories, Avans Hogeschool Breda

 

Afstudeerverslag

Mysteries der Mythen

mythe, mythen, mythische waarde, moderne mythen, faalangst, angst, animatie

Tegenwoordig worden mythen gezien als verzonnen of fictieve verhalen. Maar mythen zijn veel meer dan alleen een verhaal. Het zijn traditionele verhalen die vaak over daden van goden, halfgoden of goddelijke voorouders gaan. Maar dit is nog maar de bovenste laag van de mythe.

Wanneer je ze verder gaat analyseren, zul je zien dat ze de diepe waarheid vertellen over het menselijk bestaan. Iedere mythe of legende heeft haar oorsprong in normaal menselijk gedrag. De verhalen zijn gebaseerd op onze eigen drang naar ontwikkeling en groei. En omdat we dat gedrag niet altijd goed kunnen uitleggen, gebruiken we verhalen om onze ideeën en concepten uit te leggen aan een ander. En dat alles in een symbolische vorm.

Stel dat een mythe gaat over het vangen, bedwingen en temmen van een wild dier. Het is vrij eenvoudig dat droombeeld te duiden: het gaat hier om het leren beheersen van de eigen dierlijke krachten.

 

Ik ervoor gekozen om een animatie te maken over faalangst, iets wat voor mij persoonlijk ook heel erg speelt. Hierin speelt het mythisch denken SLECHTS EEN ROL. Hierdoor zal meer de toepassing getoond worden van het mythisch denken, dan het mythisch denken op zich. Alles wat in de animatie gebeurd, is gevormd in een symbolische vorm. Het is een animatie die de held uit mythen koppelt aan de hedendaagse held. De doelgroep moet het avontuur van de held als een reflectie gaan zien op henzelf.