bgimage

LEGO

Afstudeerproject
Het ontstaan van een website begint vrijwel altijd met een goed interactieontwerp. Bij het maken van een interactieontwerp wordt nagedacht over welke doelen een website moet behalen en hoe men dit het beste kan bewerkstelligen. Deze worden uitgetekend en beschreven in wireframes.

80% van de elementen uit een interactieontwerp is hetzelfde. Toch wordt elk ontwerp opnieuw gemaakt.

LEGO bevat de 80% standaard elementen van een website en maakt het mogelijk snel en gericht een interactie én functioneel ontwerp op te zetten.

Ontwerper
Bart van Woensel
<interesses> 
www.bartvanwoensel.nl

Stage
Colours
Den-Bosch

Minor
Learning Experience Design
Avans Hogeschool Breda

Afstudeerverslag
LEGO. Modulair werken binnen een internetbureau

volgt

Projectomschrijving
Binnen internet bureau Colours te 's-Hertogenbosch ligt de basis van een nieuw te maken website altijd bij een goed en degelijk interactieontwerp. In het interactieontwerp is nagedacht over de doelen die de website moet bewerkstelligen en hoe de gebruiker het makkelijkste tot de informatie komt die hij of zij nodig heeft. Bij de oplevering van een interactieontwerp wordt er vanuit gegaan dat er een interactieve wireframe (clickdemo) en een document met beschreven interactiemogelijkheden kan worden overhandigd aan de opdrachtgever en developers. 

In een interactieontwerp wordt voor elke opdracht opnieuw bedacht en ontworpen. Dit terwijl ruim tachtig procent van de elementen in een interactieontwerp hetzelfde zijn over meerdere websites. Met de opzet van LEGO is onderzocht of het mogelijk is een standaard componenten box te creëren, die het mogelijk maakt snel en gericht een interactieontwerp op te zetten. 

Gaandeweg het proces werd duidelijk dat LEGO pas een succes kan worden als er behalve interactieontwerpers, ook functioneel ontwerpers bij betrokken zouden worden.

Door de functionele beschrijvingen te verwerken in de standaardcomponenten moet het mogelijk worden om volgens een simpel proces behalve een interactie óók een functioneel ontwerp op te zetten.

LEGO
Wie heeft er vroeger niet als kind mee gespeeld? In een grote bak of op de grond zoeken naar dat ene juiste blokje om tot het ultieme bouwsel te komen. Hoe meer de blokjes gesorteerd waren hoe makkelijker het bouwwerk voltooid werd. 
LEGO is de metafoor voor het project wat ik bij Colours heb uitgevoerd. In een gestructureerde bibliotheek is het makkelijk de juiste componenten te vinden en snel een interactieontwerp op te zetten